Šport > Košarka
1 ogledov

Bokijeva želja je Istanbul

bostjan_nachbar2_2009_rogla_nik Žurnal24 main
Pred torkovim žrebom skupin za svetovno prvenstvo v košarki, ki ga bo prihodnje leto gostila Turčija, smo se s košarkarjem Efes Pilsna Boštjanom Nachbarjem.

Kakšna so vaša pričakovanja pred torkovim žrebom za SP?
Nekih večjih pričakovanj nimam. S kančkom sreče se da dobiti ugodno skupino. Iz mojih prejšnjih izkušenj, tako z evropskih prvenstev kot s svetovnega, je jasno, da ne smemo podcenjevati nobene ekipe. Pričakujem veliko izenačenih tekem, nekih posebnih želja glede nasprotnikov pa nimam. Bolj kot določene nasprotnike si želim, da bi igrali v Istanbulu, kar bi bilo za naše navijače veliko bolje. Vsi vemo, da so v zadnjih letih navijači tisti, ki nas nosijo. Upam, da bomo imeli vsaj podobno podporo kot na Poljskem.

Eden od možnih nasprotnikov so ZDA. Si jih želite imeti v skupini?

ZDA so možni nasprotnik, vendar pa mi je povsem vseeno, če jih dobimo. Američani v zadnjih letih niso dominirali. V prvem bobnu sta tudi Španija in Argentina, ki sta prav tako izjemni ekipi, tudi Grčija je vedno močna. Na ZDA se bo treba pripraviti tako kot na vse druge tekme. Zagotovo bodo favoriti na vseh tekmah, vendar pa tudi favoriti ne zmagujejo vedno.

Na ZDA se bo treba pripraviti tako kot na vse druge tekme. Zagotovo bodo favoriti na vseh tekmah.
Boštjan Nachbar
Vam je kaj žal, da se v skupini ne moremo pomeriti s Turčijo, saj smo v istem bobnu?

Za to mi je malo žal. Osebno bi rad igral proti njim. Kot domačin bodo težak nasprotnik. Na njihovi strani bo polna dvorana vročekrvnih navijačev. Če se bomo srečali z njimi, se nam bodo zagotovo želeli maščevati za poraz na EP pred domačimi navijači. Po drugi strani Turki zelo spoštujejo slovensko košarko. Menim, da zasluženo, saj smo to v zadnjih letih dokazali, tako posamezni igralci kot ekipa.

Ste se s soigralci že kaj pogovarjali o žrebu in svetovnem prvenstvu?
Za zdaj ne. Bolj ko bo šla sezona h koncu, bolj se bomo pogovarjali o tem. Prepričan sem, da se nam želijo maščevati za poraz na evropskem prvenstvu pred domačimi navijači, mi pa jim bomo to poskušali preprečiti.

Koliko se v Turčiji govori in piše v časopisih o torkovem žrebu skupin?
Glede na to, da se v dveh mesecih, kolikor sem v Turčiji, še nisem naučil jezika, ne morem prebirati njihovih časopisov. Se pa o košarki govori. V naslednjih dneh bo tega še več. Na televiziji že zdaj vrtijo reklame, v časopisih zasledim članke in slike. Trenutno je bolj aktualna Evroliga, vendar pa bližje kot bo SP, bolj bo v Turčiji vroče okrog košarke. Prepričan sem, da bo organizacijsko prvenstvo na visoki ravni. Gradijo se nove, sodobne dvorane, kar dokazuje, da so stvar vzeli zelo resno. Turčija je pravo prizorišče za prvenstvo, predvsem zaradi temperamenta ter ljubezni do športa in košarke. Zagotovo bodo naši navijači tu uživali.

Vaše mnenje o posebnih povabilih, ki so ga dobile Litva, Nemčija in Rusija?
To je pravilna odločitev. Rusi so bili evropski prvaki, Litva je vedno močna, Nemci pa so atraktivni predvsem, kadar igra Dirk Nowitzki. Osebno bi povabil še katero od evropskih reprezentanc, saj si vsi želimo kakovostno prvenstvo, kvaliteta pa je prav v Evropi v primerjavi z drugimi celinami najbolj zgoščena.

Na EP ste tudi brez poškodovanih igralcev pokazali, kaj zmorete. Zmore Slovenija v popolni postavi do kolajne na SP?
Vedno sem optimist, vendar pa pri napovedih previden. V prvi vrsti bo treba videti, kakšna bo skupina. Kdo od igralcev bo na prvenstvu. Treba bo videti, kdo bo trener, ker ga še nimamo. Potem bo lažje napovedovati. Tudi lani se nisem prenaglil, ampak sem počakal, da sem najprej videl, kako bo vse skupaj videti. Želja pa je vsekakor kolajna.

Izbira novega trenerja ne bo vplivala na to, ali bom na prvenstvu igral ali ne. Nastopam za reprezentanco in ne za trenerja.
Boštjan Nachbar
Jure Zdovc se je odpovedal selektorskemu stolčku. Najpogosteje se kot možni selektor omenja Memi Bečirović. Vaš komentar?

Nimam komentarja. Nikoli nisem zbiral in komentiral možnosti okoli novega selektorja. Za to so odgovorni ljudje na KZS. Če verjamejo, da je Memi najboljši, si zasluži priložnost. Izbira novega trenerja ne bo vplivala na to, ali bom na prvenstvu igral ali ne. Nastopam za reprezentanco in ne za trenerja.

Imate v mislih kakšno ime, ki bi ga želeli videti namesto Zdovca?
Moja skrita želja je bila, da bi na zvezi poskušali s tujim trenerjem, vendar pa to ni v moji moči. Kot kaže, se vsaj za čas mojega igranja za reprezentanco to ne bo zgodilo. Tudi v Sloveniji imamo veliko kakovostnih trenerjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.