Šport > Košarka
26 ogledov

Begić: "To so sanje in velika čast"

Mirza Begić je v Realu prestopil sredi sezone, a se za zdaj ni naigral. (Foto: E EPA
Olimpijska dvorana Sant Jordi v Barceloni bo ta petek in nedeljo prizorišče zaključnih bojev v Evroligi. Polfinalna para sta Panathinaikos - Montepaschi Siena in Maccabi Tel Aviv - Real Madrid.
"Čaka nas težek boj, zame pa je velika čast, da bom del sklepnega turnirja četverice. To so sanje vsakega evropskega košarkarja," je pred polfinalnima tekmama v Barceloni dejal Mirza Begić. "Maccabi je zelo agresiven v napadu, ključdo naše zmage bo obramba," meni center. Ta je med sezono prestopil v kraljevi klub iz Žalgirisa: "Zelo lahko
se je navaditi na spremembo, če greš na boljše. V Španiji, predvsem v Madridu, je zelo lepo živeti. Nezadovoljen sem le s svojo minutažo."
Begić je v prvem delu Evrolige, ko je še igral za litovski klub, v povprečju zbral 9,7 točke in 4,9 skoka ter bil z 2,3 blokade tudi prvi bloker Evrolige. Po prihodu v Madrid so njegove številke v Top 16 padle na 4,3 točke, 0,5 skoka in 0,3 blokade na tekmo. V drugem polfinalu se bosta pomerila Siena in Panathinaikos. "Zmagal bo tisti, ki bo dosegel večtočk (smeh). Menim, da bo to Siena," napoveduje Begić

Zaključni turnir Evrolige bo imel tudi letos nekaj slovenskega pridiha, saj bo v dresu Real Madrida igral naturalizirani Slovenec Mirza Begić, med osmimi nominiranimi sodniki je Mariborčan Matej Boltauzer, tekmovanje pa bodo obiskali tudi vodilni možje lige NLB, ki so v zaključni fazi dogovarjanj z izraelskim Maccabijem za vstop v jadransko druščino. Generalni direktor lige NLB Roman Lisac se bo v soboto sestal s 60-odstotnim lastnikom Maccabija Davidom Federmanom, končna odločitev, komu bo liga podelila posebno povabilo, pa bo znana po koncu državnih prvenstev v začetku junija. Prav lahko se torej zgodi, če bo Maccabi osvojil svojo šesto evropsko krono, da bomo v prihodnji sezoni evropske prvake spremljali tudi v slovenskih dvoranah.

Izrazitega favorita za končno zmago v Barceloni ni, saj so vse štiri ekipe izenačene, njihova zgodovina pa govori o dolgi in uspešni tradiciji. Tu je izjema le Montepaschi, ki se je četrtič v zadnjih osmih letih prebil na zaključni turnir, a vsakokrat izgubil v polfinalu. Njihov tokratni tekmec v polfinalu bo Panathinaikos, petkratni evropski prvak, ki je v tem tisočletju štirikrat stal na vrhu Evrope in ki ga vodi trener z največ lovorikami v evropski košarki. Željko Obradović bo kot trener sodeloval že na dvanajstem final 4, od tega jih je sedem zmagal in to s štirimi različnimi ekipami. 1992 s Partizanom, 1994 s Juventutom, 1995 z Real Madridom ter 2000, 2002, 2007 in 2009 s Pantahinaikosom.

V drugem polfinalu si bosta nasproti stali najtrofejnejši ekipi v evropski košarki. Real Madrid bo skušal osvojiti svojo deveto krono, s čimer bi se izenačil z nogometaši Reala, Maccabi pa se bo skušal pridružiti CSKA Moskvi kot drugi najuspešnejši ekipi s šestimi naslovi prvaka Evrope. Maccabi bo nastopil na enajstem final 4 od 1988 dalje, ko so se evropski naslovi pričeli podeljevati na zaključnih turnirjih, in hkrati na osmem v tem tisočletju. Od generacije, ki je nazadnje slavila leta 2005, so v klubu ostali le Derrick Sharp, Tal Burstein in Yaniv Green. Čeprav je rekorder po evropskih naslovih, pa je Real skoraj novinec na zaključnih turnirjih. Njegov zadnji naslov ima že zaprašeno letnico 1995, ostalih osem pa se ljubitelji sodobne košarke komaj še spominjajo, saj so bili osvojeni pred letom 1980. Med igralci Real je tudi najboljši bloker v Evroligi Mirza Begić, ki je z 220 centimetri tudi najvišji igralec zaključnega turnirja.

Razpored nedeljskih tekem je morala evroliga prilagoditi zahtevam Maccabija oziroma izraelskega zakona, ki na dan spomina na vojaške žrtve po sončnem zahodu prepoveduje vse aktivnosti. Tako bo tekma za tretje mesto v nedeljo ob 13.30, finale pa ob 16.30.

Zadnjih pet finalov Evrolige:

2006 - Praga: CSKA Moskva - Maccabi 73:69
2007 - Atene: Panathinaikos - CSKA Moskva 93:91
2008 - Madrid: CSKA - Maccabi 91:77
2009 - Berlin: Panathinaikos - CSKA 73:71
2010 - Pariz: Barcelona - Olympiacos 86:68

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.