Šport > Košarka
354 ogledov

"Alen je čustven, a fejst fant. Razume"

Matej Erjavec
Na košarkarskem kampu Gorana Dragića je bil tudi predsednik KZS Matej Erjavec, ki bo po Eurobasketu 'napadel' Gogija. O Randolphu meni, da je dolgoročna rešitev za izbrano vrsto Slovenije.

Na Roglo ste si prišli ogledat košarkarski kamp Gorana Dragića. Ste se tudi vi v preteklosti udeleževali takšnih kampov?
Sem, ampak igrali smo le na zunanjih igriščih, vse skupaj pa je bilo precej bolj strogo. Tudi bežali smo pred trenerji, a nas je zaustavil električni pastir. Mislim, da ima Boris Gorenc od tega še zdaj brazgotino na nogi.

Kaj pomeni Goran Dragić za slovensko košarko, za KZS?
Res ni treba biti doktor znanosti, da to veš. Dejstvo je, da je Goran magnet, da je vzornik, je simbol, predvsem pa, kar je meni najbolj všeč, ga uspeh ni pokvaril, ampak je ostal enak kot nekoč. Če ste vprašali, kaj pomeni za košarkarsko zvezo ... Ko se odpravim pogovarjat za kakšno sponzorsko pogodbo, me najprej vprašajo, ali bo Gogi zraven, ali bo na voljo za snemanje reklam. Pomeni ogromno. Je kapetan reprezentance.

Goran je napovedal, da bo letos njegova zadnja reprezentančna akcija. Ga boste poskušali prepričati, da bi še ostal?
Vsekakor. Po koncu evropskega prvenstva ga bomo maksimalno napadli.Kolikor ga poznam, vedno je bil pripravljen pomagat, upam, da še ni rekel zadnje besede. Rabili ga bomo tudi na poti za svetovno prvenstvo in olimpijske igre v Tokiu. Sigurno bomo še pritiskali nanj.

Sledi evropsko prvenstvo. Tudi z naturaliziranim Američanom Anthonyjem Randolphom. Kako težko je bilo vlado prepričati, da dovoli njegovo naturalizacijo.
Seveda je zdaj, ko se je dokaj uspešno za nas končalo žensko evropsko prvenstvo, Eurobasket naš glavni cilj. V tem primeru lahko o vladi povem le pohvalne besede, res so razumeli problematiko obstoječega zakona o državljanstvu. Noben klub v Sloveniji si namreč ne more privoščiti tu imeti neprekinjeno enega igralca 12 mesecev, to sta praktično dve sezoni. Vsaj tako kakovostnega, da bi lahko igral za reprezentanco. Ko smo jim to razložili, so sami šli v akcijo in to ekspresno uredili. Kar je bilo danes sprejeto na odboru, sledi še državni zbor. Težko je reči ne takšnemu igralcu kot je Anthony Randolph. Težko rečeš, da ne zadovoljuje kriterijev iz zakona. Zaenkrat imam le pozitivne besede o ukrepanju vodilnih.

Se lahko pripetijo še kakšne težave? Včasih je težko zaupati politikom.
Dejstvo je, da nikoli ne smeš reči nikoli. Najprej je treba skočiti in nato reči hop! Ampak zaenkrat vse kaže, da bo šlo tako, kot je obljubljeno ter da bo Randolph postal slovenski državljan.

Ste se pogovarjali z Alenom Omićem? Kako je sprejel, da je izgubil mesto v reprezentanci (le en naturalizirani košarkar lahko zaigra za izbrano vrsto; op. p.)?
Osebno se nisem pogovarjal z njim, govoril sem z njegovim zastopnikom. Z Alenom se je osebno pogovoril selektor Igor Kokoškov in generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović. Alen je čustven, a hkrati zelo fejst fant. Razume situacijo. Prepričan sem, da je zanj vedno mesto v reprezentanci. Problem je v tem, da po Fibini ureditvi ne smeta igrati dva naturalizirana košarkarja. Če bi lahko, bi bilo to za nas idealno.

Bo jutri (pogovor je bil opravljen sinoči; op. p.) Omić še na seznamu?
Tega ne bi vedel. To je stvar selektorja.

Ste pri Randolphu postavili kakšen pogoj? Na primer koliko let bo igral za reprezentanco?
Nismo. Mislimo pa, da je dolgoročna rešitev, ker ni najstarejši. Star je 27 let (15. julija bo dopolnil 28 let; op. p.). in ima sigurno pred sabo še kar nekaj dobrih sezon. Je pa pripravljen igrati. Upam, da bo letos pripomogel k dobremu rezultatu, nato pa bomo videli za naprej. Brez pritiskov.

Med pripravami bo sicer lahko odšel na poroko.
Tako je. Vmes se bo oženil. To je imel že prej dogovorjeno (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.