Šport
12 ogledov

Konec prevlade? Zmaga Buttnu, Vettel drugi!

Button Melbourne VN Avstralije Albert Park forumula 1 McLaren
1/11
EPA
Britanec Jenson Button (McLaren-Mercedes) je zmagovalec uvodne dirke nove sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v avstralskem Melbournu je slavil pred branilcem naslova Nemcem Sebastianom Vettlom (Red Bull), tretje mesto je zasedel drugi dirkač McLarna, Buttonov rojak Lewis Hamilton.

Teorija pred začetkom sezone, ki je napovedovala, da se Sebastian Vettel in Red Bull ne bosta sprehodila do novega naslova prvaka ter da bo vsaj McLaren močan tekmec, se je na prvi dirki sezone 2012 uresničila tudi v praksi. V melbournskem Albert parku so si vrh razdelili štirje dirkači teh moštev, Ferrari pa je kljub slabim napovedim s testiranj pred sezono iztržil peto mesto Fernanda Alonsa.

Razočarani so bili pri Mercedesu, saj je po dobrih napovedih in tudi po sobotnem tretjem startnem mestu veteranu Michaelu Schumacherju tokrat ponagajala tehnika in je moral zaradi okvare menjalnika odstopiti že v 11. krogu. Za nameček je drugi dirkač nemške ekipe Nico Rosberg v zadnjem krogu trčil s Sergiem Pérezom, predrl pnevmatiko na bolidu in z osmega zdrsnil na 12. mesto ter ostal brez točk.

Svetovni prvak je na koncu iztržil največ, kar je bilo mogoče. Po slabšem startnem izhodišču je namreč le prišel do drugega mesta. "Jenson je odpeljal fantastično dirko. Danes ga ni bilo mogoče premagati, sam pa sem lahko zelo zadovoljen z drugim mestom," je tekmeca pohvalil dvakratni svetovni prvak, ki že dolgo ni začel s tako slabega startnega položaja, šestega, kot tokrat v v Avstraliji. Button je na tem dirkališču dosegel že tretjo zmago po letih 2009 in 2010.

Na startu, ki so ga zaradi Evropi prijaznejšim uram prestavili na pozno popoldne po lokalnem času (17.00), se ni izšlo po željah najhitrejšega iz kvalifikacij Lewisa Hamiltona, prehitel ga je Button, dobro pa so se odrezali še Schumacher, Rosberg in Vettel. Že takoj na začetku pa so se sanje o odličnem začetku sezone končale za Francoza Romaina Grosjeana. Dirkač Lotusa je bil na četrtem startnem mestu, se prebil že na tretje, nato pa trčil s Pastorjem Maldonadom in moral že v drugem krogu končati dirko.

S šestega mesta na startu se je hitro prebijal Vettel, najprej prehitel Rosberga, nato pa še drugega rojaka Schumacherja, a šele v drugem poskusu - prvič je zapeljal na pesek -, ko je imel Schumacher že tehnične težave z mercedesom. Ko se je že zdelo, da bo dirka minila brez pretiranih razburjenj, saj je imel Button precej naskoka pred Hamiltonom, ta pa je uspešno zadrževal tretjega Vettla, je Vitalij Petrov s trčenjem na ciljni ravnini v 36. krogu poskrbel za prihod varnostnega avtomobila.

Button in Hamilton sta takrat že opravila načrtovana postanka, Vettel pa je izkoristil varnostni avto in s ena stezo vrnil med obema McLarnoma. Do prvega mesta pa nato le ni mogel. "Avto ni le lep, ampak očitno tudi hiter. Za mano je odličen dan, pomembno je začeti leto z dobro predstavo. V zadnjih dveh sezonah smo se stežka uvrščali prav na vrh, upam, da bomo zdaj v tem slogu nadaljevali tudi na naslednjih dirkah," je bi po uspehu zadovoljen Button.

Za najboljšo peterico so se zvrstili še Kamui Kobajaši na šestem mestu, povratnik v formulo 1 Kimi Räikkönen je bil sedmi, Sergio Perez osmi, domačin Daniel Ricciardo deveti, zadnjo točko pa je odnesel Paul di Resta. Sezona formule 1 se bo nadaljevala že čez teden dni s preizkušnjo v malezijskem Sepangu.

VN Avstralije, rezultati:

1. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 1:34:09,565 (povp. hitrost: 195,991 km/h)
2. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) + 2,139
3. Lewis Hamilton (VBr/McLaren Mercedes) 4,075
4. Mark Webber (Avs/Red Bull) 4,547
5. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 21,565
6. Kamui Kobajaši (Jap/Sauber) 36,766
7. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 38,014
8. Sergio Pérez (Meh/Sauber) 39,458
9. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso) 39,556
10. Paul di Resta (Ško/Force India) 39,737
...

SP skupno (po prvi tekmi):

Dirkači

1. Jenson Button 25 točk
2. Sebastian Vettel 18
3. Lewis Hamilton 15
4. Mark Webber 12
5. Fernando Alonso 10
6. Kamui Kobayashi 8
7. Kimi Räikkönen 6
8. Sergio Pérez 4
9. Daniel Ricciardo 2
10. Paul di Resta 1

Konstruktorji

1. McLaren Mercedes 40 točk
2. Red Bull 30
3. Sauber 12
4. Ferrari 10
5. Lotus 6
6. Toro Rosso 2
7. Force India 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.