Šport > Košarka
16 ogledov

Bil je Jordan in potem še vsi drugi

Michael Jordan je svojo zadnjo tekmo odigral v dresu Washington Wizardsov. Žurnal24 main
Ta teden je minilo pet let, odkar se je pri štiridesetih letih od profesionalnega igranja košarke poslovil najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan. Preberite nov Časovni stroj.
 

Posebna pogodba

Jordan je imel v pogodbi klavzulo, ki so ji pravili Ljubezen do igre. Pomenila je, da je lahko igral, kadarkoli je želel.

Ta teden vam v rubriki časovni stroj predstavljamo najboljšega košarkarja vseh časov in legendo v vseh pogledih, Michaela Jordana . Jordan, s polnim imenom Michael Jeffrey , se je rodil 17. 2. 1963 v Brooklynu v zvezni državi New York . Ljubezen do košarke je prevzel po starejšem bratu Larryju, ki mu je bil velik vzor. Čeprav se je rodil v New Yorku, je odraščal in se razvil v pravega košarkarja v Severni Karolini . V dresu univerze Severna Karolina je zablestel že prvo leto, ko je v finalu prvenstva NCAA dosegel 16 točk, vključno z odločilnim košem 18 sekund pred koncem. V naslednjih dveh letih si je prislužil naslov za najkoristnejšega igralca lige NCAA.

Leta 1984 so ga v tretjem krogu nabora izbrali Chicago Bullsi . Pred njim so na naboru kot prvi izbor Houston Rocketsi izbrali Hakeema Olajuwona in Portland Trail Blazersi Sama Bowia . Jordan je svojo kakovost pokazal že v prvi sezoni in si prislužil naziv najboljšega novinca v ligi z 28,2 točke, 6,5 skoka in 5,9 asistence na tekmo. Biki so dosegli 11 zmag več kot prejšnjo sezono in se uvrstili v končnico. Čeprav je Jordan v končnici dosegal kar 29 točk na tekmo, pa je Chicago izpadel že v prvem krogu proti Milwuakee Bucksom .


Michael Jordan (desno) in Magic Johnson na tiskovni konferenci po tekmi med Bullsi in Lakersi © AFP

 

 

Preberite še ...

Nedosegljivi Kanibal
Zgodovina OI: Višje, hitreje močneje
Monika Seleš: Z vrha jo je spravil nož
Puskasova ubijalska levica

Jordan je v sezoni 1987–88 prejel nagrade za najkoristnejšega igralca rednega dela, najboljšega obrambnega igralca lige in najkoristnejšega igralca tekme All Stars. Bullsi so se nato le začeli prebijati skozi končnico, vendar so jih naslednja tri leta zmeraj ustavili "Slabi fantje" iz Detroita. Pred sezono 1989–90 je na mestu glavnega trenerja ekipe Phil Jackson zamenjal Douga Collinsa . Jackson je pri Bikih razvil nov sistem igre, v katerem je žoga krožila, in vsi igralci na parketu so prihajali do metov. Kadar se je tekma lomila, pa je kljub temu Jordan imel še vedno proste roke pri izbiri svojih metov. Chicago je v tej sezoni dosegel 55 zmag in 27 porazov v rednem delu, v končnici pa so jih v konferenčnem finalu znova izločili Pistonsi.

 

Pomnili ga bomo tudi po jeziku

Gesto s kazanjem jezika med prodori je Jordan povzel po svojem očetu. Ta je kazal jezik med delom v delavnici.

Potem ko so Biki še trikrat zaporedoma izpadli proti Slabim fantom , je že marsikdo pomislil, da bo tak izvrsten igralec, kot je bil Jordan, ostal brez naslova prvaka. Krepko so se motili. Že naslednjo sezono se je Chicago sprehodil skozi končnico, v finalu vzhodne konference so pometli celo s Pistonsi in se jim tako maščevali za prejšnja leta. V finalu so jih čakali Los Angeles Lakersi z Magicom Johnsonom na čelu. Lakersi so dobili prvo tekmo, nato pa Biki kar štiri zaporedoma. Jordan je z 31 točkami, šestimi skoki in osmimi asistencami na tekmo osvojil svojega prvega od šestih naslovov za najkoristnejšega igralca končnice. Izjemno zanimiva je bila izjava Magica Johnsona, ki je Jordana opisal z naslednjimi besedami: "Je Michael Jordan in potem smo tu še mi drugi."


Michael Jordan v dvoboju z Draženom Petrovičem na OI leta 1992 © AFP

 
Chicago je nato še v naslednjih dveh sezonah uspešno ubranil naslov prvaka. Leta 1992 so se Biki v finalu pomerili s Portland Trail Blazersi . Jordan je na prvi tekmi finala že v prvem polčasu dosegel 35 točk, od tega je dosegel nekaj neverjetnih trojk prek obrambnih igralcev Portlanda. Po eni od njih je skomignil z rameni, kot da bi želel pokazati, da še sam ne ve, kaj se pravzaprav dogaja. Chicago je naslov osvojil po tem, ko je v šesti tekmi v zadnji četrtini nadoknadil 15 točk zaostanka. Naslednjo sezono so se Biki v finalu pomerili s Phoenix Sunsi s Charlesom Barkleyjem na čelu. Za novi naslov prvaka so potrebovali šest tekem in prav zadnja bo šla v zgodovino kot ena od najbolj napetih. Biki so spet lovili zaostanek v zadnji četrtini. Jordan je dosegel devet točk zaporedoma, nato pa je bodalo skozi srce navijačev Sonc 3,9 sekunde pred koncem tekme s trojko zasadil John Paxton . Jordan je v finalni seriji dosegal povprečno 41 točk na tekmo in si še tretjič zaporedoma prislužil naslov najkoristnejšega igralca končnice. Po tretjem zaporednem naslovu je Jordan povedal: "Čez deset let, ko bodo moji otroci odrasli, se bom spomnil na tri zaporedne naslove in lahko se bom ponosno nasmehnil. To sezono sem prestal veliko in čudovito jo je tako končati. To je bilo najtežje, kar sem kdajkoli prestal v košarki."

 

Dosežki:

Šestkratni prvak NBA (1991–93, 1996–98)
MVP lige NBA (1988, '91, '92, '96, '98)
Najboljši obrambni igralec lige (1988)
Najboljši novinec (1985)
MVP tekme All Stars (1988, '96, '98)
Izbran med 50 najboljših igralcev v zgodovini
Zlata olimpijska kolajna (1984, ’92)

Jordan je leta 1992 nastopil tudi na olimpijskih igrah v Barceloni kot član, po mnenju mnogih, enega in edinega pravega Dream Teama . To leto pa si je zapomnil tudi po temnejši plati. Pri poskusu oboroženega ropa so namreč storilci ustrelili in ubili njegovega očeta Jamesa Jordana . Jamesa in Michaela je družila posebna vez in izguba očeta ga je zelo potrla. Dan pred začetkom priprav tisto leto je Jordan vse navzoče pretresel z izjavo, da se poslavlja od profesionalnega igranja košarke. Poslovil pa se je le za tri leta. V tem času je poskušal igrati bejzbol, a je kmalu opazil, da mu ta šport ne leži najbolje in se je sredi sezone 1994–95 vrnil k Chicagu. Svojo vrnitev je oznanil z besedami: "Vrnil sem se. " Tokrat je tradicionalno številko 23 zamenjal s številko 45.

Jordan je v 17 tekmah rednega dela dosegal 27 točk na tekmo, ljubiteljem košarke pa se je v spomin najbolj vtisnila tekma proti New Yorku. Takrat je Jordan dosegel 55 točk, bolj kot to pa je vse navzoče navdušil njegov novi slog igre. Pri 32 letih ni bil več tako hiter in poskočen kot nekoč, zato je svojo igro popestril z meti iz obrata, pri katerih se je odrinil stran od koša, ter z vratolomnimi polaganji pod samim obročem. Biki so v končnici izpadli proti Orlando Magicom , pri katerih sta blestela Penny Hardeway in Shaquille O’Neal .


Pri Chicagu so tako proslavili zadnji (šesti) naslov v Jordanovi eri. © AFP

 
Pred naslednjo sezono je Jordan spet oblekel številko 23, v spomin na šampionska leta. Od nekdaj šampionske ekipe pa sta v Chicagu ostala le Jordan in Scottie Pippen , zato pa so se jim pridružili novi izvrstni igralci. Tukaj je treba izpostaviti problematičnega Dennisa Rodmana , ki pa je bil, kar se tiče obrambe in skokov za žogo, pravi fenomen. Ob njem so bili še ostrostrelec Steve Kerr , Hrvat Toni Kukoč , organizator igre Ron Harper , avstralski center Luke Longley … Biki so v rednem delu dosegli kar 72 zmag in le deset porazov. Z mletjem nasprotnikov so nadaljevali tudi v končnici in s 15 zmagami in le tremi porazi brez večjih težav prišli do novega naslova. Na zadnji tekmi končnice pa so bili gledalci v United Centru v Chicagu priča enemu od najbolj čustvenih trenutkov v karieri Michaela Jordana. Prav tisti dan je bil namreč dan očetov, kar je ob spominu na preminulega očeta v Michaelu sprožilo izjemno močna čustva. Jordan je ob koncu tekme trdno objel žogo in začel jokati. Čustvena moč tega trenutka je bila nepopisna. V tej sezoni je bil razglašen za najkoristnejšega igralca rednega dela, tekme All Stars in finalne serije.

Sledili sta dve sezoni, v katerih so Biki v finalu premagali Utah Jazze ter izjemno navezo John StocktonKarl Malone . Znova je v odločilnih trenutkih dvobojev blestel Jordan in Chicago je osvojil tretji zaporedni naslov prvakov. Eden od najlepših košev je bil zagotovo odločilni met za naslov prvaka leta 1999. Takrat je najprej žogo ukradel Karlu Malonu, nato pa 6,6 sekunde pred koncem povsem iz igre vrgel Bryona Russlla in zadel. Jordan je bil pravi specialist za odločanje tekem v zadnjih sekundah, kar si lahko ogledate na naslednjem posnetku:



Po sezoni 1998–99 je se je Jordan spet poslovil od košarke. Vrnil se je 25. septembra 2001, tokrat v dresu Washington Wizardsov , katerih delni lastnik je bil. Tukaj je doživel še en lep trenutek v svoji karieri. Le nekaj dni po 40. rojstnem dnevu je namreč dosegel 40 točk. Dokončno se je poslovil po tekmi proti Philadelphii 16. aprila 2003. Še nekaj, kar veliko pove o njegovi odličnosti. Na prehodu v 21. stoletje so namreč pri izjemno priznani športni mreži ESPN skupaj s strokovnjaki, novinarji in športniki z vsega sveta sestavili seznam dvajsetih najboljših športnikov minulega stoletja. Jordan se je znašel na vrhu seznama, pred Babe Ruthom in Muhammadom Alijem .

 
 

Je Michael Jordan in potem smo tu še mi drugi.

Magic Johnson

 
Kako lepše končati zgodbo o enem od največjih športnikov preteklega stoletja kot z njegovimi lastnimi besedami. Jordan je v svoji knjigi z naslovom Iz ljubezni do igre: Moja zgodba zapisal: "Na svetu ni popolnega košarkarja in ne verjamem, da obstaja samo en najboljši košarkar. Vsak igra na različnih področjih. Jaz sem svoj talent zgradil na temeljih talentov drugih igralcev. Menim, da je odličnost proces, ki se razvije skozi evolucijo in traja od obdobja do obdobja. Brez Juliusa Ervinga, Davida Thompsona, Walterja Davisa in Elgina Baylorja tudi ne bi bilo Michaela Jordana. Jaz sem se razvil iz njih."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.