Šport > Košarka
0 ogledov

Boki: Potrebujemo izkušenega selektorja

Boštjan Nachbar opozarja, da je Košarkarska zveza Slovenije pred pomembno odloči Žurnal24 main
Slovenski legionar v ruski košarkarski ligi Boštjan Nachbar upa, da bo vodenje reprezentance prevzel selektor, ki bo znal združevati in povezovati interese vseh igralcev.
 

Preberite še

Slovenija proti Španiji, Srbiji in VB
Košarka osvaja Veliko Britanijo

Slovenija se bo na evropskem prvenstvu pomerila s Španijo, Srbijo in Veliko Britanijo. Kako ste zadovoljni z žrebom?
Pričakoval sem, da bo žreb prinesel težke nasprotnike, saj bo to najkakovostnejše evropsko prvenstvo. Naša skupina je težka, kar je na nek način dobro, saj se bomo že takoj pomerili z najboljšimi. Španci imajo vrhunsko reprezentanco, ne glede na to, kdo bo v njej. Srbija se vrača na pota stare slave z mlado ekipo, ki se ji bo pridružil še kak izkušen igralec. Več bomo lahko povedali, ko bomo videli končno sestavo moštev. Velika Britanija je zanimiva reprezentanca, polna dobrih posameznikov in v tem trenutku v vzponu. Bolj kot na nasprotnike pa moramo zdaj gledati na sestavo svoje vrhunske trenerske ekipe.

Veliko se govori o menjavi na selektorskem stolčku, kjer za nasledstvo Aleša Pipana kandidira kar nekaj imen. Imate svojega favorita?

Predvsem si želim, da bodo na košarkarski zvezi našli izkušenega trenerja, ki je delal na najvišjih nivojih košarke. Potrebujemo nekoga, ki ima za seboj veliko kilometrine in ki bo znal povezovati tako tiste igralce, ki igramo v Evropi, kot tudi tiste, ki igrajo v ZDA. Treba bo najti pravo kemijo, saj nam prav te najbolj manjka. Košarkarska zveza je zagotovo pred zelo pomembno odločitvijo.


Nachbar je na zadnji tekmi ruskega prvenstva v 26 minutah zbral 15 točk in pet skokov. © Dinamo Moskva

 
Mnogi pravijo, da je napočil čas za tujega selektorja. Tudi vi menite tako?
Najbolj pomembno je, da bo novi selektor izkušen in kakovosten. Proti tujim strokovnjakom nimam nič, vendar pa ne vem, kdo bi lahko bil primeren za to mesto v tem trenutku. Govorilo se je o Nevenu Spahiji, vendar pa je on našel klub v Španiji tako da verjetno iz tega ne bo nič. On bil zagotovo dobra izbira. V vsakem primeru potrebujemo kompetentnega selektorja.

V ruski ligi vam gre vse bolje, sploh na zadnjih tekmi proti Samari, ko ste dosegli kar 31 točk. Kakšni so prvi vtisi o novem okolju in prvenstvu?

Ruska liga je zelo težka in nepredvidljiva, saj je tukaj ogromno ekip, ki ima v svojih vrstah odlične igralce. To sem videl na prvi tekmi prvenstva, ko smo celo tekmo vodili, pa nato na koncu vseeno izgubili. Zdaj nam gre precej bolje, saj smo zmagali kar trikrat zapored, veseli pa me, da mi je uspela dobra predstava proti Samari. Met sem imel dober, tudi pod košem pa sem se precej dobro znašel. Sicer še vedno delam na tem, da se privadim novemu tekmovalnemu ritmu in treningom, saj se ti precej razlikujejo od ameriških. Ruska liga doživlja velike spremembe in prepričan sem, da bi marsikateri klub lahko dostojno nastopal v Evroligi. Sem zagotovo spadamo mi ter Khimki.

 
 

Opravil sem nekaj intervjujev za športne revije, prejel pa sem tudi pobudo neke modne revije, ki je želela z menoj narediti nekaj fotografij.

Boštjan Nachbar

 
Kako vas v Rusiji predstavljajo mediji? Ste tam zvezdnik?
Imel sem kar precej stikov z njihovimi mediji, da. Opravil sem nekaj intervjujev za športne revije, prejel pa sem tudi pobudo neke modne revije, ki je želela z menoj narediti nekaj fotografij. Sam se tem stvarem skušam izogniti, saj nisem človek, ki bi se preveč rad pojavljal v medijih. Najraje sem z družino in kakšnega posebnega obleganja ne maram.


Pričakoval je, da bo žreb prinesel težke nasprotnike. © Žurnal24

 
 
 

Potrebujemo nekoga, ki ima za seboj veliko kilometrine in ki bo znal povezovati tako tiste igralce, ki igramo v Evropi, kot tudi tiste, ki igrajo v ZDA. Treba bo najti pravo kemijo, saj nam prav te najbolj manjka.

Boštjan Nachbar

 
Kako vam gre ruščina?
Počasi, prepočasi (smeh). Iskreno povedano nimam kakšne posebne želje, da bi se je naučil. Včasih, ko sem bil mlajši, je bilo drugače, vendar pa se mi zdaj s tem res ne ljubi ukvarjati.

Koliko Rusi vedo o Sloveniji in slovenski košarki?
Kar se košarke tiče precej. Matjaž Smodiš je tukaj pustil izjemen pečat in že zaradi njega vsi poznajo slovensko košarko. Sicer pa nas Rusi kar dobro poznajo. Dobro so seznanjeni z dogodki na Balkanu in vsi vedo, da gre za samostojno državo. Iz športnega vidika si upam trditi, da nas kar spoštujejo.

Vas je do sedaj kakšna stvar v Rusiji razočarala?
Predvsem promet. Takšne gneče še nikoli nisem videl v svojem življenju. Za en kilometer potrebuješ tudi več kot 45 minut, kar je prava groza. To je tako, kot če bi v Ljubljani iz Šiške do Bežigrada potreboval uro in pol. Semaforjev ponekod sploh ni, signalizacija je slaba, temu pa prištejte še 14 milijonov ljudi, ki se dnevno vozijo po Moskvi.


Boštjan Nachbar je v Rusiji prava športna zvezda. © Dinamo Moskva

 
 
 

Za en kilometer potrebuješ tudi več kot 45 minut, kar je prava groza. To je tako, kot če bi v Ljubljani iz Šiške do Bežigrada potreboval uro in pol.

Boštjan Nachbar o prometu v Moskvi

 
Kakšen je sicer položaj košarke v ruskih medijih?
Nogomet je zelo priljubljen, sploh po dobri predstavi ruske reprezentance na evropskem prvenstvu. Vseeno pa imam občutek, da sta tudi košarka in hokej zelo aktualna in ti trije športi si med seboj zelo konkurirajo. V Moskvi je ogromno odličnih športnih klubov, zato se navijači med le-temi kar malce porazgubijo.

Rusija se je v zadnjih mesecih znašla tudi v precej kočljivi politični situaciji po vojni v Južni Osetiji. Kako vi kot športnik spremljate te dogodke?
Tega se seveda ne da preslišati, vendar pa smo tukaj v Moskvi in v mojem klubu vsi mirni, zato sploh nimam občutka, da bi se dogajalo kaj resnega. Govori se večinoma le o košarki in tukaj smo zato, da opravimo svoje delo. Ruskih medijev ne spremljam, ker ne znam brati cirilice, sem pa preko spleta na tekočem z vsem kar se dogaja pri nas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.