Šport
22 ogledov

Kopiju grozijo hudiči: Devils zmago do finala

Carter Kovalčuk Gionta Fayne Greene New York Rangers New Jersey Devils NHL končn Reuters
New Jersey Devils so na peti tekmi konferenčnega finala proti New York Rangers zapravili tri gole prednosti na ledu sosedskih rivalov, a zadeli dvakrat v zadnji tretjini in se le na zmago približali uvrstitvi v veliki finale in tekmi z Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja (5:3).

Center Ryan Carter je po podaji Stephena Gionte nekaj več kot štiri minute pred koncem sosedskega obračuna v Madison Square Gardnu zadel za vodstvo New Jersey Devils, napetost pa je 30 sekund pred koncem dokončno pregnal Zach Parise z golom v prazno mrežo. Devils lahko zdaj New York Rangers, svoje "čezrečne rivale", izločijo v petek v svoji dvorani, se uvrstijo v veliki finale lige NHL in začnejo bitko za Stanleyjev pokal z Los Angeles Kings.

"Mislim, da izguba treh golov prednosti, povratek in končna zmaga povesta veliko," je dejal veteran v vratih Devils Martin Brodeur. "Mislim, da smo ohranili zbranost." Hudiči bi se lahko v finale uvrstili prvič po devetih letih, tudi takrat pa je, seveda, branil zdaj 40-letni kanadski vratar, ki je v klubu prisoten že od sezone 1991/92.

Hudiče je v New Yorku v vodstvo popeljal Gionta, ki se je klubu pridružil šele proti koncu sezone iz lige AHL, ko je po manj kot treh minutah odbito ploščico spravil mimo vratarja Henrika Lundqvista za zgodnje vodstvo. Že 90 sekund kasneje je vodstvo povišal Patrik Elias, šele potem so Newyorčani prvič ustrelili proti vratom Brodeurja.

Po golu Travisa Zajaca je občinstvo v Gardnu tudi dokončno utihnilo, saj so Devils deset minut pred koncem prve tretjine vodili že z neverjetnih 3:0. Prvi nosilci vzhodne konference so se nato le prebudili in znižali prek Brandona Prusta, ko pa je 32 sekund po začetku druge tretjine Brodeurja premagal še Ryan Callahan, se je tekma res razživela.

Darilo Brodeurja in škodoželjni vzkliki

Rangers so leteli in izenačili z golom Mariana Gaborika takoj po začetku zadnje tretjine, ko je Brodeur storil veliko napako in pustil ploščico ob svojem golu z namero, da bi jo odpeljal kakšen izmed njegovih soigralcev, a jo je za 3:3 vzel Gaborik. "Marty, Marty!" so škodoželjno vzklikali navijači Rangers in se za veliko darilo zahvalili legendi med vratnicama.

Toda najslajše so se na koncu smejali Devils. Gionta, čigar starejši brat Brian je z New Jerseyjem Stanleyjev pokal osvojil leta 2003, je s strani podal pred vrata, kjer je Carter prehitel Carla Hagelina in zabil zmagoviti gol mimo Lundqvista. Parise je na koncu v zadnji minuti tekme dodal le piko na i.

"To je bila avantura," se je po tekmi pridušal trener zmagovite ekipe Peter DeBoer. "To je bila tudi zgodba zadnjih dveh ali treh tekem." 40-letni Brodeur je s tremi šampionskimi prstani zdaj tik pred vrnitvijo v finale, kjer je prvič igral že pred 17 leti. "To je dober občutek. Mislim, da smo delali res trdo, da smo prišli v ta položaj. Lahko smo zares ponosni na fante," je dejal vratar.

Trener poražencev John Tortorella je lahko po koncu le obžaloval slab začetek svojih varovancev, a jih vseeno pohvalil, ker so po tako slabem startu nato nadstreljali Devils (28:17). "Vedo si želimo tekmo dobro začeti," je dejal Tortorella. "Tokrat je nismo. Nekaj smole je bilo prisotne. Vseeno mislim, da smo verjetno odigrali najboljšo tekmo v seriji."

Vrhunci tekme New York Rangers - New Jersey Devils:

Liga NHL, končnica, konferenčni finale:

Vzhod

New York Rangers : New Jersey Devils 3:5 (1:3, 1:0, 1:2) /2:3/
Prust (16), Callahan (21), Gaborik (41); Gionta (3), Elias (5), Zajac (10), Carter (56), Parise (60)

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.