Šport > Košarka
4 ogledov

2 vroči ekipi gresta v 1. kolu domov

1/34
Žurnal24 main
Redni del sezone je končan. V četrtem Žurnalovem pregledu smo nanizali najboljše igralce rednega dela in najboljše novince. Preverite, kdo je po našem najbolj vroč pred končnico in kdo je letos razočaral.

Najprej top 5 ekip zadnjih 21 tekem oziroma najbolj vročih 5 pred začetkom končnice. Na treh četrtinah sezone je bil naš vrstni red: 1. Spurs, 2. Lakers, 3. Mavericks, 4. Bulls in 5. Celtics.

Top 5 ekip. 1. Chicago Bulls (62-20). Največ zmag med vsemi. Devet na zadnjih 10 tekmah. Derrick Rose bo MVP, Tom Thibodeau trener leta, Luol Deng je izredno napredoval. So najboljša obrambna ekipa lige in imajo eno najboljših klopi.

Top 5 ekip. 2. Miami Heat (58-24). Imeli so krizo, a so strnili vrste, in ko želijo igrati trdno obrambo, lahko tudi najboljšega tekmeca zaustavijo pod 80 točkami. LeBron James in Dwyane Wade jih lahko popeljeta do finala Vzhoda.

Top 5 ekip. 3. Oklahoma City Thunder (55-27). Previsoko? Ne. Že res, da jim manjka izkušenj za končnico, a so ekipa z največ talenta. Imajo enega najboljših napadov, s Kendrickom Perkinsom so pridobili na obrambi. Zmagali so 18 od zadnjih 22 tekem (kot so štirikrat izgubili so za skupno le 21 točk).

Top 5 ekip. 4. San Antonio Spurs (61-21). Na zadnjih tekmah so popustili v obrambi, a postali najboljša strelska ekipa lige. Poškodba Manuja Ginobilija skrbi, so se pa vsi ključni igralci v zadnjem tednu lahko odpočili.

Top 5 ekip. 5. Los Angeles Lakers (57-25). Imeli so niz 17 zmag in enega poraza, nakar je sledilo pet zaporednih porazov. Klop je kratka kot že dolgo ne, poškodba Andrewa Bynuma naj ne bi bila prehuda. A če koga težavice v končnici ne ustavijo, so to Jezerniki.

Bi morali še koga izpostaviti? Boston Celtics (56-26) in Orlando Magic (52-30) niso več, kar so bili v prvi polovici sezone. Dallas Mavericks (57-25) bi lahko bili v top 5, a kaj ko v končnici vedno pogorijo.

Od top 5 ekip pa k petim najlepšim presenečenjem sezone. Nazadnje (za tretje "četrtletje" sezone) smo sem uvrstili Grizzlies, Suns, Channinga Fryja in Marcina Gortata, Tylerja Hansbrougha in Knicks.

Top 5 presenečenj. 1. Denver Nuggets (50-32). Ostali so brez zvezde, a so še boljši. Imajo drugi najboljši napad in so na zadnjih 10 tekmah zmagali sedemkrat. Zaslužili bi si drugo kolo končnice, a kaj ko igrajo proti Thunderjem.

Top 5 presenečenj. 2. Memphis Grizzlies (46-36). Ekipa, ki ne dobiva veliko medijske pozornosti, a je pravi strup za velike: proti Spursom in Lakersom so 2-2, proti Mavsom in Thunderjem pa 3-1. Bi lahko šokirali Spurse?

Top 5 presenečenj. 3. Portland Trail Blazers (48-34). Poškodbe ključnih igralcev številne ekipe ustavijo, njih pač ne. Greg Oden letos sploh ne igra, del sezone so bili odsotni Brandon Roy, Rudy Fernandez in Marcus Camby.

Top 5 presenečenj. 4. Kevin Love (Timberwolves). Vedeli smo, da je odličen, a letos je eksplodiral. 15,2 skoka in 20,2 točke na tekmo sta odlika enega najbolj dominantnih belih centrov v zgodovini lige.

Top 5 presenečenj. 5. Kendrick Perkins iz Celticsov v Thunder. Želel je novo mnogo bogatejšo pogodbo, a mu je Boston ni želel dati in ga je raje poslal v Oklahomo. Niso dobili prave zamenjave in zanje zna biti v končnici to usodno.

In zdaj k top 5 razočaranjem. V začetku marca smo sem uvrstili Heate, njihove organizatorje igre, Timberwolves, Cavaliers in Pistons.

Top 5 razočaranj. 1. Minnesota Timberwolves (17-65). Na koncu celo z več porazi od Cavaliersov. Za ekipo z veliko talenta, na čelu v Kevinom Lovom je ta sezona velik poraz. Po poškodbi Lova so zmagali le še dve tekmi.

Top 5 razočaranj. 2. Cleveland Cavaliers (19-63). Jasno je bilo, da bodo brez Jamesa in primerne zamenjave padli v klet lige. Obtem so jih odrezale še poškodbe. Imeli so drugi najslabši napad in drugo najslabšo obrambo.

Top 5 razočaranj. 3. Detroit Pistons (30-52). Že res, da niso med najslabšimi, a imajo talent za mnogo več, tudi za končnico. Spori s trenerjem, nenavadna rotacija igralcev, nazadovanje več igralcev ... edini plus je Greg Monroe.

Top 5 razočaranj. 4. New Jersey Nets (24-58). Najprej poraženci poletnega prestopnega roka, nato pa tudi s prihodom Derona Williamsa krivulja ni šla navzgor. Ker ga bodo leta 2012 težko obdržali, rešitve ni na obzorju.

Top 5 razočaranj. 5. Sacramento Kings (24-58). Hladno/topla igra večine članov prve peterke. Trener ni imel pod nadzorom Tyreka Evans in DeMarcusa Cousinsa. Pravijo, da uprava ni imela želje po zmagah, da navijači ob najvernetnejši selitvi v drugo mesto, ne bo zagnali vika in krika.

Dirka za MVP-ja rednega dela se je oziroma se bo razpletla v korist igralca, na katerega pred začetkom sezone ni nihče zares računal. Na prvem mestu je bil že po tretjem četrtletju.

Top 5 za MVP-ja. 1. Derrick Rose (Bulls). Morda edini, ki je od prve do zadnje tekme igral na najvišjem nivoju in ni imel res slabe tekme. Več kot 25 točk, osem podaj in štiri skoka na tekmo. Mlad, pa je že pravi vodja.

Top 5 za MVP-ja. 2. Dwight Howard (Magic). Več kot 23 točk in 14 skokov na tekmo. Ni igralca, ki bi odločil več akcij od Supermana. Brez njega Magici ne bi videli končnice. MVP pa ne bo, dokler bo dobival toliko tehničnih napak.

Top 5 za MVP-ja. 3. LeBrona James (Heat). Čeprav ima ob sebi Dwyana Wada in Chrisa Bosha, ima impresivno statistiko: skoraj 27 točk, 7,5 skoka in 7 asistenc na tekmo. Tvori ta hip najboljšo trojico zvezdnikov v ligi.

Top 5 za MVP-ja. 4. Kobe Bryant (Lakers). Zanj velja podobno kot za Howarda - brez njega bi bili Lakers povprečna ekipa. Ima več kot 25 točk na srečanje, moral pa bi dodati kakšno asistenco več (4,7), ki so glavna težava L. A.-ja.

Top 5 za MVP-ja. 5. Kevin Durant (Thunder). S povprečjem skoraj 28 točk na tekmo je drugič zapored najboljši strelec rednega dela. V zadnjem obdobju je celo izboljšal svoj odstotek meta. Je vodja najboljšega napada v ligi.

Pravzaprav je bila odločitev za peto mesto zelo težka. Tu je še Dirk Nowitzki (Mavericks) s 23 točkami in sedmimi skoki na tekmo, pa Dwayne Wade (Heat), Manu Ginobili (Spurs), Pau Gasol (Lakers) ...

Pregled zadnjega dela rednega dela oziroma kar celotne sezone končujemo z najboljšimi petimi novinci, kjer o najboljšem ni dvoma.

Top 5 novincev. 1. Blake Griffin (Clippers). Griffinatorju od prvega dne nihče ni bil pravi izzivalec za novinca leta. 22,5 točke in 12,1 skoka je njegovo povprečje. Je novi kralj zabijanj. Naslednji korak bo: več zmag in končnica.

Top 5 novincev. 2. John Wall (Wizards). Prvi izbor na lanskem naboru je visoka pričakovanja upravičil šele po novel letu. Končal je s povprečjem 16,4 točke in 8,3 podaje. Njegova največja odlika: samozavest tudi proti najtežjim tekmecem.

Top 5 novincev. 3. Greg Monroe (Pistons). V prvem delu sezone je čakal na priložnost, v drugem jo je dobil in izkoristil. 9,4 točke in 7,5 skoka sicer ni največ med novinci, a bil je edina svetla točka v slačilnici Detroita.

Top 5 novincev. 4. DaMarcus Cousins (Kings). S povprečjem 14,1 točke in 8,6 skoka sicer več od Monroa, a igral je od prve tekme naprej, od njega se je pričakovalo res veliko, pa je imel veliko vzponov in padcev.

Top 5 novincev. 5. Jordan Crawford (Wizards). Dva meseca nazaj je sedel na klopi Hawksov, po kupčiji v Washington pa je ob Wallu postal steber preporoda franšize. 11,7 točke in 7,3 podaje je povprečje za odkritje meseca marca.

Omenimo še Landryja Fieldsa, ki je nas je tako navdušil v New York Knicksih pred ero Carmela Anthonyja. Odtlej je poniknil in sezono na lestvici novincev nba.com končuje šele  na 10. mestu.

Tako Žurnal24 z malce pomoči nba.com. In kdo so vaši vroči in hladni?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.