Šport
23 ogledov

Kopitarjevi sosedje Hunterjevih

Zakaj pa ne bi bile olimpijske igre naš cilj, pravi Matjaž Kopitar. (Foto: Saša Žurnal24 main
Družina Kopitar je ena izmed bolj znanih slovenskih družin v ZDA. Zasluge nosi prvi zvezdnik Kingsov, hokejist Anže Kopitar, ki so se mu lani v Los Angelesu pridružili oče, mama in brat.
 

Preberite še ...

Video: Sprejem Anžeta Kopitarja po vrnitvi v Slovenijo

O življenju v mestu angelov smo se po treningu reprezentance na Jesenicah (treniral je tudi Anže Kopitar , ki se je šele v četrtek vrnil v domovino) pogovarjali z Anžetovim očetom Matjažem Kopitarjem .

Za vami je prvo leto življenja v ZDA. Kako bi ga opisali?
Slovenski način življenja smo poskušali prenesli na drugo stran Atlantika. Normalno je, da je v ZDA življenje postavljeno na glavo. Kot Slovenec po enem letu ne morem soditi, da je tam bolje.

Kdo v družini se je najtežje navadil na življenje v L. A.?
Sam nisem imel kakih posebnih težav, še manj pa mlajši sin Gašper in žena Mateja. Na začetku je bilo edino, kar me je motilo, to, da se v ZDA vse vrti okoli denarja. Mi še vedno zastonj pomagamo prijateljem, onstran luže pa je res vse: "It's all about money."


Z Matjažem Kopitarjem smo se pogovarjali po treningu reprezentance, na katerem je bil tudi Anže. © Saša Despot

 

Sprememba lokacije Jesenice–Los Angeles je bila velika.
Los Angeles je mesto s 13 milijoni prebivalcev. Z Jesenicami vzporednic ni mogoče postavljati. Z družino imamo to srečo, da se gibljemo samo v določenem okolišu. Če ne gremo ravno na izlet, nam ni treba premagovati velikih razdalj. Ko smo kupovali hišo, smo pazili na to, da je blizu trening centra LA Kingsov, kjer vadita tako Anže kot Gašper. Tudi do središča mesta in dvorane Staples Center, kjer Kralji igrajo svoje tekme, ni tako daleč. Stanujemo na Manhattan Beachu, tam ima svoje domovanje večina drugih hokejistov.

 
 

V Ameriki se zelo hitro razve, kje kakšen prepoznaven obraz kupi hišo, zato smo to spretno skrivali. Pred našim domovanjem ne želimo imeti ljudi, ki bi stalno trkali na vrata.

Matjaž Kopitar

 
Ste imeli doma kake zvezdniške obiske?
Manhattan Beach, ki je v okrožju Hermose Beacha, kjer je Anže stanoval prej, in Redondo Beacha, je od vseh treh za spoznanje bolj monden. V Ameriki se zelo hitro razve, kje kakšen prepoznaven obraz kupi hišo, zato smo to spretno skrivali. Pred svojim domovanjem ne želimo imeti ljudi, ki bi stalno trkali na vrata. Imamo dobre sosede. Vseeno ni tako, kot pri nas, ko se sosedje družijo ob kavi. S sosedi se pozdravimo in to je to. Vsi so bolj zadržani. Naša soseda je tudi znana manekenka in igralka Rachel Hunter. Pri nas doma še ni bila, njen sin pa trenira hokej pod mojim vodstvom.

Velika sprememba je tudi v podnebju.
Res je. Sam sem se v Slovenijo nekajkrat vrnil zaradi reprezentance, zato sem okusil zimo. V Kaliforniji je zdaj že zelo sončno in toplo. Ni štirih letnih časov. Kar pogrešam v Los Angelesu, je samo sneg. Rad imam zimo, rad smučam. Naslednje leto si bom vzel čas in se odpeljal v smučarsko središče Mammoth, ki je od nas oddaljen le dobro uro vožnje.

Kam vse ste se z družino odpravili?
Kot vsi turisti smo obiskali glavne znamenitosti, Santa Monico, Beverly Hills, Hollywood. Gašper in Mateja sta ogromno potovala, saj je imel sin po Pacifiku veliko turnirjev. Skupaj sta bila v San Joseju, Phoenixu. Gašper je ob Anžetu prepotoval največ, saj je tudi njegova ekipa gostovala praktično po vsej Ameriki.

 
 

Kadar sem imel čas, sem pomagal v vseh mlajših selekcijah. Poskušal sem jim pokazati evropski način treniranja.

Matjaž Kopitar

 
Kakšna je bila vaša vloga pri Kraljih? Pred sezono ste dejali, da boste trenirali mlajše selekcije.
Na začetku nisem vedel, kakšno bo sodelovanje s slovensko reprezentanco. Takrat sem bil pripravljen Kingsom precej pomagati. Moja vloga je s spremembami in nalogami v slovenski hokejski reprezentanci postala drugačna. Kadar sem imel čas, sem pomagal v vseh mlajših selekcijah. Poskušal sem jim pokazati evropski način treniranja. Glavni trener nisem mogel biti, saj sem bil zelo leteč med Evropo in ZDA.

Kako se je Gašper ujel v moštvu?
Gašper igra za Junior Kingse, vendar pa to še ne pomeni, da bo kdo od njih nekoč oblekel dres članske ekipe. Gašper je bil letos najmlajši član svoje ekipe. Večinoma so bili leto starejši fantje, a se je dobro ujel. Na začetku je imel trenutke krize. Igrišče je manjše, ogromno je drsanja, zaletavanja. Po 14 dneh je bilo že vse v redu.

Je Gašperja morda opazil Anžetov glavni trener Marc Crawford?
Crawford po izpadu Kingsov trenira igralce, ki bodo na SP igrali za Kanado, ZDA, Slovaško. Nihče od njih ni šel domov, tako kot Anže. Crawford skupaj z njimi trenira tudi Gašperja, ki bo v ZDA ostal do konca šole.


V Ameriki se vse vrti okoli denarja, kar je na začetku motilo Matjaža Kopitarja. © Saša Despot

 

 
 

Jaz sem praktično na vsakem treningu Kraljev, nemoteno se lahko sprehajam po garderobi, veliko se pogovarjam tako s trenerjem, kot z drugimi igralci.

Matjaž Kopitar

 
Kakšen odnos imate s trenerjem Crawfordom?
Veliko sva skupaj. Jaz sem praktično na vsakem treningu Kraljev, nemoteno se lahko sprehajam po garderobi, veliko se pogovarjam tako s trenerjem kot z drugimi igralci. Po sezoni sva se pogovarjala tudi o reprezentanci, veliko sem o mestu Halifax, kjer bo igrala slovenska reprezentanca, izvedel od njegovega pomočnika.

Kakšen vtis je na vas naredila dvorana Staples Center?
Mislim, da je upravičeno ena od najlepših dvoran na svetu. Je večnamenska, super zgrajena, že sam podatek, da jo iz ledene v košarkarsko spremenijo v vsega treh urah, pove dovolj. V njej je pravi užitek gledati športne spektakle.

Ste se spoznali z našim košarkarjem v vrstah LA Lakersov Sašem Vujačičem?
Prvič sem se z Vujačičem srečal ravno na njegov rojstni dan. Dan prej je na tekmo Kingsov prišel Primož Brezec, ki je skupaj z Rašem Nesterovićem z ekipo Toronto Raptors gostoval pri Lakersih. Tekmo sem si ogledal, se po tekmi srečal z vsemi. Anže je veliko v stiku tudi z drugimi našimi košarkarji v ligi NBA. Zelo dobro se razume z Benom Udrihom, še najbolje pa z Boštjanom Nachbarjem.

 
 

Če sem iskren, mi glamur ne odgovarja. V njem je vse preveč pasti.

Matjaž Kopitar

 
Ste morda imel stik s katerim od igralcev, pevcev, ki jih na tekmah Kingsov in Lakersov kar mrgoli?
Tako jaz kot moja družina poskušamo ostati čim bolj diskretni. Če sem iskren, mi glamur ne odgovarja. V njem je vse preveč pasti. Tudi Anžetu poskušam to dopovedati, na srečo to dobro ve tudi sam in se drži stran od tega.

Kako ljudje v L. A. gledajo na Anžeta? Je zvezda?
Iz leta v leto je prepoznavnejši. Los Angeles je velemesto, zato si lahko privošči tudi to, da je manj opazen. Ljudje ga ustavljajo, še posebno, če gre na trening v Toyota Center, kjer hokejskim navdušencem vedno podeli veliko avtogramov. Na srečo ni tako, ko se sprehajamo po plaži ali gremo na izlet.

V torek sledi drugi del intervjuja z Matjažem Kopitarjem, ki je za zurnal24.si spregovoril tudi o ligi NHL, Olimpiji, Jesenicah, ligi Ebel in slovenski hokejski reprezentanci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.