Šport > Nogomet
69 ogledov

Anelka: Pomen 'quanelle' je boj proti sistemu

Anelka West Ham United West Bromwich Albion WBA Premier League proslavljanje pro Reševalni pas/Twitter
Francoski nogometaš Nicolas Anelka je prek Twitterja pojasnil pronacistično gesto, s katero je na tekmi proti West Hamu dvignil veliko prahu in si nakopal tudi preiskavo.

Francoz Nicolas Anelka je svoj drugi zadetek, ki ga je v dresu West Broma dosegel proti West Hamu, proslavil na zelo kontroverzen način. Simboliziral je gesto 'quanelle', nekakšno invertirano različico nemškega nacističnega pozdrava, ki so uporabljali v Franciji.

Preiskava proti Francozu je že stekla, sam pa se prek Twitterja brani, da gesta ni bila mišljena v takem pomenu. "Seveda nisem ne rasist ne antisemit in popolnoma razumem svojo gesto," je zapisal Anelka in podal svojo razlago.

Anelka: "Ne nasedajte"

Pravi, da je s svojo gesto želel le izkazati podporo francoskemu komiku Dieudonnu M'Bali M'Bali, čigar oddajo želijo prav zaradi uporabe te geste v Franciji prepovedati.

"Pomen 'quanelle' je boj proti sistemu in ne vem, kaj ima vera tu opraviti s čimerkoli. S spoštovanjem do ministrov, ki si po svoje razlagajo mojo gesto; oni so tisti, ki povzročajo zmedo in kontroverznost, ne da bi poznali njen pravi pomen. Ljudi naprošam, naj ne nasedajo medijem," je poudaril Anelka.

WBA stopil v akcijo

Preiskavo o dogodku je uvedla tudi angleška nogometna zveza, klub pa je nogometaša zaprosil, naj se v prihodnje odpove podobnim gestam, ko bo spet dosegel zadetek. "V klubu se zavedamo, da je njegovo proslavljanje gola povzročilo negativne odzive. Pogovorili smo se z igralcem in strinjal se je, da tega ne bo ponovil," je sporočil klub.

Komik Dieudonne je bil že večkrat kaznovan zaradi žalitev, sovražnega govora in rasne diskriminacije, vendar je zanikal, da bi njegov pozdrav imel antisemitske elemente. Z njim, je pojasnil francoskim medijem, zgolj protestira proti elitam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.