Šport
11 ogledov

Kopitar in Kralji le dve zmagi od naslova

Anže Kopitar
1/11
Reuters
Hokejisti Los Angeles Kings so dobili tudi drugo tekmo finala severnoameriške hokejske lige NHL. Ekipo New Jersey Devils so po podaljšku, tudi tokrat v gosteh, premagali z 2:1. V 14. minuti dodatnega dela igre je dvoboj odločil Jeff Carter. Slovenski as Anže Kopitar, v podaljšku je odločil prvi dvoboj, pa se tokrat ni vpisal med strelce.

Los Angeles nadaljuje z odličnimi predstavami v končnici lige NHL in je zdaj le še dve zmagi oddaljen od prvega Stanleyjevega pokala v zgodovini kluba. Kopitar in soigralci so dobili vseh deset tekem v gosteh v letošnji končnici in so zabeležili dvanajsto zaporedno zmago na tujem, ker so pred tem dobili tudi zadnji tekmi rednega dela sezone na tujem ledu. Oba dosežka sta rekorda NHL. Kralji so v končnici dobili 14 tekem in zgubili le dva dvoboja.

Los Angeles se po dveh zmagah v gosteh vračajo nazaj v mesto angelov, kjer bodo poskušali zabeležiti še dve zmagi v lovu za letošnjim Stanleyjevim pokalom. Z zadetkom Jeffa Carterja, ki je tekmo odločil po podaljških, so si Kralji zagotovili lepo vodsto pred domačimi tekmami. ''Mislim, da se moramo resetirati in na novo osredotočiti,'' je povedal Drew Doughty, ki je v osmi minuto ekipo Anžeta Kopitarja popeljal v vodstvo. ''Vrniti se moramo v Los Angeles, kot da se finale šele začenja. Imamo prednost domačega terena in moramo zabeležiti zmagi doma. Veseli smo, da smo dobili prvi dve tekmi. Toda na poti domov bomo poskusili to pozabiti. Pregledali bomo, kaj smo storili prav in kaj narobe. Doma se vse začenja znova,'' je dodal Doughty.

Kopitar v 24 minutah in 49 sekundah, ki jih je prebil na ledu, tokrat sicer ni dosegel točke, kljub mu pa je bil ponovno med najopaznejšimi možmi na ledu. Ob enem nevarnem strelu v okvir vrat se je ponovno izkazal tudi v obrambnih nalogah. Tako je 17 sekund pred koncem rednega dela preprečil slavje gostiteljev. Ruski zvezdnik Ilija Kovalčuk je imel odprt prostor za strel, vendar je pozorni in borbeni Kopitar stal dovolj blizu dogajanja, da je lahko podstavil palico in preusmeril plošček mimo cilja, čeprav je ta zadel okvir vrat.

Kralji so povedi že po sedmih minutah in 49 sekundah, ko je izjemen zadetek dosegel obrambni igralec Drew Doughty, ki je bil podajalec že pri Kopitarjevem golu na prvi tekmi finala. Tokrat je prestregel plošček v obrambnem polju svoje ekipe, preigraval igralce prek skoraj celotnega igrišča in nato po izjemni samostojni akciji ugnal še vratarja Martina Brodeurja. Dosegel je tretji gol v končnici in ima ob devetih podajah že 12 točk. V nadaljevanju se je izkazal čuval mreže Los Angelesa Jonathan Quick, ki je imel 32 obramb, tri v podaljšku. Premagal ga je le Ryan Carter, ki je po dveh minutah in 59 sekundah zadnje tretjine preusmeril plošček v mrežo po strelu Čeha Mareka Zidlickyja z modre črte. Carter je odločil dvoboj šest minut in 18 sekund pred koncem poljška. Najprej je neuspešno streljal z desne strani, nato hitro drsal za golom, na drugi strani ujel odbiti plošček, z njim prišel na sredino napadalnega polja in ponovno sprožil strel. Ta je šel mimo številnih nog in presenetil Brodeurja. Slednji je imel 30 obramb in se je soočil s kar 11 streli v podaljšku, ko je dolgo držal rezultatsko ravnotežje med ekipama na ledu.

Anže Kopitar in soigralci so v končnici zabeležili že štirinajst zmag, medtem ko so bili poraženi samo dvakrat. Prav zaradi te zastrašujoče statistike pa New Jersey Devils čaka izredno težavna naloga, če bodo hoteli rezultat obrniti v svoj prid. ''Odlična ekipa so, toda niso nas ravno povozili v prvih dveh tekmah. Težko bo, toda dali bomo vse od sebe,'' je povedal kapetan Hudičev Zach Parise. Obe ekipi sta tako kot na prvi tudi na drugi tekmi prikazali dobro predstavo, vendar so bili Kralji ponovno za odtenek voljši. Veliko je pripomogel vratar Jonathan Quick, ki je ubranil 32 strelov na vrata Los Angelesa. S tem so še desetič zapored slavili v gosteh, kar je tudi rekord lige NHL. ''Težko bo. Ne smemo se smiliti sami sebi. Igrali smo veliko boljšo tekmo. Vedel sem, da se bomo odzvali in to smo naredili na pravi način. Zmanjkal nam je en gol,'' je povedal Peter DeBoer, trener Hudičev. Medtem pa v Los Angelesu že sanjajo o naslovu. ''Seveda razmišljamo o tem. Prevzema nas nostalgija, saj se zavedamo, da smo dve zmagi oddaljeni od zgodovinskega dosežka. A v ponedeljek in sredo ne bomo razmišljali na tak način. Razmišljali bomo o tisti tekmi, tretjini in naslednjem golu. Tako smo to počeli celo končnico.'' je povedal Dustin Penner. ''Mislim, da smo danes igrali dobro. Igrati moramo še bolje, ker nismo zmagali,'' pa je dodal Martin Brodeur, ki je postal šele drugi vratar z 200 nastopi v končnicah lige NHL.

Prvič po 61 letih se je zgodilo, da je prvi tekmi finalnega obračuna odločil podaljšek. Leta 1951 se je vseh pet tekem med Toronto Maple Leafs in Montreal Canadiens odločilo po podaljških, končni naslov pa so osvojili hokejisti iz Toronta. ''To je poseben trenutek. Vedno, kadar dobiš priložnost igrati v finalu, je to poseben trenutek. Če zadaneš v podaljšku in s tem ekipa povede 2:0, pa je še bolj poseben,'' je povedal strelec drugega zadetka Jeff Carter.

Hokejisti Los Angelesa so v letošnji končnici odpravili že vse tri prve nosilce zahodnega dela lige, Vancouver, St. Louis in Phoenix. "Priznati moram, da so tokat tekmeci kontrolirali dogajanje dobri dve tretjini, toda mi smo bili boljši tedaj, ko je bilo to najbolj potrebno," je povedal trener gostov Darryl Sutter. Tretja tekma finala bo v torek ob drugi uri po slovenskem času v Staples Centru v Los Angelesu; ekipi New Jersey Devils in Los Angeles Kings igrata na štiri zmage.

NHL, finale:

izid, 2. tekma:
New Jersey Devils - Los Angeles Kings 1:2 (podaljšek) /0:2/
R. Carter 43.; Doughty 8., J. Carter 74.

// - izid v zmagah

Komentarjev 1
  • grega.prebil 14:01 03.junij 2012.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super igra manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.V bodoce pa prihaja se rokomet,kosarka, tenis, F1, in se mnogo sportov.