Šport > Košarka
13 ogledov

Boža: "Rezultat ni briljanten, a tudi ne slab"

maljković ep 2011 litva EPA
Po koncu 37. evropskega prvenstva v košarki in sedmem mestu Slovenije je spregovoril selektor naše izbrane vrste Božidar Maljković.

Kakšna je vaša ocena slovenskega nastopa na EP?
Nastop ni odličen, je pa zelo dober. Pred odhodom v Litvo ste spraševali, ali naj spremenimo cilje, saj smo imeli veliko odpovedi. Manjkalo je šest ali sedem dobrih igralcev. Nisem zahteval, naj se spremeni cilj, saj sem nameraval priti čim višje. Prišli smo do Kaunasa, čeprav smo imeli kar nekaj smole.

Bi se dalo narediti kaj več?
Lahko bi naredili še kaj več, a nam je zmanjkal kakšen zadet prosti met, kakšna izgubljena žoga manj. A to je šport. Proti Litvi smo bili blizu zmage, a sta nas dve žogi oddaljili od uspeha, s tem pa tudi od zastavljenega cilja. Ta je bil po mojem postavljen nerealno. Tekmovanje še nikoli ni bilo tako močno. Tudi ostali trenerji se strinjajo z mojo oceno. Rezultat Slovenije ni briljanten, a tudi ne slab. Imeli smo tudi velik hendikep, ker je le Erazem Lorbek čez sezono imel nekoliko večjo minutažo.

Kako naprej?
Že zdaj sem zaskrbljen, če bomo lahko za leto 2013 naredili ekipo, ki ne bo odvisna od menjav. Da me ne bo bolela glava, kdo bo vstopil, ali s katero peterko bomo začeli. Smo reprezentanca, ki ima največ odpovedi. V naslednjih desetih dneh bom sicer napisal analizo in predlagal, kaj in kako lahko izboljšamo delo. 

Kaj bi na tem EP naredili drugače, če bi imeli to moč?
Kar se tiče napada, igra večina reprezentanc po podobnem sistemu. Tudi v obrambi nismo delali ničesar revolucionarnega. Prvenstvo pusti posledice na vseh igralcih. V ospredju so moštva, ki imajo dvanajst razpoloženih košarkarjev. Borili smo se, da bi jih bilo lahko štirinajst v vsaki reprezentanci, prav zato, ker gre za veliko tekem v kratkem času. Tako bi lahko vsako tekmo odpočil dva ali tri košarkarje. To je kljub temu lahko naredila Španija. Fizična pripravljenost in izbor igralcev sta najbolj pomembna. Če bi mi imeli recimo Domna Lorbka ali Nebojšo Joskimovića, bi lažje rotirali in morda bi tudi dobili tekmo z Rusijo.

Bi se Joksimovića dalo zadržati?
Poskusil sem. Z igralcem sem govoril. Pri njem je bila po mojem ključna odločitev Fibe, da na prvenstvu ekipe ne smejo imeti 14 košarkarjev. Ker je v letih, mu je bilo težko žrtvovati celotno poletje, da na koncu morda ne bi bil v moštvu. Lepo sva se pogovorila. Fant ima glavo na mestu. Če bi bil tu, bi imel veliko minutažo.

Bo težko, ker poleti 2012 ne bo uradnih tekem?
Seveda, izredno. NBA ima pravilo, po katerem igralcem ni treba biti na reprezentančnih pripravah več kot 35 dni. Imamo sreče, da Goran Dragić izredno spoštuje izbrano vrsto. Naredili smo dober posel, saj smo med žive vrnili Mirzo Begića. Številni košarkarski veljaki me sprašujejo, kaj sem mu storil. Nič, samo pustil sem mu, da igra. To je velika stvar, da je Slovenija dobila Begića.

Obljubljali ste hitro košarko, a protinapadov ni bilo veliko.
Nismo želeli, da je tako. Toda na pomembnih tekmah, kjer je velik psihološki pritisk, igralci pozabijo teči. To so zaprte tekme. Poglejte dvoboj med Španijo in Makedonijo. Navarro je dal 35 točk, a vse na postavljeno igro. Mi smo na protinapadu in metu delali največ. Bi lahko naredili več? Seveda. Če bi premagali Ruse, ne bi dobili Špancev v četrtfinalu. Toda recimo Edo Murič in Zoran Dragić sta imela v reprezentanci skoraj večjo minutažo kot v Krki.

Zakaj ni stekel met?
Bodimo iskreni. Igralci v reprezentanci v Litvi povečini nimajo dobrega meta. Vedel sem, da nam bo to manjkalo. Če bil bila tudi Domen Lorbek ali Joksimović, bi bilo bolje. Če bi bil Beno Udrih, bi bilo mnogo bolje.

Se da natančnost meta spremeniti?
Seveda, s tristo zadetimi na dan. Treba je delati. Murič in Zoran Dragić brez meta ne bosta vrhunska igralca. Slednji bi bil že zdaj evroligaški igralec, pa ni. Dobrega meta nima niti njegov brat Goran. Nekajkrat mu krene, kar se je pokazalo tudi v ligi NBA, a objektivno ga nima. Dražen Petrović jih je zadel petsto.

Dober met ima Sani Bečirovič, a ga niste poklicali ...
... on ga ima. Zelo ga spoštujem. Za vsakega igralca sem za mnenje vprašal vsaj deset ljudi iz zveze in slovenske trenerje. Niti eden ni bil za to, da bi v Litvo vzel Bečiroviča. Kar preverite. Tu ne gre zato, da on ne bi bil dober igralec.

V preteklosti se je veliko vlagalo v Jako Klobučarja, pa ga ni bilo niti na izbirnih treningih.
Tudi o njem smo se pogovarjali. Odločili smo se za druge igralce.

Komentarjev 1
  • MK 08:50 19.september 2011.

    bumbar. ti si svoje že pokazal. tako slabega vodenja in tako nepripravljene ekipe še nisem videl! a ste sploh imeli kakšno napadalno različico pripravljeno?vrni denar in adijo, če ne pa vsaj adijo. podpore med navijači nimaš pa če ...prikaži več napišeš še sto srbskih izgovorov v svoje butasto poročiločrta, pa prodajaj meglo kjer ti verjamejo