Šport
62 ogledov

Korak do nesmrtnosti

Španska reprezentanca je na papirju vredna 350 milijonov evrov. Na igrišču ji po Žurnal24 main
Danes bomo dobili novega svetovnega prvaka v nogometu. Za prvi naslov se bosta ob 20.30 na johannesburškem Soccer Cityju udarili reprezentanci Nizozemske in Španije.
Nizozemska enajsterica, ki se bo skušala zapisati v zgodovino, je vredna 220 milijonov evrov. Najdražja nogometaša sta Arjen Robben in Wesley Sneijder, ki bosta poskušala deželi tulipanov prinesti tisto, kar ni uspelo niti Cruyffu in Van Bastnu.

Svet bo po Urugvaju, Braziliji, Nemčiji, Argentini, Franciji, Angliji in Italiji dobil še reprezentanco osme države, ki bo osvojila pokal za najboljšega na svetu - pozlačeno kopijo originala.

Španci bi na vsak način radi zadnjemu evropskemu naslovu dodali še naslov svetovnih prvakov, kar je v preteklosti že uspelo Nemcem (1972/74) in Francozom (1998/2000), le slednjim v obratnem vrstnem redu. Pri tem je Špancem popolnoma vseeno, da na SP igrajo 13., in obema ekipama, da bo zmagovalec postal prva evropska država, ki bo naslov osvojila izven Evrope.

Španija je do finala SP prišla s kar šestimi igralci Barcelone. Puyol in Pique sta stebra obrambe, Iniesta, Xavi in Busquets držijo niti igre na sredini, Pedro pa je vse bolj pomemben v napadu. Iz pole katalonskega velikana izhajata še vratar Valdes in Fabregas. Ajaxova šola bo imela v finalu kar devet nogometašev! Njihov najboljši je zvezdnik Interja Wesley Sneijder.

Enake želje kot Španci imajo Nizozemci, ki so doslej v finalu na SP nastopili že dvakrat, nazadnje so leta 1978 izgubili z Argentino, v svojem tretjem nastopu pa si želijo tudi prvi naslov. V obeh taborih si želijo zmago. Španci so si na SP privoščili le uvodni spodrsljaj, nato pa dvigovali formo vse do polfinala, kjer so povsem onemogočili močno nemško vrsto. Za nameček ne gre prezreti, da je bila uspešna tudi španska taktika, saj so nogometaši z Iberskega polotoka na vseh treh tekmah na izpadanje slavili z 1:0.

Nizozemci, ki so zadnjič v finalu SP zaigrali pred 32 leti, imajo za seboj izredno serijo - 25 tekem brez poraza in 100-odstoten izkupiček na SP v šestih nastopih. Želijo pa si osvojiti še drugo nogometno krono. Evropski naslov so osvojili leta 1988, ko so v finalu premagali Sovjetsko zvezo.

Finale, ki si ga bodo v živo ogledale številne znane osebnosti (Placido Domingo, Rafael Nadal, Marcel Desailly, Roger Milla in drugi), predsedniki in kraljevske družine, bo sodil Anglež Howard Webb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.