Šport > Košarka
12 ogledov

Borba Budućnosti za resnico: zmaga ali nova tekma

Vladović Budućnost Union Olimpija liga ABA trojka zmaga veselje Youtube
Predsednik Budućnosti Dragan Bokan nadaljuje "borbo za resnico" po nepozabnem košu Jakova Vladovića za zmago Uniona Olimpije v Podgorici.

Dragan Bokan, predsednik Budućnosti, se je v nedeljo ostro odzval na besede direktorja tekmovanja Josipa Bilića, ki je medijem priznal, da bodo zmagoviti koš Unionu Olimpiji težko razveljavili. Budućnost se je po porazu sicer pritožila na razplet tekme, zato rezultat še vedno ni uraden.

"Glavni razlog te novinarske konference je zame presenetljiva izjava Bilića, direktorja lige, ki je celo življenje v košarki in ve, kako se odločajo tekme, ki se končajo na takšen način, takšna pa je bila tudi naša tekma z Olimpijo," je v nedeljo bentil Bokan.

"On je dal jasno vedeti, da bodo težko razveljavili koš Olimpije, to torej pomeni, da bo Budućnost Voli direktno oškodovana. V komunikaciji s kolegi iz regije nas ni demantiral niti eden, da bi rekel, da je bil koš regularen. Prepričan sem, da to vedo vodilni lige ABA, razen gospoda Bilića."

Šli bi vse do Uleba

Zeleno-beli so na tekmi osmega kola lige ABA v podgoriški dvorani Morača minuto in pol pred koncem zaostajali za velikih sedem točk, nato pa se s trojkami Sasuja Salina in Dražena Bubnića povsem približali. Po tem, ko je Aleksandar Ćapin zapravil dva prosta meta, je Jakov Vladović ob pisku sirene zadel trojko za – vsaj mislil je tako – zmago.

"Ne morem razumeti, da bodo dejstva pustili ob strani," je nadaljeval Bokan, ki je po košu Vladovića s tribune pritekel do zapisnikarske mize. "Po tekmi smo si ogledali posnetek s sodnikom Milivojem Jovčićem in nadzornikom za sojenje Draganom Medanom, rekla sta, da sta presenečena in da je jasno, da sta naredila napako. Če direktor lige, ki je prvostopenjski organ za odločanje, odloči v korist Olimpije, bo to precedens. Menim, da on ne bo storil takšne napake in oškodoval Budućnosti ali ogrozil regularnost tekmovanja. Verjamem, da ne bo dovolil, da se nekdo igra s podobo košarkarskega kluba Budućnost Voli.

Pipan Union Olimpija Cibona ABA Stožice | Avtor: Nebojša Tejić/ABA Nebojša Tejić/ABA
Upam, da vodilni v ligi ABA ne bodo dovolili, da se pokoplje resnica in da ne bodo dovolili, da se nekdo igra s podobo in tradicijo našega kluba, z resnostjo in zgodovino, ki jo ima, dolgoletnim udejstvovanjem v Evropi in v ligi ABA. Če nas zavrne prvostopenjski organ, se bomo mi obrnili na drugostopenjskega, če pa še to ne prinese sadov, bo sledil ULEB. Pozivam odgovorne v ligi ABA in njihovega direktorja, da spoštujejo pravila tekmovanja in sprejmejo edino možno odločitev – to je, da se koš Olimpije razglasi za neregularnega."

"Borba za resnico ni poraz, temveč vrlina"

Bokan se je ob robu igrišča po pisku sirene in slavju Olimpijinih košarkarjev, ki so hitro zapustili parket, še dolgo prerekal z zapisniki in sodniki. Iz Budućnosti so namignili tudi, da bi bila edina pravilna rešitev ponovitev tekme.

"Kot resen človek se še enkrat opravičujem zaradi dogajanja na parketu, zaradi malce hitre in nepremišljene reakcije. Menim, da je to del športa, pri nekaterih rečeh sem imel prav, pri nekaterih ne. Borba za resnico ni poraz, temveč vrlina. Gotovo ne bomo dovolili, da se to preneha, če bo odločitev negativna. Ne želimo, da se nam vzame zmaga, za to imamo jasne dokaze. Tujega ne bomo jemali, toda svojega ne damo. Za tekmovanje ne bi bilo dobro, da Budućnost Voli ostane brez točk. Samovolje posameznikov ne bomo tolerirali, vsaj ne mi iz Budućnosti," je še zaključil Bokan.

Pravnik: Direktor nima niti enega dokaza

Član upravnega odbora Budućnosti in pravni zastopnik kluba, Vanja Mugoša, je še pristavil, da so spoštovali vse postopke in vložili pritožbo. To je na spletni strani tekmovanja (www.abaliga.com) potrdila tudi ABA.

"Naš kapetan Marko Popović je podpisal zapisnik in najavil pritožbo. Mi smo jo obrazložili in poslali direktorju lige, ki ima sedem dni, da se odloči. Čudno pri obnašanju Bilića je, da se oglaša, nima pa niti enega dokaza na osnovi katerega bi se lahko odločil," je povedal Mugoša.

"Z vidika moje stroke je enako, kot da bi nekoga tožili pred sodiščem, sodnik pa bi rekel, da bo nekaj presodil tako, ni dobil pa niti enega dokumenta. Edini dokaz, ki ga ima, je posnetek, ki je objavljen na internetu, dostavili so ga tudi ligi ABA, ta pa nedvoumno dokazuje, da je koš Olimpije neregularen. Najmanj, kar lahko odloči v tej situaciji, je da skladno s 53. členom pravilnika razveljavi tekmo, odigrala pa bi se nova. Vse drugo bi bilo kršitev pravil in regularnosti. Iskreno pričakujemo, da bo direktor lige ABA sprejel pravo odločitev. Na to odločitev se lahko pritožita oba kluba, in sicer pri drugostopenjskem organu, oziroma predsedniku lige."

Komentarjev 1
  • vico 12:59 18.november 2013.

    e crnogorci oz. dragan sej vem da je tesko priznat poraz sam prisla je in jo imas sprjazn se budvar ...