Šport
18 ogledov

Kopitar v boj za Stanleya proti hudičem

New Jersey Devils Zach Parise  Travis Zajac Reuters
Ekipa New Jersey Devils je v končnici severnoameriške hokejske lige NHL doma po podaljšku premagala New York Rangers s 3:2 in v finalu na vzhodnem delu lige slavila s 4:2 v zmagah. V velikem finalu za Stanleyjev pokal bo New Jersey igral z ekipo Los Angeles Kings, za katero igra slovenski zvezdnik Anže Kopitar.

Kralji so si finalni nastop zagotovili že prej po zmagi v seriji s Phoenixom s 4:1. S tem so dosegli največji uspeh po letu 1993 in se drugič v zgodovini uvrstili v finale NHL.

''Veliko mi pomeni,'' je le nekaj trenutkov po zmagi izjavil najboljši strelec hudičev Ilya Kovalchuk. ''Lep občutek je. Lani je bilo težko, a letos je povsem drugače. Dobro smo igrali skozi vso leto. Prvo kolo končnice je bilo nekoliko težje, toda potem smo našli recept za igro in zmago.,'' je dodal Rus.

''Ni bilo pomemebno, kako smo prišli do podaljškov. Bili smo v dobrem položaju. Igrali smo doma. Vse, kar smo potrebovali, je bil en strel,'' je dodal kapetan ekipe Zach Parise.

Adam Henrique je dosegel odločilni zadetek za New Jersey, ko je v gneči pred golom gostov po minuti podaljška plošček spravil v mrežo. S tem se je njegova ekipa prvič po devetih letih uvrstila v finale NHL. Prva tekma med New Jerseyjem in Los Angelesom bo v noči na četrtek po slovenskem času, gostitelji pa bodo igralci Devilsov.

Henrique, ki je nominiran za novinca leta, je odločilni gol dosegel potem, ko je vratar gostov Henrik Lundqvist zaustavil dva strela Ilije Kovalčuka in enega Alekseja Ponikarovskega. Igralci Devils so sicer po zadetkih Ryana Carterja in Kovalčuka po prvi tretjini že vodili z 2:0, vendar jim prednosti ni uspelo ohraniti.

Hokejisti New Yorka, prvi nosilci, so se v nadaljevanju razigrali, dobili tekmo s 35:29 v strelih ter prek Ruslana Fedotenka in Ryana Callahana v drugem delu igre izenačili. Ko je že kazalo, da bodo gostje premoč kronali z zmago in podaljšali serijo na sedmo tekmo, pa se je ponovil razplet s petega dvoboja, ki so ga vragi dobili s 5:3.

''Njihovi obrambni igralci so bili utrujeni. Našli smo način, da enega spravimo noter. To je edini način, da zadaneš mimo Lundqvista. Ne boš dobil čistega gola. Zanj moraš garati okrog mreže in to smo storili,'' je povedal trener Devilsov Peter DeBoer, ki so ga pri Floridi odpustili potem, ko v treh letih ekipe ni uspel popeljati v končnico.

''Ko so zadeli, sem dobil občutek praznine,'' je po tekmi povedal Henrik Lundqvist, ki trdi, da je imel plošček izredno čuden odboj. ''Šokantno,'' je pripomnil vratar New York Rangersov.

New Jersey je doslej osvojil tri Stanleyjeve pokale, zadnjega leta 2003. Lani se prvič po letu 1996 ni uvrstil v končnico. Tokrat jim je finalni nastop dokončno zagotovil Henrique, ki je bil mož odločitve že na sedmi tekmi prvega kroga v dvoboju s Florido. Poleg njega se je izkazal tudi štiridesetletni veteran Martin Brodeur (33 obramb), ki je izvrstno branil svoja vrata zlasti v tretji tretjini, ko so tekmeci sprožili nekaj nevarnih poskusov na njegov gol.

NHL, finale končnice:

vzhod:
New Jersey Devils - New York Rangers 3:2 /4:2/
Carter 11., Kovalčuk 14., Henrique 62.; Fedotenko 30., Callahan 34.

// - izid v zmagah.

Komentarjev 1
  • Markan 11:50 26.maj 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **