Šport > Košarka
3 ogledov

Ameriška pomoč Nemčiji

Chris Kaman se še privaja na evropsko košarko. Žurnal24 main
Nemška košarkarska reprezentanca je bila v Atenah do polfinala zanesljiva tudi zaradi naturaliziranega Američana Chrisa Kamana. Ta je bil v veliko pomoč Nowitzkemu in ostali druščini.

Nemški reprezentantje na kvalifikacijskem turnirju v Atenah ne dajejo izjav, vendar se eden izmed njih tega dogovora ne drži. To je izjemno kakovostni center NBA ekipe Los Angeles Clippers Chris Kaman, ki se je Nemčiji pridružil šele pred kratkim. Američan ima namreč nemške prednike, pred nekaj dnevi pa je dobil tudi nemški potni list. Vsekakor je že na prvih tekmah za svojo novo domovino Kaman pokazal, da je vodilnim v Košarkarski zvezi Nemčije z njim uspel velik met. Tudi z njegovo pomočjo so se Nemci v grškem glavnem mestu uvrstili med četverico najboljših ekip.

Chris v majici svojega kluba. © AFP

 
"Nisem se še povsem navadil na evropski način igre. Tudi pravila so tu nekoliko drugačna kot v ligi NBA. Igra se nekoliko bolj fizično in počasneje. Po mojem mnenju imajo evropski košarkarji več osnovnega znanja kot tisti na drugi strani Atlantika. Ne razumite me napak. V NBA je 50 vrhunskih igralcev, ki znajo početi prav vse na parketu, ostalih 350 pa jih opravlja le svoje delo. V tem so nekateri pač boljši kot drugi. Več se igra nad obročem, vse je bolj atraktivno. Razumeti morate, da je v Združenih državah Amerike košarka predvsem šov za gledalce, " je razliko med ameriško in evropsko košarko pojasnil Kaman.

Ameriški Nemec se je v Atenah že izkazal tako v napadu in obrambi, njegov zaščitni znak pa so predvsem skoki. Teh je naprimer na četrtfinalni tekmi proti Braziliji zbral kar 14, nekoliko slabše pa je odigral proti Hrvaški . Sam je prepričan, da lahko igra bolje: "Morate vedeti, da kar nekaj časa nisem igral. Sezona v NBA se je zame zaključila že meseca aprila. Dolgo tudi nisem vedel ali bom pravočasno dobil nemško državljanstvo. Še na začetku julija sem obiskal Nemčijo zaradi urejanja papirjev, urediti pa sem si moral tudi zavarovanje v času igranja za novo državo. Na prvih tekmah sem bil kar malce zarjavel, zgrešil sem nekaj lahkih metov, vendar gre na bolje. Vesel sem, da zmagujemo in da se še lahko udeležim olimpijskih iger."

In kako je nemška košarkarska zveza sploh pomislila na Kamana? Na pobudo nemškega športnega novinarja, ki se je mudil v ZDA in je obiskal tudi ekipo Clippers. Tu mu je Kaman povedal, da ima nemške prednike, vse ostalo pa je hitro steklo. Če je Kaman najprej še razmišljal, da bi se pridružil Nemčiji, pa ga je že med samo NBA sezono o vsej zadevi prepričal Dirk Nowitzki. "In kdo ne bi bil rad v isti ekipi kot Dirk?" sprašuje simpatični Američan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.