Šport > Košarka
25 ogledov

Borbeni zmaji le 5 točk od finala

Cibona, Olimpija in Partizan ne bodo dobili licence A. (Foto: Nik Rovan)
1/30
Žurnal24 main
Obubožana Union Olimpija se je borila do konca in le za pet točk ostala brez finala. Cibona z Samom Udrihom je v polfinalu zmagala z 78:73. V drugem polfinalu je Partizan premagal Jagodnikov Hemofarm.

Partizan bo v finalu naskakoval svoj četrti zaporedni naslov v ligi NLB, Cibona pa bo skušala po dveh nastopih v finalih, nazadnje lani prav proti Partizanu, pred domačimi gledalci v Areni prvič dvigniti pokal za najboljšega.

Cibona boljša od Olimpije
Po drugi trojki Tomasa je Cibona v peti minuti povedla z 10:5. Dobra igra Klobučarja ob številnih napakah njegovih soigralcev ni bila dovolj in Zagrebčani so v deveti minuti povedli za 12. Četrtina se je končala s 26:18, potem ko sta Ilievski in Bavčić zadela trojki in Olimpijo obdržala v igri. Z borbeno igro, trojkami in prodori Klobučarja (14 točk) ter Ilievskega (11) so se Ljubljančani v 16. minuti približali na 37:39. Sledil je nekajminutni mrk cibosov (grešili so tudi proste mete) in zmaji so povedli s 43:42. Polčas so vendarle za štiri dobili domači (48:44), pri katerih je bil naustavljiv Gordon (15 točk).

Čestitam Ciboni za uvrstitev v finalu. Imeli smo možnost, da bi celo premagali Zagrebčane, vendar se zadnje minute niso razpletle po naših željah. Cibona nas je ubila z dobrim skokom v napadu. Lahko bi odigrali v zaključku nekoliko drugače, vendar je težko sedaj kaj spreminjati.
Jaka Klobučar

V tretji četrtini se je ustavilo Klobučarju, tudi odstotek meta je občutno padel, Cibona pa je začela igrati v globino, saj so bili zmaji pod košem najšibkejši. V 28. minuti so Zagrebčani tako povedli na 10 (52:42), ob koncu tretje četrtine pa povišali na najvišjo prednost na srečanju, in sicer na 65:42. V zadnji četrtini so zmaji pokazali borbenost in prednost klubu, ki jim ne plačuje. Približali so se na dve, a z nekaj napakami v zadnjih dveh minutah zapravili možnost za preobrat. 78:73 je bil končni izid in v finale je šla Cibona. S 23 točkami je bil prvi strelec tekme Gordon, pri Olimpiji pa z 19 točkami Klobučar. Slovenec v dresu cibosov Samo Udrih je prispeval devet točk.

Igrali smo v krču, saj je bil pritisk tekme velik. Vsi so pričakovali našo lahko zmago in to v novi dvorani. Pred časom nas je Olimpija ponižala pred domačimi navijači in prav motiv po maščevanju nas je gnal naprej.
Vedran Vukušić
Jure Zdovc je vzrok za poraz našel v obrambi: "Napadalno smo bili razpoloženi, a obramba je bila katastrofalna. Bili smo pripravljeni na njihov skok, a nam jih ni uspelo zaustaviti. Njihov napadalni skok je odločil tekmo. Na koncu smo izgubili po svojih napakah, po neumnostih, ki so delno bile sicer posledica naše utrujenosti. Morda je bilo tudi nekaj spornih odločitev. Fantje so dali vse od sebe in nimam jim kaj zameriti. Ne igra moč, ne igra višina, ampak srce. Morda smo ga vseeno imeli nekaj premalo." Velimir Perasović, trener Cibone, je strnil naslednje misli: "Igrali smo pod velikim pritiskom, zaradi česar smo zgrešili veliko odprtih metov. Priigrali smo tudi visoko prednost, a je nismo znali zadržati. Dejstvo je, da nam igra Olimpije ne leži, kar se je videlo že v rednem delu lige NLB. Njena igra je za nas neugodna. Temelji namreč na dolgih napadih. Večkrat je nasprotnik zadel ravno ob izteku le-teh."

Partizan premagal Hemofarm
Na zaključnem turnirju lige NLB sta na sporedu polfinalni srečanji. Prvi finalist je postal beograjski Partizan, branilec lovorike, ki bo igral za svoj četrti zaporedni naslov. V popoldanskem polfinalu je Hemofarm iz Vršca premagal z 72:67. Partizan je večji del prvega polčasa lovil priključek in ga po desetih zaporednih točkah dve minuti pred odmorom ujel in povedel s 36:33. Po 20 minutah je bilo na semaforju 40:34 za beograjsko ekipo. V drugem polčasu je vse do zaključka Partizan držal prednost šestih točk (nekajkrat so povedli tudi za deset), nakar se je ekipa iz Vršca minuto pred koncem približala. Imeli so tudi met za tri za izenačenje, a so ga zgrešili in Partizan je za šesto zaporedno uvrstitev v finale lige NLB zmagal z 72:67. Pri Partizanu je največ točk dosegel Roberts (16), pri Hemofarmu pa Mačvan (16). Slovenski reprezentant v dresu Hemofarma Goran Jagodnik je v 15 minutah dosegel šest točk.

Tekma je bila zelo težka. Obe ekipi sta se dobro pripravili na njo. Na začetku si ni nihče priigral velike prednosti, nato pa nam je le uspelo uiti tekmecu, razliko pa smo zanesljivo zadržali.
  Slavko Vraneš
Duško Vujošević, trener Partizana, je po zmagi strnil naslednje misli: "Čestitam Hemofarmu za kakovostno igro. So zelo atletska ekipa in znajo igrati čvrsto. Moram pohvaliti naše visoke igralce, ki so odlično skakali v napadu. Obe moštvi sta si želeli uspeh, to je normalno, saj gre za lovoriko v ligi NLB. Hemofarm je tudi v Srbiji trenutno naš največji tekmec, zato sem zadovoljen z zmago." O nasprotniku v finalu pa: "Prepričan sem, da se bomo v finalu pomerili s Cibono. Ta ima kakovost in prednost domačega parketa, zato se moramo dobro pripraviti na finale." Željko Lukajić, trener Hemofarma, je razlog za poraz našel v skoku: "Pred šestimi dnevi smo premagali, tokrat pa reči niso šle. Izgubili smo predvsem zaradi skoka, še zlasti pod našim košem. Svojim igralcem nimam kaj zameriti. Za njimi je odlična sezona v ligi NLB in lahko jim le čestitam."

Zaključni turnir lige NLB, polfinale:

Partizan : Hemofarm 72:67
Roberts 16, McCalebb 11, Vesely 10; Mačvan 16, Marković 15, Jagodnik 6

Cibona : Union Olimpija 78:73
Gordon 23, Vukšić 14, Tomas, 12; Klobučar 19, Ilievski 14,  Ožbolt 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.