Šport
10 ogledov

Kopitar o prihodnosti: Imam nekaj opcij

Kopitar Slovenija hokejska reprezentanca risi novinarska konferenca Stanko Gruden/STA
Slovenski hokejisti so po sanjskem nastopu v Sočiju izpolnili še drugi del naloge in pomlajena reprezentanca brez kar osmih olimpijcev si je v Južni Koreji priborila povratek med elito. Prihodnost selektorja Matjaža Kopitarja medtem nič jasnejša.

Pred prvenstvom je bilo kar nekaj dvomov o tem, ali bo Slovenija konkurenčna tudi brez prvega napada Rok Tičar-Robert Sabolič-Žiga Jeglič, pa brez prvega vratarja Roberta Kristana in seveda brez edinega NHL-ovca Anžeta Kopitarja.

A preostali reprezentanti, skupaj z mladimi novinci, nekateri so se ta teden zelo izkazali, so delo dobro opravili. Po sistemu slab začetek, dober konec so sicer klonili na prvi tekmi z Japonsko, nato pa nanizali same zmage in na koncu osvojili prvo mesto. V odločilni tekmi so spet premagali tradicionalne tekmece Avstrijce, tokrat s 3:1, naloga pa je bila težja za Slovence, saj so bili severni sosedje že pred to tekmo uvrščeni naprej, Slovenija pa še ne.

Zdaj pozornost mladim za razširitev baze

"Če ne bi bilo uspeha, vemo, kaj bi bilo, vsi bi rekli, da brez 'top' igralcev nismo sposobni ničesar. A ni res, da nimamo kakovosti. Še preden smo odšli na SP, sem povedal, da je Ken Ograjenšek igral zelo dobro. Zdaj lahko povem, on ne more igrati centra, zaradi tega je bil tu Rok Leber. Pa še nekaj drugih fantov je. Zdaj se bomo posvetili mlajšim igralcem, da bomo SP elitne skupine pričakali s širšo bazo," je o prisilni pomladitvi ekipe po prvenstvu razmišljal selektor Matjaž Kopitar.

Kopitarjevi izbranci so dobro prestali pritisk odločilne tekme. Začetek sicer ni bil najboljši, toda ob koncu so kljub ne prav vrhunski predstavi Slovenci začeli tudi zadevati, zdržali še vse nalete tekmecev in se veselili uspeha. Slovenija in Avstrija sta s prvim in drugim mestom v Seulu napredovali v elitno skupino, Madžarska, Ukrajina in Japonska so ostale na tej ravni prvenstev, izpadla pa je Južna Koreja, ki jo bo naslednje leto zamenjala Poljska. Z letošnjega SP v Belorusiji pa se bosta v nižji razred preselili še zadnjeuvrščeni ekipi po predtekmovanju.

"Fantje vedeli, da ni prostora za napake"

"Seveda je bilo nekaj pritiska. Točno veš, da lahko izgubiš samo enkrat, pa še to proti pravemu. Mi pa smo izgubili z Japonsko, čeprav so šle vse številke v naš prid, smo izgubili, to se zgodi enkrat na deset ali 20 tekem. Bilo je zelo težko, ker veš, da moraš vse zmagati, pa nimaš popolne ekipe. A nismo iskali izgovorov. Fantje so vedeli, da ni več prostora za napake. Zdaj lahko rečem, da smo vse skupaj srečno pripeljali do konca. Ne glede na to, da so se nekateri znašli v novih vlogah, so se znašli dobro," je selektor povzel dogajanje zadnjega tedna po spodrsljaju (1:2) na prvi tekmi z Japonsko in po štirih zmagah.

Medtem ko so se Slovenci na koncu veselili, so bili Japonci tragični junaki tekmovanja. Po velikem uspehu proti Sloveniji so imeli odlično izhodišče, saj bi v zadnji tekmi z zmago prišli do napredovanja v elitno skupino, kjer so bili nazadnje leta 2005. A niso zdržali, s porazom proti Madžarski so si napol zaprli vrata in v nadaljevanje že poslali Avstrijce, po zmagi Slovenije pa so ostali povsem praznih rok.

Veže ga delo s "fantini"

"S predsednikom sva se že pogovarjala. Imam nekaj opcij, a delo s temi 'fantini' tudi veže. Nekaj dobrega smo spravili skupaj, zdaj si moramo postaviti nove cilje. Vemo, kakšna sfera je v Sloveniji. Bomo videli, kaj in kako, potem pa mislim, da se bomo poskušali dogovoriti," o svoji prihodnosti v slovenski izbrani vrsti Kopitar takoj po SP še ni bil povsem jasen.

Jasno pa je, da bo za Slovenijo nastop na SP na Češkem leta 2015 osmi med najboljšimi na svetu. Slovenci so v najkakovostnejšem razredu prvič zaigrali leta 2002 na Švedskem, pa leto pozneje na Finskem, nato pa še v letih 2005 v Avstriji in 2006 v Latviji, leta 2008 v Kanadi, 2011 na Slovaškem in nazadnje lani na Švedskem in Finskem.

Slovenci pa so si poleg najbolj želene nagrade, vrnitve v elitno konkurenco, prislužili še nekaj posamičnih nagrad. Vodstvo tekmovanja je po zadnji tekmi podelilo še priznanja najboljšim hokejistom. Tistega za najkoristnejšega igralca (MVP) je dobil slovenski vratar Luka Gračnar, novinarji pa so 20-letnega slovenskega vratarja tudi uvrstili v najboljšo postavo prvenstva, v njej je bil od Slovencev še Jan Urbas. Nagrado vodstva tekmovanja za najboljšega napadalca je prejel Jan Muršak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.