Šport > Košarka
99 ogledov

Bo Kawhi Leonard končal dinastijo Golden Stata?

golden state warriors Epa
Za naslov prvaka lige NBA se bosta pomerila moštvi Golden State Warriors in Toronto Raptors.

Medtem ko bodo skušali košarkarji Golden State Warriors nadaljevati vladavino v ligi NBA in osvojiti tretji zaporedni naslov oziroma četrtega v zadnjih petih letih, bodo njihovi tekmeci Toronto Raptors igrali prvi finale v zgodovini. Prva tekma bo ob 3.00 po našem času v noči iz četrtka na petek.

Čast prvih dveh tekem in prednost domače dvorane v morebitni sedmi bo imel Toronto, ki je leta 1946 gostil prvo tekmo v ligi NBA, zdaj pa bo postal še prvo mesto izven ZDA, ki bo gostilo finale te lige.

Toronto, ki je redni del končal na drugem mestu na vzhodu z zgolj zmago več kot Golden State, vodilni na zahodu, živi za veliki finale lige NBA in pričakuje, da bo na krilih Kawhija Leonarda prekinil niz Warriors, ki lahko s tretjim zaporednim naslovom izenačijo dosežek Los Angeles Lakers iz začetka tega stoletja oziroma se približajo dinastiji Boston Celtics, ki se je med leti 1957 do 1966 desetkrat zapored uvrstila v finale. Za Golden State je to peti zaporedni finale, štiri naslove v petih letih pa je nazadnje osvojil Boston 1969.

Tako Toronto kot Golden State se v finale podajata po nizu zmag. Raptors so po zaostanku 0:2 v konferenčnem finalu proti Milwaukeeju zabeležili štiri zaporedne uspehe, Warriors pa so dobili zadnji dve tekmi s Houstonom in 'pometli' 4:0 s Portlandom.

toronto raptors | Avtor: Epa Epa

Pet od teh zadnjih šestih zmag so zabeležili brez najkoristnejšega igralca (MVP) zadnjih dveh finalov Kevina Duranta, ki zagotovo ne bo razpoložljiv za prvi obračun v Torontu.

"Trenira po prilagojenem programu, kar pomeni, da meče na koš, za težje napore pa še ni pripravljen. Na roko nam gre dejstvo, da imamo do druge tekme še nekaj dni, da ga spravimo v pogon," je o povratku Duranta, ki ima v končnici v povprečje 34,2 točke, povedal trener Steve Kerr. Temu pritrjuje podatek, da je Durant v Toronto pripotoval z ekipo.

Več možnosti za povratek v zasedbo Warriors ima DeMarcus Cousins, ki se je poškodoval že v prvem krogu končnice proti Los Angeles Clippers. "DeMarcus se vrača, a finale ni najboljši trenutek za dvigovanje forme. Verjetno se bom šele v zadnjem trenutku odločil, ali ga bom dal v začetno peterko ali ne," je dodal Kerr.

Ne glede na to, kako se bo končal finale, bo poletje v ligi NBA pestro in zanimivo. Prva glavna zvezdnika finala, Durant in Leonard, bosta tudi glavni zvezdi prestopnega roka, ki se bo začel konec junija. Pred tem, povsem natančno 24. junija, bodo znani še dobitniki nagrad za minulo sezone, med drugimi tudi za novinca leta, kjer je Luki Dončiću edini pravi tekmec Trae Young.

Druga tekma finala bo v noči iz nedelje na ponedeljek (2.00), tretja in četrta sta na sporedu 6. in 8. junija, morebitna zadnja sedma pa je predvidena za 17. junija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.