Šport > Košarka
9 ogledov

Bike rešil Rose, Teličke Nowitzki

(Foto: EPA)
1/20
Žurnal24 main
Dirk Nowitzki je v zadnji četrtini dal 18 točk in Maverickse rešil pred porazom na prvi tekmi končnice. S 37 točkami je bil rešitev Bullsov Derrick Rose. Medtem pa 46 točk Dwighta Howarda ni pomagalo.

Kakšen začetek končnice! Ekipa z največ zmagami v rednem delu sezone, Chicago Bulls, je bila na pragu poraza proti na papirju daleč najslabšemu moštvu, ki se je uvrstilo v playoffs, Indiani Pacers. Štiri minute pred koncem so zaostajali za 10 točk, v zadnji minuti pa jih je Kyle Korver s trojko sploh prvič na tekmi povedel v vodstvo. Na koncu v United Centru v Chicagu 104:99 za vodstvo Bullsov z 1:0 v zmagah. Vse to po zaslugi izjemnega Derricka Rosa, ki je zbral 39 točk in po sedem skokov in podaj. Brez njega bi bili pečeni!

Kdo so favoriti končnice? Preberite tukaj.

To je bil neverjeten preobrat. Ob polčasu so Pacers vodili s 55:51 (50-odstotni met gostov), pa čeprav je njihov najboljši igralec Danny Granger zadel le dva meta iz igre. Blestela sta Roy Hibbert in Darren Collison. Bullsi so ostali v igri za zmago le po zaslugi skoka v napadu, medtem ko so imeli met iz igre le 40-odstoten, težavo so jim predstavljale tudi osebne napake Carlosa Boozerja. Drugi polčas se je začel še bolj po notah Indiane: odprlo se je Grangerju (štiri trojke in na koncu 24 točk) in predvsem še tri mesece nazaj povsem neznanemu Tylerju Hansbroughu (22 točk – v rednem delu je imel povprečje 11 točk na tekmo). Obrambe Chicaga, najboljše v rednem delu, ni bilo nikjer. A najboljši igrajo najbolje, ko je to najbolj pomembno: v zadnjih dveh minutah so strnili vrste v obrambi in naredili preobrat, o katerem priča tudi končen odstotek meta – 46-odstoten za Pacers in 44-odstoten za Bullse. "Vedeli smo, da bo težka tekma. Na začetku, kot da ne bi bili pripravljeni. Za naslednjo tekmo gotovo bomo," je obljubil Rose, ki mu je vsa dvorana vzklikala MVP; za preboj do tako želenega finala bodo morali več pokazati predvsem njegovi soigralci.

Tudi na drugi tekmi je dišalo po presenečenju, a le v prvi četrtini, ko so Philadelphia 76ers povedli za 14 točk. Že v drugi so Miami Heat zaigrali v obrambi, kot je temu treba, in tekmo so nadzorovano pripeljali do zmage s 97:89. Eno boljših tekem sezone je s 25 točkami in 12 skoki odigral Chris Bosh, medtem ko je LeBron James dodal 21 točk in imel 14 skokov.

Edini poraz višjerangirane ekipe na prvi večer končnice je poraz Orlando Magicov, a ta niti ni tako velik šok, saj so Atlanta Hawks v zadnjem obdobju v boljši formi. Drugače se tekma niti ni mogla razplesti, ko pa sta pri Čarovniji igrala le dva košarkarja: Jameer Nelson, ki je dal 27 točk, in Dwight Howard z neverjetnimi 46 točkami in 19 skoki. Dosežek slednjega (več kot 45 točk in 15 skokov) v končnici ni uspel nikomur od Hakeema Olajuwona leta 1987.

Izenačeno pa je bilo tudi na četrti tekmi in podobno kot na prvi, je moral tudi na tej v čevlje rešitelja stopiti eden od najboljših košarkjev v ligi. To je bil Dirk Nowitzki, ki je 18 od svojih 28 točk dal v zadnji četrtini, da so Dallas Mavericks lahko z 89:81 premagali Portland Trail Blazers. Pred tem je Teličke v igri obdržal Jason Kidd, ki je večino svojih 24 točk dosegel s trojkami – dal jih je šest, kar je njegov rekord končnic. Prve štiri tekme ostalih parov prvega kola bodo v nedeljo.

Liga NBA, končnica, prvo kolo:

Vzhod 

Chicago Bulls : Indiana Pacers 104:99 /1:09
Rose 39, Deng 18, 10 sk., Korver 13; Granger 24, Hansbrough 22

Miami Heat : Philadelphia 76ers 97:89 /1:0/
Bosh 25, 12 sk., James 21, 14 sk.; Young 20, 11 sk., Holiday 19

Orlando Magic : Atlanta Hawks 93:103 /0:1/
Howard 46, 19 sk., Nelson 27; Johnson 25, Crawford 23, Collins 16

Nedelja:
Boston Celtics – New York Knicks

Zahod

Dallas Mavericks : Portland Trail Blazers 89:81 /1:0/
Nowitzki 28, 10 sk., Kidd 24; Aldridge 27, Camby 4, 18 sk.

Nedelja:
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies
Los Angeles Lakers – New Orleans Hornets
Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets

*v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.