Šport
17 ogledov

Konec romance: Williams zapušča F1

Patrick Head Frank Williams Nico Rosberg EPA
Pred prihajajočo sezono svetovnega prvenstva formule 1 bo eno do najstarejših moštev v karavani, Williams, ostalo brez dolgoletnega vodje moštva. Frank Williams, ki je tudi ustanovitelj britanske ekipe, bo konec meseca odstopil z mesta člana izvršnega odbora, je sporočila ekipa. Na zadnjih testiranjih najhitrejši Kimi Räikkönen.

S slovesom 69-letnega Franka Williamsa z mest v ekipi, kjer ima možnost odločanja, se končuje tudi obdobje formule 1, ki ga je karizmatični lastnik ekipe Williams zaznamoval dolga desetletja. "Zame je to priložnost, da v ekipi dobim drugačno vlogo. Kmalu bom star 70 let in čas je, da moje mesto dobi nova generacija," je pojasnil Williams, ki ga ljubitelji formule 1 poznajo kot moža iz ozadja v invalidskem vozičku, v katerem je od 43. leta, ko je doživel hudo prometno nesrečo.

Moštvo je leta 1977 ustanovil skupaj z inženirjem Patrickom Headom; slednji je nadzorni odbor moštva zapustil lani, ko je tudi prodal svoj lastniški delež v ekipi. V bogati zgodovini je Williams z ekipo nastopil na 584 dirkah, se veselil 113 zmag, devet konstruktorskih naslovov prvaka in sedem dirkaških, a so leta slave že precej oddaljena, saj je zadnji svetovni prvak z Williamsom postal Jacques Villeneuve pred 15 leti.

Mesto Franka Williamsa v ekipi bo prevzela hčerka Claire Williams, ki bo po novem direktorica za marketing in stike z javnostmi.

Na zadnjih testiranjih najhitrejši Räikkönen

Sezona svetovnega prvenstva formule 1 se bo s prvo dirko v Avstraliji začela 18. marca, v nedeljo pa so moštva v Barceloni končala zadnja uradna testiranja. Najhitrejši je bil povratnik Kimi Räikkönen (Lotus-Renault). Nekdanji svetovni prvak je dosegel najboljši nedeljski čas in najboljši čas celotnih testiranj na katalonskem dirkališču Montmello. Prevozil je 121 krogov. Zanimivo je, da je bil danes najslabši branilec naslova Nemec Sebastian Vettel (Red Bull), ki pa je imel veliko tehničnih težav z dirkalnikom in je prevozil samo 23 krogov.

"Radi bi opravili več dela, toda cel dan so nas spremljale težave, od zlomljenega krilca do pokvarjenega menjalnika. A normalno je, da se v tem obdobju takšne stvari še dogajajo," Vettel ni bil preveč zaskrbljen. Svetovnemu prvaku tudi sicer v Kataloniji ni šlo najbolje, njegov najhitrejši čas celotnega konca tedna je pomenil šele 20. dosežek. V ospredju so bili poleg Raikkönena še Mehičan Sergio Perez (Sauber-Ferrari), Britanec Jenson Button (McLaren-Mercedes), Avstralec Daniel Ricciardo (Toro Rosso-Ferrari), domačin Fernando Alonso (Ferrari) ter Brazilec Bruno Senna (Williams-Renault).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.