Šport > Košarka
8 ogledov

Bečirović: Mediji delate ozračje za trenerje

Mami Bečirović meni, da Olimpija veliko prehitro menja trenerje. Žurnal24 main
Žurnal se je pogovarjal z Memijem Bečirovićem, ki je pred kratkim našel nove delodajalce v Belgiji. "Kadar je ekipa sestavljena in 12 najboljših, ponavadi ne deluje," pravi o reprezentanci.
Memi Bečirović je pred dnevi podpisal enoletno pogodbo z belgijskim klubom Oostende. Oče Sanija Bečirovića , ki je pred tem vodil ukrajinski Azovmaš, Union Olimpijo, Helios, Elektro, Roglo, italijanski Rimini, Pošto Branik in Satex, je spregovoril o reprezentanci, Olimpiji, Saniju, okrcal pa je tudi medije.

Kaj vas je pritegnilo pri belgijski ponudbi?

Gre za klub, ki ima v Belgiji veliko tradicijo. Štirinajstkrat je bil državni prvak, zadnja štiri leta ne. Lanska sezona je bila zanje kriminalno slaba. V zadnjih letih je v Belgiji prevladoval Charleloi, želijo si naslova prvaka in dobrih rezultatov v Evropi. Hočejo tudi stabilizirati klub, zato bomo ekipo sestavili na novo.

Bečirović je Olimpijo vodil do začetka januarja 2008, nato pa odstopil. © Dejan Mijović

 
Obstaja možnost, da boste s sabo v Begijo vzeli tudi kakega slovenskega igralca?
Da. V klub sem prišel, ko so pogodbe že podpisali štirje igralci, ampak imam še kar nekaj odprtih položajev. Iščem položaje pet, štiri ter dva oziroma ena. O imenih ne morem govoriti, saj sem šele pred kratkim začel zbirati informacije o tem, kateri igralci so v dostopnem cenovnem razredu.

Slovenska reprezentanca je pred pomembnim projektom, EP na Poljskem. Vaš sin Sani je sicer odpovedal sodelovanje zaradi zdravstvenih vzrokov. Kakšno usodo napovedujete Zdovčevim varovancem?
Osebno menim, da kadar je ekipa ,sestavljena in 12 najboljših, ponavadi ne deluje. Mislim, da je treba razdeliti vloge. Težko bo nekdo sprejel vlogo, da bo sedel na klopi, nekdo drug pa igral 30 minut. Tega se bojim. Sicer pa nas po imenih že nekaj let vsi gledajo s spoštovanjem. Problem je ta, da je včasih skupaj preveč dobrih igralcev, kar poraja težave znotraj ekipe. Če bo selektor znal urediti te stvari, je mogoče narediti dober rezultat. Imamo pa izredno težko skupino: Britanci se pripravljajo na OI 2012. Sam sem imel v ekipi Roberta Archibalda, ki je zdaj v Malagi. Razložil mi je, da želijo že na tem EP narediti močno ekipo in ga izkoristiti kot pripravo na OI. Ogromno Britancev igra v NBA ali vrhunskih evropskih klubih. O Srbiji in Španiji sploh ni treba razpravljati. Skupina je izredno močna, potrebovali bomo tudi nekaj sreče.

Kako bi ocenili Sanijevo sezono pri Romi?
Zelo dobro. Njegova želja je bila, da bi bil spet vodja ekipe, zasedal položaj, ki ga je pred poškodbami že. Vse je delovalo, dokler je bil na trenerskem mestu Jasmin Repeša. Potem ko je odšel, je trener postal neizkušeni Nando Gentile, ki je sicer talentiran, ampak na vrhu evropske košarke štejejo izkušnje. Drugi del sezone je bil tako slabši, posledica slabših treningov, priprave, vodenja ekipe. Posledično so igralci padali v formi, eni bolj drugi manj. Sani ni atlet, je tip igralca, pri katerem je pomembno, da je ekipa dobro vodena in postavljena. Padcu so botrovale tudi poškodbe in bolečine, ki so postale konstanten del njegove kariere.

 
 

Vsako poletje je vprašanje, ali iti na manjše operativne posege ali uporabiti določen program treninga, ki bi ga pripravil za naslednjo sezono. Tako je, ko si enkrat 'razrezan'. Vedno igraš z določenimi bolečinami.

Memi Bečirović o težavah sina Sanija

 
Vaše mnenje o Olimpijini sezoni?
Malo nerealno gledamo na stvar. Ko sva z Janezom Rajgljem dobila svoji vlogi, je bil dolg velik, pod pogodbo pa je bil le en igralec - Miha Zupan. Proračun je bil manjši, kot ga bo imela Olimpija zdaj v recesiji. Slišim, da se je dolg znova povzpel nazaj, kar ni v redu. Težko je igrati v takšnih okoliščinah oziroma že iskati in privabljati igralce v Olimpijo, saj se slab glas takoj sliši. Očitno bomo morali spustiti ambicije. V pokalu Uleb igra 20, 25, 30 ekip, ki imajo višji proračun od Olimpije. Zakaj smo mi toliko pametnejši, da bi stalno morali biti med 16 ali osmimi ekipami v Evroligi?

Se vam zdi, da ima klubsko vodstvo premalo potrpljenja z ljudmi, ki jih postavi?
Mediji okrog določenega trenerja ustvarite boljše ozračje, okrog drugega pa slabše. Še v nobenem mediju nisem zasledil, da bi zapisal, katere ekipe je premagal določen trener in s katerimi je izgubil. Mislim, da se o določenih trenerjih ustvarja nerealna slika. Sicer pa Olimpija vsako sezono zamenja po dva trenerja in potem se pričakuje rezultate. Ni šans! Pred Zmagom Sagadinom je bilo tudi tako. Potem je imel Zmago neko kontinuiteto in hvalabogu nekaj naredil z Olimpijo. Zdaj pa se ponavlja zgodba od prej.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.