Šport > Košarka
27 ogledov

"Brez komentarja" o selektorju Memiju

Avanzo si v Sloveniji letos želi projekta Basketball Without Borders. (Foto: Nik Žurnal24 main
V Žurnalovi klepetalnici je bil gost Matej Avanzo, direktor košarkarskih reprezentanc in vodja marketinga pri KZS. Tu je prepis klepeta. Meddrugim ste vprašali, če bo Memi Bečirović ostal selektor.

Matej Podgoršek (moderator): Matej, lepo pozdravljeni! Morda za uvod eno moje vprašanje: ste že zadihali, v zadnjih tednih ste imeli veliko dela, dali ste veliko izjav in intervjujev?
MatejAvanzo: Hja, zadihal še nisem, verjetno do leta 2013 niti ne bom. Ampak ne bo časa za tarnanje, tega smo si želeli in zdaj nas čakajo večinoma sladke skrbi, izzivi, dokazovanje. Izjav je bilo precej, a to je del mojega dela in jih ne jemljem kot breme. Bi si pa z veseljem vzel kaj več časa za družino.

EP za slovensko košarko pomeni ogromno, tudi za državo in naš šport je to velikanska prelomnica, priložnost, izziv. Menim, da se jih večina niti slučajno ne zaveda, za kako velikanski projekt gre.
Matej Avanzo
legenda: Matej, najprej vse čestitke za organizacijo. Kaj EP pomeni za slovensko košarko?
MatejAvanzo: Hvala za čestitike! EP za slovensko košarko pomeni ogromno, tudi za državo in naš šport je to velikanska prelomnica, priložnost, izziv. Menim, da se jih večina niti slučajno ne zaveda, za kako velikanski projekt gre.

FireBurn: Drugi in finalni del bo v Stožicah , ima kaj možnosti za PRVI del tudi Hala Tivoli ?
MatejAvanzo: Tudi, Hala Tivoli je nekakšna "zlata rezerva", v kolikor bi pri preostalih kandidatih, torej Celju, Novem mestu, Ptuju, Mariboru, Kopru in Jesenicah, prišlo do kakšnih težav.

castorr: Lep pozdrav! Maribor želi tekme EP 2013, zakaj ima prednsot Ptuj in Celje?
dejan321: Kaj pa glede tekem v Mariboru? Kaj novega?
MatejAvanzo: Dvorano Tabor v Mariboru je evalvacijska komisija FIBA Europe ocenila za neprimerno in tudi v primeru krepke prenove komajda zadostno za EP in nam naložila, naj na Maribor računamo le v primeru gradnje novega, sodobnega objekta.

LukaSLO: Moje vprašanje v zvezi z Novim mesto. Zanima me kako sigurno je, da bo prvenstvo gostilo tudi Novo mesto, in če poznate kako velika bo dvorana v Drgančevju?
MatejAvanzo: Dvorana v Drgančevju bo imela na razpolago 5000 sedežev, so pa možne tudi druge lokacije, a za KZS je pomembno predvsem to, da Novo mesto dobi novo športno infrastrukturo, ki bo košarkarjem Krke v prihodnosti omogočalo še boljše delo z mladimi, primerne pogoje za člansko moštvo ter možnost stalne konkurenčnosti v vrhunski evropski košarki.

_XmX_: Čau Matej. Mene pa zanima, kdaj ste se oz. si se na zvezi prvič realno soočil z idejo, da bi Slovenija lahko gostila EP?
MatejAvanzo: Ta ideja je zrasla pri generalnemu sekretarju KZS Iztoku Remsu, ki je imel že idejo, da bi leta 2006 nekaj držav bivše Jugoslavije skupaj gostilo svetovno prvenstvo. Ideja je resla in se razvijala od leta 2008, pravzaprav sta od ideje do uresničitve le-te minili ravno dve leti. Seveda gre tu za idejo o Eurobasketu 2013 in ne za SP 2010 (poprej sem napisal 2006).

FireBurn: Kako pa je z financami... Poljaki so resda prvenstvo zaključili z plusom a tam je bilo "le" 16 ekip sedaj jih bo 24 . Je to plus ali minus?
MatejAvanzo: Finance so in bodo ves čas pod kontrolo. Ne le našo, tudi Vlada RS bo imela vpogled vanje, tudi sicer bomo delovali sila transparentno. To, da bo ekip 24, sicer pomeni večje stroške nastanitve, transporta in TV-produkcije, a po drugi strani pomeni več navijačev, skorajda zagotovo prisotnost vseh moštev s prostora bivše Jugoslavije, večjo potrošnjo itd.

legenda: Koliko bodo stale karte? Si bodo lahko tekme ogledali tudi tisti s tanjšimi denarnicami?
MatejAvanzo: O cenah vstopic za zdaj še ne bi, četudi smo naredili že kar nekaj podrobnih analiz, bomo pa v obzir vzeli tudi to, da bi si ogled tekem lahko privoščili prav vsi.

neXzzoR1234: Kolikšno količino kapitala namerava prispevati vlada iz vladnega proračuna in proračuna ministerstev?
MatejAvanzo: Vlada RS bo pokrila pristojbino do FIBA Europe v višini treh milijonov evrov ter 3,5 milijona evre za posebno sponzorstvo do FIBA Europe, ki ga bo v obliki oglaševanja lahko izkoristila v obdobju 2011-2014.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Miha: Kako so se na EP odzvali naši reprezentanti? Vas je kdo poklical? Se je kdo aktivno vključil v promocijo za pridobitev EP?
MatejAvanzo: Igralcev na KZS namerno nismo vključevali v kampanjo za pridobitev Eurobasketa 2013, saj že tako za nas naredijo ogromno. So pa kljub temu poklicali, me kontaktirali prek Skypa ali FB-ja, vsi po vrsti pa bili navdušeni. O tem, da jih bomo aktivno vključili v promocijo EP 2013, pa tako ni dvoma.

FireBurn: O ciljih je še prezgodaj za govoriti ampak vseeno, kam misliš da se bo uvrstila Slovenija na EP 2013, ker naši nosilci bodo starejši za 3 leta ( Lakovič 35 let, Bečirović 32 let, Nachbar 33 let, Brezec 34 let, Smodiš 33 let, B. Udrih 31 let, E. Lorbek 29 let, G. Dragić 27 let. )
MatejAvanzo: Evropska košarka se razvija v neko novo pot, usmerjeno v atletiko, dobro telesno pripravljenost, vzdržjivost, izogibanje poškodbam. Skratka, znanja, tistega klenega košarkarskega, je morda za odtenek manj. A pri nas se po mojem mnenju na gre bati za kakovst, saj imamo kar precej nadarjenih košarkarjev, poleg vseh, ki ste jih omenili , so tu še Uroš Slokar, Mirza Begič, Gašper Vidmar, Jaka Klobučar, Zoran Dragić Emir Preldžić, brata Murič, Marko Vranjkovič, Matej Rojc, gotovo sem koga še neupravičeno pozabil.

Krsta: Matej, zdaj ko EP že imamo lahko poveš kaj ostrega čez Fibo:) So vseeno zahtevali malce preveč denarja, oziroma jim kaj zameriš, da niso hoteli znižati kotizacije?
MatejAvanzo: FIBA Europe skrbi za to, da njen največji produkt, to je Eurobasket, iztrži, kolikor se le da drago. Posledica, da je stanje tako, kakršna je, je tudi v odnosih v svetovni košarki. Ta je razdeljena na šest organizacij, šest njiv, če hočete, vsaka od teh pa ima svoje vrtičke, svoja pravila, svoje želje, svojo strukturo. Strinjam se, znesek 6,5 milijona evrov je visok, a sprva je bil ta celo 10 milijonov, pa potem 8, tako da je vendarle prišlo do kompromisa.

Gre za velikansko priložnost, ki jo bomo, menim, vsi skupaj, tako KZS, Vlada RS, Slovenska turistična organizacija in še kdo, znali odlično izkoristiti.
Matej Avanzo
Krsta: Plačali bomo več kot Poljaki, ki so prvenstvo organizirali, ko "krize" še ni bilo. Je Fiba spretno izkoristila tudi stanje v naši državi - nepriljubljenost vladajoče koalicije -, ki je v bistvu morala privoliti v organizacijo, sicer bi bil to zanjo v bistvu karierni "samomor".
MatejAvanzo: Mislim, da to kar se je dogajalo, s politiko nima prav nobene povezave. Sam sem popolnoma apolitičen, taka je tudi Košarkarska zveza Slovenije, kar dokazujejo tudi naši sponzorji, med katerimi državnih podjetij ne boste našli. Menim tudi, da se na Vladi za EP niso odločili populistično, ampak zato, ker gre za največje športno tekmovanje, ki ga Slovenija kot država lahko organizira. Gre za velikansko priložnost, ki jo bomo, menim, vsi skupaj, tako KZS, Vlada RS, Slovenska turistična organizacija in še kdo, znali odlično izkoristiti.

legenda: Bo Memi Bečirović ostal selektor?
MatejAvanzo: Tega vprašanja ne bi komentiral. Kar se selektorja tiče, bo vse jasno do žreba za EP 2011, torej za 30. januarja prihodnje leto.

FireBurn: Je res, da naj bil bil žreb za naše prvenstvo v Postonjski Jami :)
MatejAvanzo: To je ena od možnosti, so pa v igri še druge.

owner: Zanima me, ketere dvorane imajo poleg Ljubljane in Celja največ možnosti, da se bo v njih igralo.
MatejAvanzo: Vse enako, torej novi na Ptuju in v Novem mestu, morda tudi Mariboru, ter obstoječe v Kopru (Bonifika) in na Jesenicah (Podmežakla), seveda je tu še Hala Tivoli v Ljubljani.

Krsta: Iz katere države pričakujete največ obiska? Obisk "Balkancev" je verjetno zagarantiran, kaj pa denimo Španci, Francozi, Italijani ... ki jih je bilo na zadnjih prvenstvih praktično le peščica?
MatejAvanzo: Največ bo Litvancev, po pričakovanjih med 1500 in 2500, tudi Španci in Grki so redni obsikovalci v številu 500-1000, države bivše Jugoslavije ste omenili, ne gre pozabiti na sosede Italijane, na Nemce (to naj bi bilo zadnje veliko tekmovanje za Dirka Nowitzkega) in tudi preostale.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
owner: Po kakšnem ključu se bo pa določalo, v katerih dvoranah se bo igralo?
MatejAvanzo: Tu bo več parametrov, se bo pa o tem z občinskimi upravami pogovarjala delegacija KZS, ki jo bo vodil njen generalni sekretar Iztok Rems. Ključev za odločanje bo precej, od infrastrukture, vpliva na slovensko košarko, gospodarstvo, turizem, skušali bomo gledati tudi na geografsko razprešenost.

Slovenc: nekje sem prebrav da ima fiba evropa zase rezerviranih okrog 1000 vstopnic po vsaki tekmi ki so seveda brezplačen. Zanima me kako bomo ob tako majhni kapaciteti naših dvoran sploh lahko kaj zasložili z vstopnicami?
MatejAvanzo: Bomo, brez skrbi. FIBA Europe nima takšnih zahtev, pa tudi, če bi jih imela, bi se gospod Rems, kolikor ga poznam, znal spogajati tako, da bi bilo za slovensko košarko prav in pošteno.

FireBurn: Kakšen je sistem, ko igra 24 ekip?
MatejAvanzo: V prvem delu je 24 ekip razdeljenih v štiri skupine s po šestimi ekipami, nato pa vdrugi del napredujejo po tri najboljše iz vsake skupine. Skupini A in B se združita v skupino E, skupini C in D pa v skupino F. Preostalih ducat reprezentanc nato odigra še po tri tekme ob seštevku medsebojnih rezultatov prvega dela pa najboljša štiri moštva iz skupin E in F napredujejo v četrtfinale. Tak sistem bo že na EP 2011 v Litvi, od koder prvi dve mesti vodita na olimpijske igre, mesta med 3. in 6. pa peljejo v dodatne kvalifikacije za OI.

Matej Podgoršek (moderator): Končujemo s klepetom. Hvala vsem za vprašanja oz. za spremljanje. In hvala Mateju Avanzu za čas in odgovore. Veliko sreče v naslednjih letih pri načrtovanju organizacije.
MatejAvanzo: Hvala in lep pozdrav vsem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.