Šport > Košarka
21 ogledov

17 let od smrti košarkarskega "Mozarta"

Košarkarskemu Mozartu so v Zagrebu postavili velik kip. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na današnji dan (ponedeljek, 7. junij) je pred 17 leti tragično preminil hrvaški košarkar Dražen Petrović. Ker je z žogo ravnal tako lahkotno, se ga je prijel tudi vzdevek (košarkarski) "Mozart".

Petrović je v svoji prehitro zaključeni karieri s Cibono dvakrat stopil na sam vrh Evrolige, s tedanjo jugoslovansko izbrano vrsto pa je med drugim osvojil tudi dve zlati medalji – eno na evropskem prvenstvu leta 1989, drugo pa na svetovnem leta 1990.

 

Petrović je v ligi NBA kot prvi neameriški košarkar pustil viden pečat, lahko zapišemo, da je vrata v najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu odprl tudi drugim, neameriškim košarkarjem, ki so v NBA prišli kasneje.

 

V prvih dveh sezonah, ki ju je preživel pri Portlandu, Petrović ni dobival pravih priložnosti. A že pri Netsih se je zgodba popolnoma obrnila. ''Mozart'' je svojo priložnost odlično izkoriščal in odigral prav vse tekme sezone s povprečjem 20,6 točke v 37 minutah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.