Šport > Košarka
54 ogledov

Bizaren odlok, nato nad Kanterja

Erdogan Turčija EPA
Turški predsednik se je pred začetkom muslimanskega postnega meseca ramazan odločil za ukrep, s katerim je neposredno posegel tudi na področje športa in športnih prireditev v Turčiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je v petek z izdanim odlokom prepovedal uporabo besede arena za označevanje športnih prizorišč. Za prepoved poimenovanja športnih prizorišč z besedo arena se je odločil, ker beseda arena izhaja iz latinščine in antičnega Rima, kjer so jo uporabljali za označevanje prostora, v katerih so potekali boji gladiatorjev in so se ljudje borili za svoja lastna življenja, so odločitev turškega predsednika povzele tiskovne agencije.

"Sem proti arenam. Saj veste, kaj so počeli v arenah? V arenah so ljudi napadale in razkosavale živali. Od ministra sem zahteval, da odstrani ime arena s stadionov. V turščini ne obstaja takšen izraz," je dejal Erdoğan, ki je svojo odločitev predstavil v govoru novim imamom, verskim vodjem, diplomantom islamske visoke šole Imam Hatip. Turški predsednik je že izdal ukaz in pristojnemu ministrstvu za šport naročil, da ga nemudoma izvrši ter ukaže odstranitev besede arena iz imen vseh športnih stadionov v Turčiji.

Po turškem predsedniku je poimenovano igrišče nogometnega kluba Kasımpaşa, stadion Recepa Tayyipa Erdoğana. Tudi izraz stadion, turško stadyumu, izvira iz antike iz grške dolžinske mere stadij, ker je bil osrednji prostor antičnih stadionov tekaška proga dolga točno en stadij oziroma približno 190 m. V Turčiji je sicer kar nekaj športnih aren, najbolj znana je zanesljivo Vodafone Arena, stadion nogometnega kluba Beşiktaş.

Priporni nalog za Kanterja

Enes Kanter | Avtor: Profimedias Profimedias

Turške oblasti so v petek po poročanju provladnega časnika Sabah izdale priporni nalog za Enesa Kanterja, košarkarja v severnoameriški ligi NBA turškega rodu. 

Državni tožilec v Istanbulu je sprožil kriminalistično preiskavo proti Kanterju zaradi njegovih domnevnih povezav s podporniki islamskega klerika Fethullaha Gülena, ki ga turške oblasti krivijo za spodleteli državni udar julija lani.

Petindvajsetletni Kanter je center pri ekipi Oklahoma City Thunder, srd turških oblastnikov pa si je nakopal z javno izraženo podporo kleriku Gülenu z objavami na Twitterju. Turško tožilstvo Kanterju očita, da se je posluževal aplikacije za pošiljanje sporočil in komunikacijo Bylock, ki naj bi jo uporabljali Gülenovi pripadniki.

V Švici rojeni Kanter je pred prihodom v ligo NBA, leta 2011 ga je na naboru izbralo moštvo Utah Jazz, eno sezono od 2008 do 2009 igral za turški Fenerbahçe. Kanter se je že prek Twitterja odzval na pisanje turških medijev in izdani priporni nalog: "Ne morete me ujeti. Hahaha. Zaman tratite svoje moči. Odločil sem se, da bom prišel v Turčijo in pljunil v vaše grde, s sovraštvom napolnjene obraze."

Turški mediji ob tem navajajo, da bo turško tožilstvo bržkone pozvalo Interpol, da Kanterja postavi na rdeči seznam iskanih oseb ter naj ga članice Interpola v primeru prijetja izročijo Turčiji. Kanter se je zameril turškim oblastem tudi, ko je predsednika Erdogana primerjal z nacističnim diktatorjem Adolfom Hitlerjem.

Kanterja so ob koncu minulega tedna zadržali v Romuniji, ko so ga obvestili, da so turške oblasti preklicale veljavnost njegovemu turškemu potnemu listu. Kanter je v izjavi medijem preklic potne listine povezal s kritiziranjem turškega predsednika. Takrat je tudi napovedal, da bo zaprosil za ameriško državljanstvo.

Komentarjev 2
  • matermila 09:51 27.maj 2017.

    Kaj reči na to?Ena sama beseda je več kot dovolj:bedak.

  • LukaMB 23:25 26.maj 2017.

    Sultan že dela strahovlado. Spomne me na film "Diktator", če ne veste kjer je diktator hotel besedo za pozitivno in negativno spremeniti v lastno ime in potem je to izpadlo "You are HIV aladeen!", ko ne veš ali bi se ...prikaži več smejal ali jokal. Kmalu bo ta turški sultanček zahteval, da se beseda "majhen penis" odstrani iz slovarja, ker je to direktna žalitev njegove sultanske velikosti.