Šport
20 ogledov

Konec starčkove pravljice

Žurnal24 main
Ne glede na končni razplet, je letošnje SP zaznamoval legendarni Steve Davis, ki je izločil prvega favorita Johna Higginsa. Njegov dvig iz pepela se je zaključil v četrtfinalu, ko ga je premagal Neil Robertson.

Konec je pravljice o prijaznem starčku. Avstralec Neil Robertson je deklasiral presenečenje letošnjega SP, 52-letnega Steva Davisa, ki je predhodno izločil Marka Kinga ter prvega favorita turnirja in aktualnega svetovnega prvaka, Johna Higginsa. 27-letni Avstralec si je drugi zaporedni polfinale piboril s prepričljivo zmago 13:5 v framih, večino dela pa je opravil že v prvem sessionu, ko je dobil kar sedem od osmih iger. "The thunder from Down Under" bo moči v polfinalu meril z Alijem Carterjem, ki je Shauna Murphyja izločil po 25 odigranih framih. Svojo priložnost za zmago je imel tudi "The Magician", toda pritisk pred udarcem na zadnji rdeči je bil enostavno prevelik.

Škotski ponos Graeme Dott je uprizoril neverjeten povratek in po zaostanku 10:12 premagal talentiranega mladeniča iz Severne Irske, Marka Allena, ki je na tekmi drugega kroga proti Marku Davisu kot prvi igralec v zgodovini svetovnih prvenstev dosegel break vreden 146 točk ter na obeh uvodnih tekmah pokazal verjetno najbolj prepričljivo igro izmed vseh tekmovalcev, toda Graeme Dott mu enostavno ni pustil razviti njegove prepoznavne, napadalne igre in številni frami so se zapletli v prave taktične bitke, v katerih je zaradi kančka neizkušenosti in neučakanosti skoraj vedno krajšo potegnil mladi Severni Irec. Zadnji session sta igralca začela z izenačenih 8:8, potem ko sta dobila vsak po enega s 5:3.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V zadnjo tretjino tekme je bolje krenil Škot, poznan tudi kot "The Pocket Dynamo" in povedel z 10:8 v framih, toda lanskoletni polfinalist je odgovoril z enako mero in še pred 15 minutnim odmorom je bil rezultat poravnan na 10. Po povratku v areno je prvi priložnost dobil Dott, toda 64 točk vreden break za novo vodstvo ni zadostoval, saj je štiri izmed preostalih petih rdečih pospravil Allen in odigral safety. Dott je ponujeno priložnost zapravil in že čez nekaj trenutkov je semafor kazal 11:10 za nekdanjega amaterskega svetovnega prvaka. Tudi naslednji frame je dobil mladi Allen in za zmago je tako potreboval le še enega. Dott je nato pokazal pravo zrelost in pod ogromnim pritiskom zgradil novo stotico (115). V naslednji igri sta imela oba tekmovalca nekaj lepih priložnosti, bolj zbran je bil znova izkušenejši Dott in o zmagovalcu je tako odločal 25. frame. Tudi tega je bolje začel Škot in po nekaj pospravljenih žogicah je svojemu mlajšemu kolegu pripravil dober snooker, Allen je udaril močno, rdeče so se razletele po mizi in Dott je imel lahko delo. Zmaga je Škotu prinesla tudi povratek med najboljših 16 na svetu ter vozovnico v polfinale, kjer se bo pomeril z Markom Selbyjem.

"Zabavljač iz Leicestra" je po pravi drami s 13:11 izločil najpopularnejšega moža v karavani, Ronnieja O'Sullivana. V zadnji session se je s prednostjo dveh framov podal "The Rocket", toda Selby je uprizoril eno svojih najboljših predstav v karieri in z metodično in potrpežljivo igro presenetil nasprotnika. V 24. framu je imel možnost za izenačenje na 12 tudi O'Sullivan, toda Selby je pokazal večjo taktično zrelost, dokončno zmago pa si je prislužil s težkim udarcem na zeleno ter rjavo.

Polfinale, pari:

Neil Robertson (Avs) - Allister Carter (Ang)
Graeme Dott (Ško) - Mark Selby (Ang)

Četrtfinale, rezultati:

Steve Davis (Ang) : Neil Robertson (Avs) 5:13
Ali Carter (Ang) : Shaun Murphy (Ang) 13:12
Graeme Dott (Ško) : Mark Allen (S. Ir) 13:12
Mark Selby (Ang) : Ronnie O'Sullivan (Ang) 13:11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.