Šport > Košarka
10 ogledov

Bokijev dobrodelni projekt

Utrinek z lanskoletnega poletnega kampa Boštjana Nachbarja. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Boštjan Nachbar je v okviru svojega košarkarskega kampa pobudnik akcije "Življenje je košarka", s katero želi skozi šport spodbuditi integracijo oseb z motnjami v duševnem razvoju v družbo.

"Življenje je košarka" je projekt košarkarskega kampa Boki Nachbar, čigar idejni vodji sta Boštjan Nachbar in Siniša Drobnjak. "Spodbujamo integracijo oseb z motnjami v duševnem razvoju (OMDR) v sodobno družbo," so zapisali pobudniki akcije na Nachbarjevi spletni strani, kjer najdete tudi prijavnico. "Šport, v katerem načeloma igrajo vsi za enega in eden za vse, je že večkrat dokazal, da ne pozna meja, zato smo se odločili, da skušamo skozi košarko preprečiti stigmatizacijo ljudi z motnjami v duševnem razvoju in njihovo odrivanje na rob družbe. S projektom želimo vzpostaviti platformo, ki bo OMDR vključila v sodoben program gibalnih dejavnosti in jim hkrati omogočila odlično priložnost za širjenje njihove socialne mreže."

Boštjana dobro poznam in lahko povem, da se je tega projekta lotil zelo resno. Njegov kamp je dobro organiziran in je en od najboljših v Sloveniji.
Primož Brezec
"Namen projekta ni tekmovanje, temveč ohranjanje psihofizičnih sposobnosti ter vsesplošna socializacija OMDR skozi skupno igranje košarke z učenci, dijaki in varovanci drugih varstveno-delovnih centrov v Sloveniji. Želimo si, da bi tako eni kot drugi sprejemali drugačne vrednote in navade. Košarka jim tako predstavlja igro, pa tudi učenje ali celo način življenja. Dobro počutje je velikokrat najboljše zdravilo za marsikatere ovire, s katerimi se soočamo. Z učno uro košarke dosežemo prijetno vzdušje za učence in varovance varstveno-delovnih centrov. Ekipni športi odpirajo vrata kolektivnemu duhu, ne glede na to, kakšna je ekipa. Pomembno je le, da imajo pravega vodjo z dobro pripravljenim programom. In prav v našem projektu vidimo priložnost, kjer bi lahko združili različne osebnosti in profile oseb. Poleg ohranjanja psihofizičnih sposobnosti želimo s projektom prispevati k grajenju socialne mreže OMDR in njihovih svojcev, saj je ta izrednega pomena za občutek lastne vrednosti in kakovostnejšega življenja. Naš projekt  ima odprta vrata prav za vse šole in varstveno-delovne centre. Upamo, da se bo v prihodnosti naša ekipa širila tudi z vašim sodelovanjem," razlagajo namen akcije "Življenje je košarka".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.