Šport
7 ogledov

Kopitar: "Ne bomo se več 'šparali'!"

Slovence prva tekma čaka v četrtek ob 16.15. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Slovenska hokejska reprezentanca bo v četrtek začela s tekmovanjem v skupini za obstanek. Risi še vedno čakajo na prve nasprotnike. "Zdaj bo treba začeti zmagovati," pravi selektor Matjaž Kopitar.
Mi smo v prednosti, danes počivamo, oni pa igrajo še zelo težko tekmo, in upam, da bomo to izkoristili.
Matjaž Kopitar

S sinočnjo tekmo med Slovenijo in Nemčijo se je za slovenske hokejiste končal prvi del svetovnega prvenstva elitne skupine na Slovaškem. Zdaj se bo Slovenija, kot na vseh dosedanjih prvenstvih elite, borila za obstanek. Prva tekma bo v četrtek v Bratislavi, slovenski tekmec pa Danska ali Latvija.

Razplet na SP je za zdaj postregel z dvema ekipama, ki se bosta borili v skupini za obstanek. Slovenija je bila prva, ki je pristala v njej, saj je razplet v predtekmovalni skupini A pomenil, da je bila že po drugem krogu brez možnosti za tretje mesto. Sinoči se ji je pridružila še Belorusija, ki je odločilno tekmo v svoji skupini izgubila, morda tudi nekoliko presenetljivo, s Francijo po podaljšku. Preostala udeleženca pa bosta znana po današnjih popoldanskih tekmah skupin C in D, ko se bodo pomerili Latvija in Danska ter Avstrija in Norveška. Poraženki iz teh dveh dvobojev se bosta nato pridružili Sloveniji in Belorusiji.

Slovenci so, tako kot na prejšnjih dveh tekmah s Slovaško in Rusijo, proti Nemcem prikazali dobro igro. Čeprav so jih tekmeci z razmerjem v strelih 60:25 precej stisnili, so varovanci Matjaža Kopitarja imeli svoje priložnosti ter dve tudi izkoristili. Svoje je dodal še vratar Robert Kristan, ki je z 58 obrambami spravljal v obup napadalce Nemčije in se izkazal tudi pri kazenskih strelih.

Danes so Slovenci opravili dopoldanski trening, na katerem je selektor Kopitar bolj obremenjen del ekipe spustil z ledu že po polovici, do konca pa so ostali le člani tretjega in četrtega napada ter Žiga Pavlin in Jaka Ankerst, ki sta v prvem delu SP počivala oziroma tekme spremljala s tribun. V drugem delu bo drugače, saj je selektor že napovedal nekaj sprememb v ekipi, ni pa še želel govoriti o imenih, podrobnosti bo sporočil pred tekmo. Potrdil je le, da bo v vratih tudi na prvi tekmi za obstanek Robert Kristan.

Ne bomo se več 'šparali'. Zdaj je treba začeti igrati in zmagovati ter si izboriti obstanek.
Matjaž Kopitar

"Zadovoljni smo lahko s pristopom, igro in konstantnostjo. To je pozitivna stvar, negativna pa ta, da nimamo točk, s katerimi bi šli naprej v tekmovanju. Naša tiha želja je bila drugačna, a izkazalo se je, da smo nazadnje igrali proti zame najbolj kompaktni ekipi v naši skupini," je Kopitar dejal o dosedanjem poteku SP. Medtem ko sta se izkazala drugi in tretji napad, je manj od pričakovanj doslej pokazal prvi, ki bi moral biti udarni. A Kopitar zaradi tega ni bil preveč zaskrbljen: "Ti igralci so že večkrat pokazali, da imajo kakovost, da lahko potegnejo ekipo. Žal jim doslej ni šlo, a ustvarili so si kar nekaj priložnosti in na to je treba gledati s pozitivne strani." To, da 26 ur pred tekmo še ne pozna tekmeca, pa Kopitar šteje kot prednost Slovenije: "Za nas to ni obremenitev. Mi smo v prednosti, danes počivamo, oni pa igrajo še zelo težko tekmo, in upam, da bomo to izkoristili."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vseeno pa načrtuje nekaj sprememb v ekipi. Dejal je, da so v prvem delu, ko so sicer izgubljali, a pokazali dobro igro, nekatere napake posameznikov v strokovnem štabu še spregledali, zdaj pa bo treba pristop zaostriti, kar pomeni, da najbrž ne bodo več igrali vsi štirje napadi: "Zdaj bo treba začeti zmagovati. Do zdaj smo pogledali tudi skozi prste, zdaj ne bo več tako. Če bo treba, bom igral tudi na dva napada, ne na tri. Ne bomo se več 'šparali'. Zdaj je treba začeti igrati in zmagovati ter si izboriti obstanek."

O tem, da jih čakajo še tri težke tekme, je prepričan tudi napadalec Žiga Pance: "Mislim, da bi vsi pred prvenstvom podpisali za take rezultate. Ko pa smo videli, da lahko igramo z vrhunskimi reprezentancami, si vsak član ekipe želi še več dokazovanja in upam, da bo vse to privedlo k uspehu. Ni važno, kateri tekmec bo jutri nasproti, vse tekme moramo igrati maksimalno in pokazati vsaj takšno igro, kot smo jo proti Rusom in Slovakom, če ne še boljše. Morali bomo popraviti izključitve, ki nas stanejo golov, in če nam to uspe, se ni bati za obstanek."

V skupini za obstanek bodo tekme igrali v četrtek, soboto in nedeljo. Za zdaj je znan le par Slovenija – Belorusija, dvoboj bo v nedeljo ob 20.15.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.