Šport
212 ogledov

Korupcijska afera v zvezi s športnim dogodkom lanskega leta

Tokio OI zaključna slovesnost Epa
Korupcijska afera v zvezi z olimpijskimi igrami Tokio 2020, ki so bile zaradi globalne pandemije prestavljene na leto 2021, dobiva vse širše razsežnosti.

Tožilstvo v Tokiu je izvedlo preiskavo v marketinški agenciji Hakuhodo, saj agencijo in organizatorje iger sumi ilegalnih dogovarjanj v zvezi s pogodbami za testna tekmovanja za lanske poletne olimpijske igre, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred dnevi je tožilstvo preiskavo izvedlo že v marketinški agenciji Dentsu, ki je imela ekskluzivne pravice za trženje iger v Tokiu. Haruyuki Takahashi, nekdanji sodelavec v tem podjetju, ki je bil tudi član predsedstva organizacijskega odbora iger, je zaradi suma korupcije že v priporu.

Tožilstvo v Tokiu preiskuje vrsto podjetij, ki so sodelovala z igrami. Po poročanju japonskih medijev je bilo leta 2018 prirejenih več kot dva ducata javnih razpisov za izvedbo 56 testnih tekmovanj pred igrami v Tokiu.

tokio 2020 | Avtor: Epa Epa

V skupnem znesku gre za vsoto več kot 500 milijonov jenov oziroma okrog 3,5 milijona evrov. V aferi naj bi člani organizacijskega odbora ne glede na razpise neposredno sodelovali s podjetji, tako da so bili razpisi brezpredmetni.

Že sredi oktobra je sodišče v Tokiu izdalo tudi nov nalog za pridržanje člana upravnega odbora iger Haruyukija Takahashija, ki je osumljen več primerov jemanja podkupnine. Takahashi naj bi prejel več kot 196 milijonov japonskih jenov (1,34 milijona evrov) podkupnin od sponzorjev iger.

Obtožnica ga bremeni jemanja podkupnin v zameno za favoriziranje podjetij pri izbiri pokroviteljev iger. Obtožbam, da je prejel 142 milijonov jenov od več podjetij, med drugim uradnega opremljevalca, je tožilstvo dodalo še primera domnevnega prejemanja podkupnin v znesku 54 milijonov.

Poleg Akahashija so japonski organi pregona oktobra aretirali še tri ljudi, domnevno vpletene v afero.

Spomnimo, da je zaradi suma korupcije že junija 2019 odstopil predsednik olimpijskega odbora iger in vodja marketinga pri Mednarodnem olimpijskem komiteju Tsunekazu Takeda.

Proti Takedi so postopke sprožili v Franciji, ki je preiskala vpletenost Takede v finančne tokove iz leta 2013 v zvezi s podelitvijo organizacije olimpijskih iger Tokiu.

Igre v Tokiu so bile na sporedu lani, saj so jih organizatorji zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili za leto dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.