Šport > Košarka
2 ogledov

Američani in Troha out

Kanček samoobvladovanja nekaterim košarkarjem ne bi škodil. Žurnal24 main
Sredina tekma med U. Olimpijo in Heliosom je dobila epilog. Prepoved igranja je dobil tudi Robert Troha. "Ko je razburjenje preveliko, pride do incidentov," pravi Matej Tušak.
 

Preberite še ...

Olimpija se doma ne pusti

Sredina tekma med Unionom Olimpijo in Heliosom je epilog dobila šele v četrtek. Komisar lige Boris Majer je namreč s prepovedjo tekme kaznoval tudi Domžalčana Roberta Troho , ki si je na tretji tekmi na presenečenje večine gledalcev v dvorani prislužil le tehnično napako. Tako se je odločil po dodatni analizi videoposnetka, kluba pa bosta morala plačati še kazen. Union Olimpija bo zaradi dosojene tehnične napake trenerju Aleksandru Džikiću in izključitve treh igralcev plačal kazen v višini 604 evre , medtem ko bo Helios zaradi dveh tehničnih napak klubsko blagajno olajšal za 152 evrov .

"Zahtevamo opravičilo"
"Povem vam lahko samo to, da so v veliki meri Goran Dragić, Jasmin Hukić in predvsem trener Aleksandar Džikić zaslužni, da incident ni bil še hujši. Umirjali so strasti, v nasprotju z nekaterimi, ki samo prilivajo olje na ogenj," je o pretepu spregovoril trener Heliosa Zoran Martič . Kaj več o tem ni želel povedati, je pa menil, da izključitev kar treh ameriških igralcev ne bo pomenila prednosti za Helios. Ta bo v soboto ob 20.30 gostil četrto tekmo, Olimpija pa v zmagah vodi z 2:1. Kdo naj bi prilival olje na ogenj, je očitno po uradni izjavi kluba: "Prepričani smo, da je bila vloga naših igralcev pri incidentu manjša kot vloga igralcev Olimpije, zato se nam ne zdi prav, da se v javnosti čuti nasprotno. Še posebno nas je prizadela izjava Marka Miliča, ki je obtožil naše igralce rasističnih opazk med samo tekmo. Zahtevamo opravičilo, pravico pa smo pripravljeni iskati tudi na ustreznih mestih."

V ljubljanskem klubu trener Džikić in igralci ne želijo govoriti o sredinih dogodkih, nekaj besed pa je za Žurnal24 spregovoril predsednik kluba Jure Jež : "Kar se je v sredo dogajalo v Tivoliju, ne spada na športna igrišča. Menim pa, da so se pristojni dan pozneje le odločili pravilno. Verjetno so si ogledali videoposnetke s tekme. Imeli so več miru in časa, podrobneje pa odločitve ne želimo komentirati."

Z njimi ni dobro češenj zobati. © Sportnet

 

Matej Tušak: Kriva je motivacija

Po komentar smo se zato obrnili še na znanega slovenskega športnega psihologa Mateja Tušaka .

Zakaj, menite, je v finalu med Olimpijo in Heliosom prišlo do vseh teh incidentov?
Do takšnih stvari prihaja povsod, kjer je motivacija velika. Opravka imamo z ljudmi, ki so močni, hitri in zaradi tega tudi agresivnejši. Nekateri imajo dovolj samonadzora, da se zadržijo, drugi pač manj. Ko je razburjenje preveliko, pride do incidentov.

Imajo sodniki pri vsem tem kakšno vlogo ?
Prav gotovo jo imajo, vendar se to ne nanaša na sredin dogodek, saj ga ne poznam najbolje. Definitivno pa sodniki prispevajo k temu, da se stvari umirijo ali pa se celo napetost povečuje. V košarki prihaja do kontaktov in kaj hitro lahko pride tudi do incidenta.

Pri Olimpiji so bili v finalu izključeni že štirje igralci, v sredo kar trije Američani …
Ameriška košarka je znana po tem, da je bolj agresivna. Igralci iz tega okolja so na to navajeni. Treba je vedeti tudi, da je ob teh pritiskih veliko lažje igrati tistim, ki imajo tu vso družino. Težje je napetost sproščati tistim, ki imajo tu morda le partnerja ali pa še to ne. Zelo težko pa bi rekel, kaj se je dogajalo v konkretnem primeru. Verjetno so Olimpijini igralci pod precej večjim pritiskom kot košarkarji Heliosa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.