Šport
10 ogledov

Koper: Čas je za lovorike

Veselje navijačev Kopra Žurnal24 main
Uspehi koprskih rokometašev odmevajo po vsej Evropi. V boj za naslov državnega prvaka so se vpletli obalni nogometaši, vzpenjajo se košarkarji. Kje so meje rumeno-modrih?
 

Rokomet, državno prvenstvo (Koper)

2002/03: 7. mesto
2003/04: 7. mesto
2004/05: 5. mesto
2005/06: 6. mesto
2006/07: 3. mesto

Lestvica za prvaka, trenutno sezona 2007/08:
1. Celje P. L. 45 točk
2. Gorenje 44
3. C. Koper 43

Koper v zadnjih letih v športu ni imel večjih uspehov. Izmed treh glavnih kolektivnih panog so bili lani najuspešnejši rokometaši, ki so državno prvenstvo končali na tretjem mestu, tri mesta višje od nogometnih in osem mest bolje od košarkarskih kolegov. Danes je slika povsem drugačna. V igri za naslov državnega prvaka so tako rokometaši kot nogometaši. Dobro kaže tudi košarkarjem, ki so letos ugnali Krko in Slovana.

 
 

V živo najraje gledam rokomet, ker igrajo tudi moji otroci. Ne vem, kaj je poglavitni razlog za uspehe, očitno je prišlo to obdobje koprskih športov. Verjetno so tudi dobri trenerji in sponzorji, pa jim potem uspe. Tako rokometaši kot nogometaši imajo letos največ možnosti za naslov prvaka.

Stanislav Fidel, 57, carinik

 
Rokometni klub Cimos Koper je letos eno od največjih pozitivnih presenečenj med slovenskimi športnimi kolektivi. Polfinale evropskega pokala EHF in dobre predstave v državnem prvenstvu so vzrok, da je dvorana pogosto pretesna za vse ljubitelje rokometa. "Pred sezono je bilo v Kopru veliko nepoznavalcev rokometa. Po uspehih v Evropi smo postali prepoznavni. Ljudje nas na ulici ustavljajo, nam čestitajo in nas spremljajo na vseh naših gostovanjih," pravi eden od motorjev rokometašev Kopra Matjaž Brumen . Ta je v svoji karieri igral tudi za Celje. "Razlika med rokometnim Celjem in Koprom je še vedno velika. Ne v organizaciji, pač pa v tradiciji, imenu in ugledu, ki si ga je Celje ustvarilo skozi dolga leta polnih uspehov, ter tudi v izkušnjah," razlike našteva slovenski reprezentant. "Imamo močnega sponzorja in dolgoročne cilje, dobro strategijo razvoja kluba, ki je bila eden od vzrokov, da sem se iz Celja preselil na obalo. Da je bila moja odločitev pravilna, so potrdili letošnji uspehi," dodaja Brumen in pravi, da bodo že letos zgrabili priložnost, ki se jim ponuja, in poskušali osvojiti naslov državnega prvaka.


Košarkarska in rokometna dvorana v Kopru ne samevata. © SPS

 

 

Košarka, državno prvenstvo (Koper)

2002/03: 7. mesto
2003/04: 11. mesto
2004/05: 12. mesto
2005/06: 7. mesto
2006/07: 11. mesto

2007/2008 Liga UPC Telemach, trenutno:
1. U. Olimpija 7-0
2. H. Domžale 5-2
3. Zlatorog 4-3
4. G. Slovan 4-3
5. L. Koper 3-5

Rokometaši spremljajo tekme nogometašev in košarkarjev. Z obojimi se družijo na pijači, še posebno košarkarji v sosednji dvorani. Ti so po letih uvrščanj na rep lestvice državnega prvenstva končno na pravi poti. Vlado Nachbar , oče Slovenskega NBA-jevca Boštjana Nachbarja , ki je funkcijo direktorja košarkarskega kluba prevzel pred tremi leti, o letošnji sezoni pravi: "V zadnjih letih se je klub ubadal s finančnimi težavami. Vedno smo bíli boj za obstanek v elitni druščini, letos pa smo le naredili korak naprej." Temu v prid govori tudi obisk: "Še pred tremi leti je na tribunah sedelo od 10 do 15 navijačev, danes se jih zbere tudi več kot 1000," pravi Nachbar, ki se ne boji za prihodnost, še posebno zdaj, ko je klub dobil močnega sponzorja Luko Koper.

 
 

Jaz najraje gledam v živo tekme košarkarjev. Ne spremljam tako podrobno teh športov, da bi lahko sodila, zakaj so letos v takšnem vzponu. Največ možnosti za naslov državnega prvaka pa mislim, da imajo koprski rokometaši.

Mateja Kovač, 22, študentka

 
S prihodom svežega kapitala so višji tudi cilji: "Koper si želi in zasluži višje. Ob novih sponzorskih pogodbah je dosegljiva tudi liga NLB. Prepričan sem, da bo takrat dvorana na vsaki tekmi polna. Dokaz za to je bila že zadnja tekma z Olimpijo," še pravi direktor kluba, znotraj katerega deluje močan pogon v mlajših selekcijah, ki skupaj štejejo več kot 100 otrok. Nachbar je tudi prepričan, da je obalno gospodarstvo dovolj močno, da v Kopru živijo tako košarka in nogomet kot tudi rokomet, vendar se zaveda, da je za uspeh na višji ravni potrebna profesionalizacija, tako kot pri rokometaših. "Uspehi rokometašev nas podžigajo. Tudi mi želimo imeti polno dvorano in enake uspehe," še pravi Nachbar.


Olimpija je za zdaj za Koprčane še pretrd oreh, ki pa bi se ga dalo z razvojem kluba v prihodnje tudi streti. © KZS

 

 

Nogomet, državno prvenstvo (Koper)

2002/03: 5. mesto
2003/04: 4. mesto
2004/05: 11. mesto
2005/06: 3. mesto
2006/07: 6. mesto

Prva liga Telekom Slovenije, trenutno:
1. Domžale: 57 točk
2. Koper: 51
3. Interblock LJ 47

Alfred Jermaniš , trener Bonifike , ki na četrtem mestu nogometne drugoligaške lestvice za vodilnim Rudarjem zaostaja zgolj tri točke, o športnih uspehih prvoligaša Kopra pravi: "Koper je bil vedno pomemben člen slovenskega nogometa. Po nekaj letih finančnih težav je le videti luč na koncu tunela. Igralci vidijo perspektivo v klubu in to je pomembno." Obalna prestolnica ima še eno pomembno prednost pred drugimi mesti: "Mi južnjaki smo bili vedno športniki, saj pri nas vsi športi na prostem živijo vse leto. Otroci na jugu ne sedijo za računalnikom šest ur, pač pa največ uro, dve. Preostali prosti čas preživijo na soncu, z žogo," je dejal nekdanji slovenski nogometni reprezentant, ki še čaka na obljubo župana Borisa Popoviča o obnovitvi oziroma dograditvi stadiona, ki je mestu prej v sramoto kot ponos.

 
 

Najraje gledam nogometne tekme. Verjetno so letos ekipni športi v Kopru boljši zaradi vse večje profesionalizacije. Tako nogometaši kot rokometaši lahko postanejo prvaki.

Milorad Cirkovič, 75, upokojenec

 
"Rokometa v Kopru ni bilo, vse dokler ni bila zgrajena nova dvorana. Nogometaši imajo manjšo podporo, čeprav se borijo za naslov državnega prvaka. Kriva je izključno slaba infrastruktura. Župan je obljubil marsikaj, tudi dograditev stadiona. Vsi verjamejo, da bo obljubo držal. Minuli konec tedna je bil v Kopru velik športni praznik. V vseh treh kolektivnih panogah so gostovale ekipe, ki se borijo za vrh (Olimpija pri košarkarjih, Celje pri rokometaših in Domžale pri nogometaših), in najmanj gledalcev je bilo na nogometu, prav zaradi katastrofalne infrastrukture," je prepričan Jermaniš.


Kanarčki v pomladanskem delu sezone resno pretijo vodilnim Domžalam. © SPS

 

In prav z infrastrukturo se bori tudi nogometni klub Bonifika, ki v drugi ligi svoja srečanja igra na izolskem stadionu. Jermaniš ostaja brez dlake na jeziku: "Bonifika se lahko trenutno poistoveti s Palestinci. Imamo svoje ljudi, nimamo pa svojega zemljišča. Že dolgo se dogovarjamo za simbiozo z NK Izolo . Če bi do nje prišlo, bi imela Izola vsaj enako število gledalcev kot Koper." Jermaniša smo za konec poprosili še za napoved, kdo od naštetih kolektivov ima največ možnosti, da prvi poseže po naslovu državnega prvaka: "Moja želja je, da bi bili prvi nogometaši. Trenutno pa zaradi urejenih financ dajem prednost rokometašem."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.