Šport > Košarka
1 ogledov

Alkohol, prvi sovražnik Rusije

Žurnal24 main
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je z zaskrbljenostjo ugotovil, da njegovi rojaki še bolj posegajo po alkoholu kot v mučnih 90 letih 20. stoletja.

Da Rusi ljubijo predvsem vodko, je kliše, ki mu realnost vedno znova požene kri po žilah. Nazadnje je na to opozoril ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. "Skrajni čas je, da na najvišji ravni spregovorimo o slabih navadah naših državljanov," je povedal med srečanjem z ministrico za zdravje Tatjano Golikovo. Pri slabih razvadah je mislil na kajenje, uživanje drog in "posebej alkohol, kajti njegova poraba je pri nas kolosalna".

17

litrov čistega alkohola spije povprečni Rus v enem letu.

"Z začudenjem sem moral ugotoviti, da danes pijemo več kot v 90 letih, čeprav so to bili težki časi," je zaskrbljen ruski državni poglavar.

Vsak drug primer predčasne smrti v Rusiji je posredno ali neposredno povezan s čezmernim uživanjem alkohola, kažejo podatki iz študije, ki so jo pred kratkim izdelale Evropska komisija, Mednarodna agencija za raziskave raka in nekatere britanske ustanove. In še: Kar 52 odstotkov vseh smrti v starostni skupini med 15 in 54 leti je posledica nezmernosti pri uživanju alkohola. Nizka pričakovana življenjska doba za ruske moške, ki je le 59 let, je prav tako otrok obravnavanega problema.

Z "zeleno kačo", kot v Rusiji pravijo problemu alkoholizma, se je že pred dobrimi dvajstemi leti poskušal spopasti tedanji sovjetski partijski sekretar Mihail Gorbačov. Razen razmaha nezakonite proizvodnje alkohola in tega, da so mu nadeli vzdevek "mineralni sekretar", so prizadevanja Gorbačova ostala brez trajnega učinka.

Kot opozarjajo analitiki, ruske države – pa naj je bil na njenem čelu car ali partijski sekretar – pretirano zlivanje alkohola po ruskih grlih sploh ni nikoli motilo. Še v časih carske Rusije so dohodki iz naslova proizvodnje in prodaje alkohola predstavljali kar 20 do 30 odstotkov državnega proračuna. Ne čudi torej, če je tesni sodelavec premierja Vladimirja Putina, Boris Grizlov, pred kratkim predlagal državni monopol nad prodajo alkohola. Takšen ukrep bi maso letošnjih prihodov ruskega proročuna iz 10,9 bilijona rubljev (251 milijard evrov) okrepil za dodatnih 300 do 400 milijard rubljev.

V primerjavi s tem so Medvedjevi protialkoholni ukrepi, ko je ministrstvu za zdravje naročil izdelavo in uresničenje ustreznih programov, kratko malo majhnega pomena. Sicer pa rusko ljudsko izročilo ponuja primeren odgovor za različne zaplete: "Brez polovice litra tega ne bomo mogli rešiti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.