Šport
35 ogledov

Kopitar debitiral z zmago

Matjaža Kopitarja moti kar nekaj stvari v našem hokeju. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Slovenski hokejisti so na premierni tekmi novega selektorja Matjaža Kopitarja premagali Madžarsko (2:0). Zadetka Mitje Šivica in Boštjana Goličiča. Na prvi tekmi turnirja na Jesenicah zmaga Norveške.

Pripravljalni turnir serije Euro Challenge na Jesenicah je imel zanimiv uvod. Od nedelje ima domača reprezentanca novega selektorja. Matjaž Kopitar je na hitro prevzel krmilo članske izbrane vrste, od torka je na tem mestu tudi uradno s potrditvijo predsedstva Hokejske zveze Slovenije. V ekipo so se po slovesu prejšnjega trenerja Johna Harringtona vrnili brata Rodman, Tomaž Razingar in vratar Robert Kristan, Kopitar pa je zaradi nekaj odpovedi zaradi poškodb seznam razširil še z nekaj hokejisti, ki jih na prvotnem seznamu ni bilo.

Prva tekme turnirja je pokazala, da bo Norveška, ki je Slovenijo že premagala na prejšnjem turnirju te serije v Belorusiji pred mesecem dni, bržčas prvi kandidat za skupno prvo mesto. Norvežani so premagali Avstrijce brez težav s 5:2. Madžari pa so na jeseniški turnir poslali pomlajeno zasedbo, v kateri sta bili le prvi peterki iz ekipe, ki je spomladi na drugoligaškem SP izgubila s Slovenijo z 1:4.

Tako je Slovenija tekmo začela kot velik favorit. Vlogo je kmalu upravičila s prvim zadetkom, ko je po podaji Mateja Hočevarja z natančnim strelom vratarja Zoltana Hetenyija premagal Boštjan Goličič. A brez težav ni šlo. Zaradi (nenamernega) udarca s palico je Marcel Rodman, ob bratu Davidu in Žigi Jegliču član prvega napada, že v sedmi minuti moral v slačilnico in s tem podrl načrte o uigravanju peterk selektorju Kopitarju. Madžari petih minut prednosti niso izkoristili; slovenski vratar Robert Kristan ni imel veliko dela, v celotni tretjini je moral posredovati le dvakrat. Večino časa se je tako dogajalo pred madžarskim golom, vendar novega zadetka ni bilo ne ob strelih Eda Terglava ne ob Jegličevem poskusu, pa tudi ne ob slovenski prednosti 5-4.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podobno zadržani so bili domači hokejisti v drugi tretjini. Malo gledalcev – v ledeno mrzli Podmežakli se jih je zbralo le kakšnih 400 – je videlo pet prednosti igralca več domače ekipe, toda niti enega gola. Slovenci so zaman pletli mrežo okrog Hetenyija, ki je brez težav polovil njihove strele ali pa so ploščki leteli mimo vrat. Madžari prav tako niso pokazali vrhunske predstave, ob pretežno obrambni taktiki pa so skušali Kristana presenetiti z nevarno akcijo ob igralcu manj, ko je meril Daniel Fekete, ter s strelom Tamasa Pozsgaia ob koncu tretjine, izid pa je ostal pri minimalnih 1:0.

Slovenci so bili boljši tekmec tudi v zadnjem delu, a jih je še vedno pestila neučinkovitost. Blaž Gregorc, Jeglič in Robert Sabolič so imeli priložnosti za povišanje vodstva, ki pa jih niso izkoristili. Na drugi strani so imeli slovenski tekmeci pred koncem tretjine poldrugo minuto na ledu dva igralca več ob izključitvah Mitje Robarja in Goličiča, toda Kristan ni klonil. Tik pred iztekom dvoboja so skušali Madžari zadeti še brez vratarja in s šestimi v polju, kar pa je kaznoval Mitja Šivic z zadetkom na prazna vrata.

Slovenija bo v petek ob 19.15 v drugem krogu igrala z Norveško.

Turnir Euro Challenge, pokal Acroni, 1. kolo:

Slovenija : Madžarska 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Goličič (6), Šivic (60)

Norveška : Avstrija 5:2 (2:0, 2:1, 1:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.