Šport > Košarka
9 ogledov

Avanzo in Rems na obisku v Litvi

Matej Avanzo je ambiciozen in jasen. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
V zadnjih treh dneh sta bila generalni sekretar KZS Iztok Rems in direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo na delovnem obisku Litve, kjer sta opravila precej sestankov in ogledov.

Ogledala sta si tudi nekaj prizorišč naslednjega EP leta 2011.

Rems in Avanzo sta obiskala tudi tamkajšnjo turistično agencijo, saj sta se želela prepričati o kakovostni namestitvi slovenskih navijačev. Prav za slednje želi KZS tudi tokrat dobro poskrbeti, zato je velik poudarek namenil prav njim, da bi imeli od obiska Litve čim več. "Tiha želja je, da bi slovenska reprezentanca zaradi namestitvenih kapacitet v rednem delu eurobasketa zaigrala v Alytusu ali Klaipedi, nad katero sva bila izjemno navdušena. Ta skupaj s Palango, ki ima tudi svoje letališče, tvori nekaj sto vrhunskih hotelov različnih kategorij in kar 80 kilometrov peščene plaže, do katere vodi kilometer širok pas borovcev, kjer je gradnja prepovedana," je dejal Avanzo.

Litovska zveza bo skupaj z uradno turistično agencijo veliko sredstev namenila tudi za promocijo evropskega prvenstva in države, ogromno pozornosti pa bodo organizatorji namenili prav slovenskim navijačem, saj menijo, da so ti skupaj z litovskimi duša evropske košarke. Predvidoma februarja bo tako posebna promocijska skupina obiskala tudi Slovenijo, kamor se bo podal tudi glavni promotor in ambasador projekta Arvydas Sabonis. Evropsko prvenstvo se bo začelo 31. avgusta 2011 in z velikim finalom končalo 18. septembra. 24 reprezentanc bo v prvem delu prvenstva nastopalo v Alytusu, Klaipedi, Panevežysu in Šiauliaiu, drugi del bo na sporedu v Vilni, sklepni del pa v novi dvorani Kauno Arena v Kaunasu, kjer bo kasneje igral tudi Žalgiris.

"Vzdušje v Litvi je malo manj kot eno leto pred dogodkom izvrstno, saj Litovci živijo za to prvenstvo, ki uživa veliko podporo države in njene vlade. Za evropsko prvenstvo bodo Litovci dobili tudi tri nove dvorane, in sicer v Alytusu, Klaipedi in Kaunasu, v kateri si bo tekme četrtfinala, polfinala in finala EP ogledalo nekaj manj kot 15 tisoč navijačev in ki je zgrajena na otoku sredi reke," je o državi s 3,5 milijona prebivalci povedal Avanzo.

Rems in Avanzo sta v najjužnejši izmed treh baltskih držav opravila tudi pomemben sestanek z generalnim sekretarjem litovske košarkarske zveze Mindaugasom Balčiunasom, s katerim sta se konkretno pogovarjala o možnosti tristranskega sodelovanja Slovenija – Španija Litva na področju izobraževanja trenerjev, kadrov in izmenjave izkušenj, medsebojnih pripravljalnih tekem članskih reprezentanc ter vzajemnih vabil za pripravljalne tekme reprezentanc mlajših starostnih kategorij. "Košarkarski zvezi Litve in Slovenije sta si izjemno podobni, njuna glavna značilnost pa je, da imata kljub svoji majhnosti glede na druge države dobro razvito vizijo, načrte in mišljenje. Z Litovci smo se pogovarjali o številnih projektih, ki bi slovensko, litovsko in pa na splošno evropsko košarko dvignili na še višjo raven, kot eno najboljših košarkarskih šol pa smo jih povabili tudi na tradicionalni mednarodni turnir za dečke in deklice Slovenia Ball (U14), ki vsako leto v Sloveniji poteka avgusta," je še povedal Avanzo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.