Šport
5 ogledov

Korak nazaj za napredek

Matjaž Mahkovec zavrača vse obtožbe na svoj račun. (Foto: Fotosi.si) Žurnal24 main
Matjaža Mahkovca smo poklicali zaradi komentarja o nastopih reprezentance in zaradi pojasnil o njegovem odstopu pred tednom dni. Meni, da je treba povečati bazo hokejistov.
 

Preberite še ...

Harrington: Fantje so opravili veliko delo
Mahkovec je odstopil

Kako ste videli nastope slovenske reprezentance na SP v Litvi?
Če smo realni, je to naš domet. Harrington je peljal v Vilno ogromno mladih, ki so pokazali, da navsezadnje niti ni tako velike razlike med njimi in nosilnimi igralci. Mogoče je fantom malo zmanjkalo sreče, ker se mora za takšne podvige, pa naj bo to lige EBEL ali svetovno prvenstvo, vse poklopiti. Sreča je tudi pomemben dejavnik, ampak sreča spremlja hrabre. Če smo realni, moramo priznati, da so bili nasprotniki na zadnji tekmi boljši.

John Harrington se je izkazal za dokaj posrečeno izbiro.
Vem, da so vsi dali od sebe vse. Vzroke in rešitve je treba iskati v koreninah. Treba je narediti dolgo-, srednje- in kratkoročne strategije, vzgajati igralce, razširiti bazen, če se bomo v svetovnem merilu želeli kosati z velesilami. Morda bo treba narediti kakšen korak nazaj in začeti pri bazi.

Mahkovec se bo v prihodnje bolj posvetil podjetju in družini. © Anže Petkovšek

 
To pomeni manj tujcev in več priložnosti slovenskim igralcem?
Takole bom rekel: če je večji bazen, je večja konkurenca. Zdaj pa imamo majhen bazen, vsi so limitirani. Včasih se preveč lahko pride do dresa v ekipi. Treba je povečati konkurenco. Velika razlika je, če igralce za SP izbiraš med 25 ali 100 hokejisti. Če imaš izbiro, nastane rivalstvo, zato je prispevek igralcev večji.

Pomembno vlogo pri tem imajo tudi dvorane.
V zadnjem času ni bila narejena nobena nova dvorana, razen v Kranju. Na HZS bodo morali narediti strategijo in pogledati, kako lahko klubi delujejo. Kje imajo finančno zaledje, da sploh lahko imajo člansko moštvo. Urediti je treba infrastrukturo in mlajše selekcije, nato šele videti, kakšno člansko ekipo si lahko kdo privošči. Jesenice in Olimpija igrata ligo EBEL, najmočnejše tekmovanje, ostali klubi pa bi tvorili zaledje, iz katerega bi lahko omenjena kluba jemala hokejiste.

 
 

Urediti je treba infrastrukturo in mlajše selekcije, nato šele videti, kakšno člansko ekipo si lahko kdo privošči.

Matjaž Mahkovec

 
Kaj je botrovalo vašemu odstopu z mesta športnega direktorja Jesenic?
V življenju se vedno znova pojavljajo novi izzivi, k tej odločitvi so me pripeljali osebni razlogi. Določene stvari, ki so mi osebno pomembne, sem zapostavljal, ker sem od jutra do večera razmišljal le o hokeju. Imam svoje podjetje in tri otroke. Do zdaj je to ostajalo v ozadju.

Torej ne gre za to, da bi se počutili krivega za rezultate.
Ne, odkar sem bil 'zraven', so Jeseničani dvakrat zapored postali državni prvaki. V ligi EBEL pa je bil lani na zadnji tekmi usoden tesen poraz z Linzem … Ko sem pred lansko sezono, poleti leta 2007, prišel v klub, avgusta ekipe še nisem imel sestavljene. Z malo sreče bi se lahko stvari obrnile drugače. V letošnji sezoni so se v januarju zgodile poškodbe Gabra Glaviča, ki je bil prvi vratar in v super formi, na drugi tekmi se nam je poškodovala še njegova zamenjava, še prej se je poškodoval Aleš Krajnc. Realno bi lahko premagali Salzburg, če bi bili popolni.

Jeseniško veselje ob osvojenem naslovu državnega prvaka  © Saša Despot

 
Na kaj ste v obdobju delovanja na Jesenicah najbolj ponosni?
Na dva naslova državnih prvakov in na to, da mi je uspelo ob prihodu v klub na hitro sestaviti ekipo, kar za tako močno tekmovanje ni mačji kašelj.

 
 

Hokej je eden paradnih športnih konjev na Gorenjskam, zato mu mora gospodarstvo veliko bolj pomagati.

Matjaž Mahkovec

 
Kaj bi se dalo storiti bolje?
Na Jesenicah delujejo zelo sposobni ljudje. Vedno, ko smo staknili glave, smo vlekli za tisti trenutek maksimalno dobre poteze. Vedno pa, če gledaš nazaj, bi se dalo storiti še kaj več.

Kakšna je jeseniška prihodnost?
Hokej na Jesenicah se bo igral vedno, saj ima klub 60-letno zgodovino. Poterbna pa bo veliko večja pomoč regijskega gospodarstva. Hokej je eden paradnih športnih konjev na Gorenjskam, zato mu mora gospodarstvo veliko bolj pomagati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.