Šport > Košarka
18 ogledov

Bo Helios kos Budučnosti?

Domžalski Helios se bo v uvodnem srečanju lige NLB pomeril s podgoriško Budučnos Žurnal24 main
V Domžalah se bo v torek začela liga NLB. Uvodno srečanje je tokrat pripadlo Heliosu in podgoriški Budučnosti. Nekdanji košarkar Uniona Olimpije Bojan Bakić znova v Sloveniji.

Jadranska košarkarska liga začenja že šesto sezono svojega delovanja. Začelo se je torej leta 2001, ko je v njej nastopalo 12 moštev. Slovenski ljubitelji oranžnega usnja si boste uvodno sezono Jadranske lige, takrat je bila imenovana liga Goodyear, zapomnili po zmagoslavju Uniona Olimpije. V 22 tekmah rednega dela so zmajčki izgubili le dve srečanji, neporaženi so ostali na sklepnem turnirju četverice in se zasluženo veselili skupne zmage. Ob tem pa je treba omeniti, da v tisti sezoni še niso nastopali klubi iz Srbije. "Jug" je tako zastopala le Budučnost, ki je v prvi sezoni zasedla skromno deveto mesto. Novo poglavje je liga odprla že v nasledni sezoni, ko je v svoje vrste zvabila izraelski Maccabi in beograjsko Crveno zvezdo. Maccabi se je v naslednji sezoni poslovil, liga pa se je razširila na 14 klubov. Z vstopom srbskih klubov so se razmerja povsem spremenila. V minulih letih so tako povsem zavladali FMP, Partizan, Hemofarm in Crvena zvezda. Naši klubi pa so se izgubili v sivini.

Uvodni dvoboji
V krstni sezoni je uvodni dvoboj pripadel Unionu Olimpiji in košarkarjem iz Širokega Brijega. Zmago so slavili ljubljanski košarkarji. Tudi v naslednji sezoni je na parket prva stopila Olimpija. Leta 2002 so se pomerili z novincem Crveno zvezdo in vnovič zmagali. Tudi v tretje je bila prva na parketu Olimpija. Vendar prvič v gosteh, ko se je pomerila z zagrebško Cibono. Po dveh zmagah so doživeli gladek poraz. Vsaj eden od nasprotnikov je ostal enak tudi leta 2005. V Laškem sta se pomerila Pivovarna Laško in (spet) Union Olimpija. Pivovarski dvoboj pa je dobila slednja. Lani je uvodni dvoboj prvič pripadel dvema srbskima ekipama. Partizan je moči meril s Hemofarmom in zmagal. Helios in Budučnost bosta tako letos premierno zaorala ledino.

 

Žiga Zagorc (v belem) pa je v lanski sezoni odlično izkoristil priložnost zaradi poškodbe Jureta Močnika. Sedaj je v ekipi Heliosa nepogrešljiv. © ABA

 

Helios
Naši državni prvaki v Jadranski ligi nastopajo od sezone 2005/2006. V prvi sezoni so zasedli 12. mesto – dosegli so sedem zmag in bili 19-krat poraženi. Lani so končali na osmem mestu s 50-odstotnim izkupičkom zmag. Pred letošnjo sezono so doživeli korenite spremembe tako v igralskem kot tudi strokovnem kadru. Kljub temu so pred sezono optimistični: "Želimo ponoviti minulo sezono, v kateri smo imeli po 13 zmag in porazov. Seveda se na tihem nadejamo tudi kakšne zmage več, a naš cilj ostaja sredina lestvice," je dejal direktor HeliosaLado Gorjan. Kot zadnji se je Domžalčanom pridružil Marko Antonijevič, ki je bil pred tem nekaj dni na preizkušnji v Tau Ceramici. "Prva tekma je zelo pomembna. Če ne bi bilo poškodb, bi napovedal gladko zmago, tako pa bomo videli, kaj bo. Sezono pa kajpak želimo začeti z uspehom," je pred dvobojem z Budučnostjo dejal Gorjan.


Vladimir Micov (v modrem) bo še naprej razigraval svoje soigralce. © ABA

 
Budučnost
Na drugi strani je ekipa Budučnosti precej podobna lanski. Podgorico so zapustili Miljan Pavković , Bojan Pelkić , Marko Peković , prišli pa so Nikola Otašević , Vladimir Dragičević , Sead Šehović in znanec Uniona Olimpije Bojan Bakić . Še naprej je vprašljiv visoki Slavko Vranješ , ki sicer išče angažma v Združenih državah Amerike. "Bili smo hit lanske sezone, ampak to nas ne obvezuje. Želimo si le, da igralci na vsaki tekmi iztisnejo svoj maksimum, tako kot v lanski sezoni. Za katero mesto bo na koncu to zadoščalo, bomo še videli. Zagotovo bo težje, saj je naša ekipa šibkejša od lanske. Želimo si prepoznavne igre," je dejal novi športni direktor Budučnosti Gavrilo Pajović . Pred tekmo s Heliosom pa je nekaj besed spregovoril tudi branilec Črnogorcev Nenad Mijatović : "Največja nevarnost nam preti na branilskih mestih. Žiga Zagorc, Jure Močnik in Robert Troha so izjemni strelci in nanje bomo morali še posebno paziti. Helios igra agresivno po vsem igrišču in tako stre nasprotnika. Mi moramo odgovoriti na enak način, kar bi nam omogočilo protinapade in lahke koše. Mislim, da bi lahko zmagali."
Tekma se bo v Komunalnem centru Domžale začela v torek ob 18. uri.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.