Šport > Košarka
22 ogledov

Artest dobil novo ime: spoznajte A Metta World Peace

Ron Artest Reuters
Ko se bo severnoameriška košarkarska liga NBA začela - za zdaj ji zaradi spora med igralci in vodstvom tekmovanja slabo kaže -, bodo navijači na seznamu igralcev videli tudi povsem neznano ime. A Metta World Peace, član jezernikov iz Los Angelesa, ni neznanec. Gre namreč za znanega zvezdnika Rona Artesta, ki si je uradno spremenil ime.

Ron Artest si je za novo osebno ime izbral naziv Metta, ki v budizmu pomeni prijaznost in ljubezen. Priimek pa v angleščini pomeni Svetovni mir. Zanimivo je, da je košarkar za spremembo imena zaprosil že pred dvema mesecema, a takrat sodišče v Los Angelesu prošnji ni ugodilo zaradi banalnega razloga, ker je imel nekaj neporavnanih obveznosti zaradi prometnih prekrškov. Zdaj so formalne ovire odpravili in v novi sezoni bo igral košarkar, poln miru in dobrote.

"Spremembo imena so vodili osebni razlogi. Upam, da bom na ta način pomagal združevati mlade po vsem svetu," je v sporočilu za javnost po uspešni spremembi imena dejal košarkar. Dodal je še, da ga po preimenovanju čaka še nekaj tehničnih podrobnosti, med drugim bo moral zamenjati vozniško dovoljenje.

World Peace - njegovo polno staro ime se je glasilo Ronald William Artest Junior - sicer ni bil vselej tako miren in prijazen, kot namiguje njegovo novo ime. Pravzaprav je bil v glavni vlogi v enem največjih pretepaških incidentov na tekmah lige NBA v zgodovini. Leta 2004 se je še kot igralec Indiane na tekmi z Detroitom najprej zapletel v pretep z domačim igralcem Benom Wallacom, nato pa, potem ko je nek navijač vanj vrgel kozarec s pijačo, skočil še na tribuno in skušal obračunati z domačimi gledalci, kar je povzročilo množičen pretep na igrišču in na tribunah. Takrat je vodstvo lige kaznovalo deset igralcev, najslabše jo je odnesel prav Artest oziroma World Peace, ki je dobil skupno kar 86 tekem prepovedi nastopanja, kar je najdaljši suspenz v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Košarkar Los Angelesa ni prvi športnik v ZDA, ki si je spremenil ime v bolj nenavadno. Že leta 1981 se je košarkar Lloyd Bernard Free preimenoval v World, v ligi ameriškega nogometa NFL pa si je Chad Johnson leta 2008 priimek spremenil v Ochocinco, kar v španščini pomeni 85 - na dresu ima seveda prav to številko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.