Šport > Košarka
227 ogledov

Bo Zdovc vendarle dočakal padec Primorske?

Sixt Primorska twitter Sixt Primorska
V finalu državnega prvenstva se bosta pomerila Petro Olimpija in Sixt Primorska.

V igri za naslov državnega prvaka v košarki sta ostali le še dve moštvi. Sixt Primorska, ki bo gostila prvo tekmo v soboto ob 18.45 in imela prednost domače dvorane v morebitni peti tekmi, se bo potegovala za prvi naslov državnega prvaka v zgodovini, Petrol Olimpija pa bo skušala tretjič zapored pokoriti konkurenco in osvojiti osemnajsti naslov.

Čeprav finale lige Nova KBM na videz deluje kot dvoboj serijskega zmagovalca proti novincu med elito, je resnica precej drugačna. Sixt Primorska je brez dvoma favorit finala in veliko presenečenje bi bilo, če Koprčani ne bi osvojili naslova.

Sixt Primorska se v finale podaja z nizom devetnajstih zaporednih zmag. Zadnjo tekmo je izgubila 7. marca v predzadnjem krogu rednega dela lige Aba 2 na gostovanju pri Dynamicu. Od tedaj je zabeležila dve prepričljivi zmagi v polfinalu tega tekmovanja, nato še tri v finalu proti skopskemu MZT, deset v ligi Nova KBM za prvaka, v četrtfinalu in polfinalu državnega prvenstva pa je nadigrala še Zlatorog in Krko.

Sixt Primorska je v vseh štirih tekmovanjih, ki se jih je letos udeležila, zabeležila šestinpetdeset zmag na triinšestdesetih tekmah. To je skoraj 90-odstotna učinkovitost, ob tem, da je že osvojila slovenski superpokal na začetku sezone, pokal Spar februarja in aprila ligo Aba 2. Če ji bo uspelo dvigniti še četrti pokal v tej sezoni, bo izenačila dosežek Smelta Olimpije iz sezone 1993/94, ko so Ljubljančani osvojili obe domači lovoriki, evropski pokal prvakov in srednjeevropsko superligo.

"Osebno res nisem pričakoval, da bo klub, ki obstaja tri leta, favorit v finalu državnega prvenstva proti takšni ekipi, kot je Olimpija, ki ima za seboj praktično vse najmočnejše pokrovitelje v državi. To je za nas sanjsko in uživamo v vsakem trenutku. Tako se bomo lotili tudi finala, ki zagotovo ne bo lahek, saj je Olimpija na zadnjih tekmah pokazala odlično obrambo, karakter in homogenost," pravi trener Sixt Primorske Jurica Golemac.

Njen kapetan Alen Hodžić poudarja, da je vzdušje v ekipi fenomenalno, kar je tudi logično po tako uspešni sezoni, hkrati pa se zaveda, da je vsak finale zgodba zase. "Dobro smo pripravljeni, odlično treniramo in vsi komaj čakamo, da se začne zares. Sezona je dolga, za nami je kup pomembnih tekem, zato hočemo čim prej zaključiti finalno serijo in dvigniti še četrti pokal," je na novinarski konferenci povedal Hodžić.

Petrol Olimpija ima za seboj eno najslabših sezon v zgodovini kluba. Tri menjave na trenerskem stolčku, zadnje mesto in izpad iz lige Aba, zgolj ena zmaga v štirinajstih tekmah lige prvakov in poraza v superpokalu ter polfinalu pokala Spar bi sicer lahko delno zakril naslov v ligi Nova KBM. A v Ljubljani se zavedajo, da bo za to potreben manjši čudež, še posebej po poškodbi prvega organizatorja igre Jana Špana ter odhodu Luke Šamanića v ZDA.

Kar se tiče Špana, je po današnjem zdravniškem pregledu jasno, da v finalu ne bo igral, o povratku Šamanića pa trener Jure Zdovc ne govori. "To so stvari, ki so v domeni direktorja, jaz lahko rečem le 'no comment'. Moja naloga je, da se ukvarjam z igralci, ki so pripravljeni igrati za Petrol Olimpijo in pri teh v zadnjem času čutim določen optimizem. Iz tekme v tekmo igrajo bolje in prepričan sem, da bodo dali vse od sebe," pravi Zdovc.

Čeprav ljubljanski strateg noče predati vloge favorita tekmecu, saj pravi, da mora Olimpija vedno strmeti k zmagi, mu superlativi o Sixt Primorski ne gredo težko iz ust. "Res igrajo neverjetno dobro. Vseskozi govorimo, pa saj bodo padli v formi, a še kar naprej zmagujejo. So zelo samozavestni, dobro uigrani in čvrsti na praktično vseh igralnih mestih. Zagotovo bi imeli več možnosti, če bi bil finale le na eno tekmo, tako pa moramo upati in se pustiti presenetiti," je dodal Zdovc.

Vse tekme finala bodo ob 18.45 s prenosom na Šport TV. Druga bo v torek, 21. maja, v Stožicah, tretja 24. maja v Bonifiki, morebitni četrta in peta pa sta predvideni za 26. in 28. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.