Šport > Košarka
17 ogledov

Bodo "starčki" zdržali tempo?

Bo Jason Kidd kljub svojim 36 letom še vedno v vrhunski formi? © Reuters Žurnal24 main
Dallasu je uspelo letos sestaviti izjemno zanimivo ekipo. Glavno orožje bo še vedno Dirk Nowitzki, veliko bo odvisno tudi od Jasona Kidda. Ekipo je med drugimi okrepil Shawn Marion.

Dallas je ena od najstarejših in najizkušenejših ekip v ligi NBA. Kljub uvodnemu porazu proti Washington Wizards ostajajo cilji visoki. Trener Ricky Carlisle je ekipo čez poletje nekoliko spremenil in dopolnil v skladu s svojim kratkoročnim ciljem, ki je naskok na naslov v roku dveh let. Glavni zvezdniki ekipe so Dirk Nowitzki, Jason Terry, Jason Kidd in Shawn Marion, ki so povprečno stari 32,5 leta. "To so fantje, ki znajo zmagati," jih je pohvalil Donnie Nelson, športni direktor franšize iz Dallasa. "Temu jaz rečem izkušnje. Resnično bi radi izkoristili priložnost, ki se nam ponuja."

Ekipo bo tako vodil odlični organizator igre Jason Kidd, ki drži povprečje kariere na 13,8 točke, 9,2 asistence ter 6,7 skoka na tekmo, v lanski sezoni pa je z razdalje metal s 40,6-odstotnim učinkom. Na krilu bo igral dobri skakalec in strelec Shawn Marion, medtem ko bo na položaju centra začenjal še en veteran, in sicer 34-letni Erick Dampier. Glavno orožje ekipe bo tudi letos krilni center Dirk Nowitzki, ki je bil lani s povprečjem 26 točk na tekmo tudi najboljši strelec ekipe. V prvi peterki je na uvodni letošnji preizkušnji začel še drugi branilec Quinton Ross, ki ga je potem veliko uspešneje zamenjal 25-letni Jose Barea. Kljub temu bo na dvojki po sanaciji poškodbe najverjetneje zaigral Josh Howard, ki je lani izpustil več kot 30 tekem, vrnil naj bi se čez nekaj tednov.

Pomembno vlogo v ekipi igra tudi najboljši šesti igralec pretekle sezone, organizator igre Jason Terry. Lani je Terry zadel 16,9 točke na tekmo, kar je najboljši rezultat vse od leta 1988, ko je povprečje 20,6 točke dosegel Thurl Bailey. Tudi sicer je bila klop Dallasa najučinkovitejša v ligi, saj je prispevala 37,9 točke na tekmo.

Odhod Brandona Bassa k Orlandu so Mavericks nadomestili z nakupom nekoliko starejšega Drewa Goodena, ki je s klubom podpisal enoletno pogodbo v vrednosti 4,5 milijona dolarjev. Po neuspelih pogovorih s centrom Marcinom Gortatom so se odločili podaljšati sodelovanje tudi z obrambno usmerjenim velikanom Erickom Dampierjem.

Vroče vprašanje:
Bodo "starčki" zdržali tempo?
Dallas ima po imenih eno izmed najmočnejših ekip v ligi. Imajo četrtega strelca in najboljšega šestega igralca lige iz pretekle sezone ter tretjega najboljšega podajalca in sedmega najboljšega kradljivca žog vseh časov. Njihova največja, morda celo edina težava je starost. Vsi nosilci igre so namreč že vkorakali v četrto desetletje svojih življenj in počasi razmišljajo o zaključku svojih veličastnih karier. Največ bo verjetno odvisno od forme najstarejšega, sicer organizatorja igre Jasona Kidda, ki bo v letšonji sezoni dopolnil 37 let.

Pozor na novinca: Rodrigue Beaubois
21-letni Francoz je vsekakor dolgoročna naložba. Od svojega 18. leta je igral v francoski ligi. Sicer gre za izjemno eksplozivnega branilca, ki se bo lahko od svojih zelo izkušenih soigralcev v prihodnjih nekaj letih veliko naučil.

Prišli: Quinton Ross (Memphis), Tim Thomas (Chicago), Shawn Marion (Toronto), Kris Humphries (Toronto), Drew Gooden (San Antonio)

Odšli: Brandon Bass, (Orlando), Jerry Stackhouse (Memphis), Antoine Wright (Toronto), Devean George (Toronto), Ryan Hollins (Minnesota), Nathan Jawai (Minnesota)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.