Šport
1 ogledov

Kopitar: Čas je za rezultate

1/14
Žurnal24 main
Najboljši slovenski hokejist Anže Kopitar po naporni tretji sezoni v ligi NHL moči nabira na Bledu pod taktirko očeta Matjaža. Za Žurnal je ocenil letošnjo sezono v kraljevem dresu.

Edini slovenski NHL-ovec se s Kralji iz Los Angelesa tudi tretjo sezono zapored ni uspel uvrstiti v končnico. Kljub temu bo imel za to še veliko priložnosti, saj je z ekipo iz Los Angelesa podpisal sanjsko sedemletno pogodbo v višini 47,6 milijona ameriških dolarjev. Zdaj je čas za rezultate, nam je zaupal Anže Kopitar , ki je ocenil svoje tretje leto v najmočnejši hokejski ligi na svetu.

V pravkar končani sezoni lige NHL je Pittsburgh v finalu prav v sedmi in hkrati odločilni tekmi v obračunu z Detroitom Rdečim krilom iztrgal naslov iz rok. Vaš komentar?
Naslov Pittsburgha je zame malo presenečenje. Na koncu so zasluženo osvojili Stanleyjev pokal, saj ni kar tako v sedmi tekmi premagati Detroit. Menil sem, da bo Detroit s svojimi izkušnjami uspel zmagati, vendar pa je Pittsburgh zelo mlada, energična in predvsem nepredvidljiva ekipa.

Kingsom se, odkar ste njihov član, ni uspelo uvrstiti v končnico. Ste bili nad tem zelo razočarani?
Seveda. Na začetku sezone nismo vedeli, kako bo ekipa izgledala, vendar pa smo sezono prej pokazali dobre predstave, zelo malo nam je zmanjkalo. V našem primeru lahko rečem, da smo se nadejali končnice, zato je bil na koncu grenak priokus.

Kako ste zadovoljni s svojimi predstavami? Statistično gledano je za vami nekoliko slabša sezona.
Točkovno je za menoj res slabša sezona, vendar sam niti nisem nezadovoljen. S trenerjem sva se pred sezono pogovarjala, da bi se malo bolj posvetil obrambi. S tega stališča sem zelo zadovoljen. V primerjavi s prejšnjo sezono sem imel boljši odstotek tudi pri sodniških strelih. Sezona je bila vseeno dobra.

Pred sezono ste dobili novega trenerja, Terryja Murrayja, kako sta se ujela?
Pravijo, da se bolj posveča mladim igralcem kot prejšnji trener Marc Crawford. S Terryjem smo vsi igralci zelo zadovoljni, zato tudi pozitivno gledamo na novo sezono.

Poglejte si kratek pogovor z bratom Anžeta Kopitarja, Gašperjem, in očetom Matjažem:


Med letom ste z LA-jem podpisali novo pogodbo, ki vas s klubom veže za naslednjih sedem let. Pogodba je denarno gledano za slovenske in tuje razmere sanjska. Je bilo po podpisu kaj lažje igrati?
Vzdušje je bilo bolj sproščeno. Moj cilj je bil, da pred sezono pogodbo zaključimo. Pogodba se je podpisala, vse skupaj pa je prišlo malo za mano. Vsekakor gre za pogodbo, ki je takšna, da lahko o njej le sanjaš, ne le v Sloveniji, pač pa povsod po svetu. Zelo sem zadovoljen, ker bom še sedem let v LA-ju. Zdaj moram dokazati, da sem vreden te pogodbe.

Ste zato, ker ste glavni nosilec igre, in zaradi bogate pogodbe pod večjim pritiskom?
Pritisk je. Pričakovanja so velika tako z moje strani kot s strani kluba. Pritisk bo treba nekako uskladiti, nanj gledati pozitivno. Z dobrimi igrami moram dokazati, zakaj sem pri Kraljih.

So bile na mizi ponudbe drugih klubov?
Ne. Sam sem igral še po stari pogodbi, ki me je s Kralji vezala še za leto dni. Drugi klubi niso imeli niti možnosti niti pravice poslati svoje ponudbe.

Še vedno ste edini Slovenec v ligi NHL. Kateri Slovenec menite, da se vam bo prvi pridružil? Morda Jan Muršak, ki je bil že lani blizu igranja za Detroit?
Upam, da bo številnim uspel preboj v ligo NHL. Za vsakega, ki gre igrat v tujino, upamo, da se bo prebil v ospredje. Jani Muršak, ki ga je izbral Detroit, pa zagotovo ne bo imel lahkega dela. Detroit je z večino igralcev podpisal dolgoročne ponudbe. Želim mu vse najboljše, upam, da bo tudi on kmalu odigral prvo tekmo v ligi NHL.

Anže Kopitar je v tretji sezoni dosegel 66 točk, enajst manj kot v sezoni prej. © Dejan Mijovič

 
Ko ste še igrali na Švedskem, se niste odločili igrati v ligi AHL, kjer je v pretekli sezoni igral Muršak. Zakaj?
Leto preden se mi je obetal prehod v ligo AHL, sem igral na Švedskem. Tam sem se ustalil, švedska liga pa velja za eno najboljših na svetu. AHL se mi je takrat zdel korak nazaj. Zdaj bi se odločil enako.

Prihodnje leto je svetovno prvenstvo divizije I v Sloveniji. Vas bomo zaradi tega videli v reprezentančnem dresu?
O tem je še prezgodaj govoriti. Upam, da se bomo s Kingsi uvrstili v končnico, šele potem bom videl, kakšno bo stanje v klubu. Če bo vse urejeno tako, kot mora biti, potem bom z veseljem igral za Slovenijo.

Kakšno je vaše mnenje o slovenskem selektorju Johnu Harringtonu?
Osebno ga še nisem spoznal, zato ni pravično, da bi komentiral karkoli o njem. Kar zadeva reprezentanco, pa lahko rečem, da je le škoda, da se ni uvrstila v elitno divizijo. Proti Kazahstanu smo imeli malo smole, imamo pa že naslednjo sezono lepo priložnost, da se vrnemo v skupino A.

Kako pa gledate na stanje na Jesenicah, ki ni najbolj rožnato?
Ni najboljše. Ne vem, kako se stvari odvijajo v klubu, vem, da imajo novega športnega direktorja, to je pa tudi vse. Upam, da se bomo stvari čim prej uredile, dolgovi se vlečejo že dalj časa. Jesenice so hokejsko mesto, zato menim, da je treba klub čim prej postaviti na noge in postati konkurenčna ekipa vsem v ligi Ebel.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.