Šport > Košarka
34 ogledov

'Borimo se z zelo jeznim ognjem'

Požari so najhujši na območjih, kjer že dolgo ni gorelo, ponekod gozdnih požarov Žurnal24 main
V enem dnevu se je obseg osmih požarov v Kaliforniji podvojil. Zdaj ognjeni zublji grozijo že na skoraj 350 kvadratnih kilometrih gozda.

Eden od požarov neposredno ogroža Los Angeles. Ogenj se izjemno hitro širi zaradi visokih temperatur in suhega grmičevja. Oblasti se bojijo, da bi se obseg požarov v prihodnjih dneh lahko znova podvojil. Gasilcem sicer gre trenutno na roko le to, da ni močnejšega vetra, ki bi položaj zaradi suhega in vročega vremena še poslabšal.

Ujeti v ognjenem obroču

V kraju Golden Creek pa se je sredi požara znašlo ujetih pet ljudi, ki niso upoštevali ukaza o evakuaciji. Do ujete peterice so poskušali priti s helikopterjem, vendar to zaradi požara in dima ni bilo mogoče, bodo pa poskusili znova.

Brez nadzora
Po besedah inšpektorja Fredericka Stowersa iz okrožja Los Angeles imajo do zdaj pod nadzorom le okoli pet odstotkov požara. Ocenjuje, da jim zubljev ne bo uspelo obvladati vse do prihodnjega konca tedna.

Do zdaj so evakuirali že okoli 10 tisoč prebivalcev, obvezno se morajo izseliti še stanovalci 6.600 domov. Nastala je že velika materialna škoda, popolnoma je uničenih okoli 21 hiš. Ogrožen je tudi vrh Mount Wilson, kjer stoji vesoljski observatorij z dvema teleskopoma, poleg tega pa okoli 20 televizijskih in radijskih oddajnih stolpov, kakor tudi zunanje antene za mobilne telefone. Požar naj bi dosegel vrh planote, ki ga že posipajo s posebnimi protipožarnimi kemikalijami.


Smrtne žrtve

Požari so že terjali žrtve med gasilci, dva sta umrla v nedeljo, potem ko so plameni zajeli vozilo, še trije gasilci pa so ranjeni.

Izredne razmere
Najhuje je na območjih, kjer že več let ni bilo gozdnega požara. Kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger je razglasil izredno stanje in prebivalce pozval, naj dosledno upoštevajo navodila za evakuacijo.

''Gašenje je izjemno težko, borimo se z zelo jeznim ognjem. Dokler se vremenski pogoji ne bodo spremenili, nisem optimističen,''
je dejal Mike Dietrich iz službe za gozdove.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.