Šport > Košarka
31 ogledov

Ameriški MVP bi igral za Slovenijo

Omar Abdul Thomas
1/11
Boštjan Tacol
Ekskluzivno. V Italiji smo se pogovarjali s košarkarjem Air Avellina Američanom s slovenskim državljanstvom Omarjem Abdulom Thomasom, ki si ga želijo vsi največji evropski klubi.

"Nastop za Slovenijo bi bil zame izjemna priložnost. Vem, da je tudi trener Cremone Tomo Mahorič delal v reprezentanci. A o tem ni še nihče govoril z menoj. Slovenija ima tudi kar precej košarkarjev, ki igrajo ali pa so igrali v ligi NBA; morda me ne potrebujejo. Bi bila pa to zame dragocena izkušnja," je za Žurnal 24 dejal Omar Abdul Thomas.

Je izjemno dober igralec, tudi zelo bojevit. Zna igrati, razume košarko. Zasluženo je bil najkoristnejši igralec lige, bil je odličen tudi v obrambi. Osebno mi je zelo všeč. Sicer je to stvar selektorja, a morda bi bilo pametno, če bi si ga kdo iz Košarkarske zveze Slovenije (KZS) ogledal. Po pravici povedano sem šele pred enim mesecem izvedel, da ima slovensko državljanstvo. Nekaj časa sem mislil, da je Slovak.
Sašo Filipovski

Dvakrat zapored najboljši
Črni Jezus – ta vzdevek si je zdajšnji član ekipe Air Avellino prislužil med nastopanjem za srednjo šolo – si je v tej sezoni sicer priigral naziv najkoristnejšega igralca v prvi italijanski ligi, MVP pa je bil tudi v prejšnji sezoni, ko je igral za Brindisi v drugi ligi. To sezono je po rednem delu končal s povprečjem 18 točk, 6,2 skoka in 1,7 podaje na tekmo.

Ni v prvem planu
"Vemo za to državljanstvo, a v tej sezoni smo se pri nastopu naturaliziranega igralca na EP odločili za Mirzo Begića. Pri tem ne bo sprememb, žal pa imamo lahko v reprezentanci le enega takšnega igralca," je o možnostih, da bi Thomas zaigral v Litvi, dejal direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo in dodal: "Za zdaj ga nismo kontaktirali. V to smer ni bilo nobene dejavnosti, saj imamo že kar nekaj naturaliziranih igralcev."

Zaradi babice
"Moja babica po materi je iz Slovenije (smeh). Ne. Do državljanstva mi je pomagal moj agent, ki pozna veliko ljudi. Sam nisem še nikoli obiskal Slovenije, o tem, kako se pridobi slovenski potni list, pa ne vem nič," je dejal košarkar iz Philadelphie, njegov trenutni zastopnik Dave Gasman pa je povedal: "Omar sodeluje z mano šele od tega leta. Že prej je dobil slovensko državljanstvo."

 


 

Želi ga vsa Evropa
Gasman je bil zgovornejši o prihodnosti svojega klienta: "Želijo si ga skoraj vsi največji evropski klubi. Za njegove storitve se zanimajo tudi številna moštva zunaj stare celine, v igri so še klubi iz lige NBA."

Mini intervju: Marko Milić
Kakšno je vaše mnenje o Omarju Abdulu Thomasu, ki je osvojil naziv MVP-ja v rednem delu lige?
A o Slovencu (smeh)?

Gre za zelo agresivnega igralca. Je zelo dober scorer v napadu, nevaren je z različnih položajev. Lahko igra s hrbtom proti košu, zadeva mete za tri točke ...
Marko Milić

Da, o njem.
Gre za zelo agresivnega igralca. Je zelo dober scorer v napadu, nevaren je z različnih položajev. Lahko igra s hrbtom proti košu, zadeva mete za tri točke ... Glede na to, da če že ima slovenski potni list, mi pa smo na trojki zelo šibki, bi ga morali angažirati. Presenečen sem bil, ko sem slišal, da ima slovensko državljanstvo. S Tomom o tem nisva nič vedela. Dobro bi bilo, če bi se Košarkarska zveze Slovenije potrudila in ga poklicala, saj Boštjan Nachbar sam drži gor reprezentanco na krilu in je na tem položaju velika luknja. Nehote smo odkrili nov slovenski talent (smeh).

Ste se z njim kaj pogovarjali o tem?
Malce sem se z njim pohecal. "Živjo, živjo! Kje si, Slovenec?" Za kaj več na tekmah ni časa. Ne vem, po kakšni poti je dobil potni list. V Italiji je to nekaj normalnega, kar nekaj Američanov je dobilo italijansko državljanstvo, s tem želijo nekako umetno dvigniti nivo reprezentance. Pri nas so bile v preteklosti težave s tem, tako pri Preldžiću, Begiću in McDonaldu. Tako da res ne vem, kako je Thomas prišel do potnega lista.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.