Šport
33 ogledov

Konec slovenskih nastopov brez finala

robert renner Saša Despot
Robert Renner (Kladivar) je v kvalifikacijah drugega dne 32. atletskega evropskega dvoranskega prvenstva v švedskem Göteborgu v skoku s palico preskočil 5,50 m, dosegel 16. izid in se ni uvrstil v finale, ki bo v nedeljo. Zadnji dan prvenstva v tekmovali areni dvorane Scandinavium tako ne bo nobenega slovenskega predstavnika.

V finale se pričakovano ni uvrstil tudi Mitja Krevs (Kladivar), ki je v prvem krogu teka na 1500 m dosegel 18. izid (3:47,06) med 24 tekmovalci. Andrej Poljanec (Krka) je v dopoldanskih kvalifikacijah v skoku s palico preskočil 5,20 m in že po nastopu prve skupine izpadel; imel je 23. izid.

Osemnajstletni Robert Renner je na svojem prvem velikem članskem tekmovanju dosegel drugi izid kariere, kar pa je bilo premalo za preboj med osmerico finalistov. Za to bi moral v prvem poskusu skočiti 5,60 m. Začel je z uspešnim prvim skokom na 5,20 m, višini 5,40 in 5,50 m pa je preskočil v drugih skokih.

Letvico so nato dvignili na 5,60 m, kar je le dva centimetra manj od njegovega letošnjega slovenskega rekorda. Pri prvem poskusu je slabo prišel na odriv in sploh ni skočil, ampak je stekel na blazino. Drugi skok je sicer izvedel, vendar letvico podrl. V odločilnem tretjem je letvica sicer ostala na stojalu, vendar je sodnik dvignil rdečo zastavico, ker je Renner skočil pod njo.

Rezultat ni katastrofalen

"5,50 m je drugi izid moje kariere in lepa višina. Rezultat torej ni katastrofalen, vendar sem sam pričakoval nekaj več. Vesel sem, da sem že pri osemnajstih dobil priložnost za nastop v tako močni svetovni konkurenci. Žal na zadnji višini, ko sem imel tršo palico, nisem dobro opravil niti enega skoka. Očitno nisem bil dobro razpoložen," je dejal Renner.

Bil je mladinski svetovni prvak leta 2011 in peti na lanskem mladinskem EP. V tej zimi je 10. februarja v francoskem Villeurbannu postavil slovenski članski rekord s 5,62 m, kar je zgolj šest centimetrov manj od mladinskega svetovnega rekorda (5,68 m).

"Doslej sem bil na tekmah bolj suveren, na prvi članski tekmi pa sem imel nekaj težav že na nižjih višinah. Bom skušal popraviti vtis na članskem svetovnem prvenstvu avgusta v Moskvi. Mogoče bo tam celo lažje priti v finale, saj je bilo tukaj le osem finalistov, tam pa jih bo 12. Moram že razmišljati tudi o članski konkurenci, saj sem zadnje leto mladinec. Imam sicer še na programu mladinsko evropsko prvenstvo, kjer imam zelo visoke cilje," je pogled v poletno sezono usmeril Renner.

Moral bi izboljšati svoj rekord

Krevs je na svoji prvi veliki članski tekmi nastopil v tretji skupini, v kateri je imel s svojim letošnjim slovenskim rekordom (3:44,18) najslabši izid med osmerico. Kljub temu je začel pogumno, bil v začetku v ospredju, nato pa padel na začelje, prišel na predzadnje mesto in v finišu prehitel še dva tekmovalca. Za uvrstitev v finale bi moral teči 3:43,33 in s tem izboljšati svoj rekord.

"Po startu sem si ustvaril dober položaj, vendar sem ga tudi hitro izgubil, ko so me prehitevali tekmeci po desni strani. Kar naenkrat sem bil na repu kolone. V zadnjem krogu sem prehitel še dva tekmovalca. S samim časom ne morem biti najbolj zadovoljen. Je pa bila to moja prva velika tekma in izkušnja za naprej. Poleti bo v ospredju tek na 1500 m, v katerem želim izpolniti normo za sredozemske igre, cilj pa je tudi univerzijada. Dobro zimsko formo želim poleti še nadgraditi," je dejal Krevs, ki je imel za EP normo tudi na 800 m.

Poljanec je v tretjem poskusu preskočil 5,20 m, na 5,40 m, kar je tudi njegov izid sezone in 10 cm manj od njegovega osebnega rekorda, pa je bil trikrat neuspešen in je končal na 11. mestu v skupini A, zato je bilo že tedaj jasno, da se Poljanec ne bo uvrstil v finale.

"To je bila moja najvišja začetna višina v sezoni. Žal na 5,40 m ni šlo v prvem poskusu, ko niti skoka nisem izvedel v celoti. Tretji je bil veliko boljši, vendar bi ga moral opraviti že prvič, če bi hotel preskočiti letvico na tej višini. Visoka začetna višina je bila za mojo trenutno formo, zato bi bil s 5,40 m zelo zadovoljen. Za poletno sezono se bom pripravil najbolje, kar se bom lahko. S sezoni 2007, ko sem dosegel osebni rekord na prostem, sem 5,40 le enkrat skočil v dvorani, 5,20 pa sem dosegel na dvoranskem EP. To so torej isti dosežki pozimi, kot sem v tej dvoranski sezoni. Tedaj sem poleti skočil 5,60 m. Moj cilj letos je norma za svetovno prvenstvo v Moskvi," je povedal Poljanec.

Slovenski nastopi na tem EP so se tako končali; med sedmerico se v močno pomlajeni reprezentanci z več kot polovico novincev na članskih prvenstvih nobenemu ni izpelo prebiti v naslednji krog tekmovanja.

Dvoransko EP v atletiki, izidi drugega dne, kvalifikacije s slovensko udeležbo:

Moški

1500 m:
1. Ilham Tanui Özbilen (Tur) 3:39,58 sekunde
2. David Bustos (Špa) 3:39,90
3. Bartosz Nowicki (Pol) 3:40,15
...
18. Mitja Krevs (Slo) 3:47,06

Skok ob palici:
1. Bjorn Otto (Nem) 5,75 metra
2. Konstadinos Fillipidis (Grč) 5,75
3. Steven Lewis (VBr) 5,70
. Jan Kudlička (Češ) 5,70
...
16. Robert Renner (Slo) 5,50
23. Andrej Poljanec (Slo) 5,20

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.