Šport > Košarka
4819 ogledov

NBA-jevec, ki je postal brezdomec, se je rešil iz pekla

delonte west Epa
Nekdanji NBA-jevec in odvisnik od mamil se je s pomočjo lastnika Dallas Mavericks Marka Cubana spet postavil na noge.

Delonte West je nekoč veljal za zelo obetavnega košarkarja. Leta 2004 ga je na naboru izbralo moštvo Boston Celtics, v osemletni karieri v ligi NBA pa je branil še barve Cleveland Cavaliers, kjer si je delil slačilnico z LeBronom Jamesom, in Dallas Mavericks. 

Po koncu kariere leta 2015 se je znašel v hudih težavah zaradi nespametnega ravnanja z denarjem ter odvisnosti od mamil in alkohola. Pestile so ga tudi zdravstvene težave, saj so mu že leta 2008 diagnosticirali bipolarno motnjo.

Diagnozo je sprva sprejel, a jo je nato zavrnil, češ da je njegova stiska zgolj kombinacija depresije in pritiska, s katerim se srečuje kot profesionalni košarkar.

Delonte West | Avtor: youtube youtube
Čeprav je v karieri zaslužil več kot 16 milijonov dolarjev, se je manj kot leto dni po upokojitvi znašel na cesti. Postal je namreč del zastrašujoče statistike, po kateri več kot polovica NBA igralcev banktrotira v manj kot treh letih po koncu kariere.

Kot brezdomec naj bi živel na ulici in mimoidoče prosjačil za denar, kar je dolgo zanikal, dokler se niso na spletu pojavili dokazi. Lanskega januarja se je v medijih pojavil posnetek pretepenega Westa, ki je sedel na pločniku in čakal na prihod policistov. Ti so ga aretirali zaradi suma napada s steklenico.

Le nekaj mesecev kasneje so družbena omrežja preplavile fotografije, na katerih West prosjači na ulicah severnega Dallasa.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Prizor se je dotaknil tudi Marka Cubana, lastnika košarkarske franšize Dallas Mavericks, ki se je odločil ukrepati. Teden dni po objavi srce parajočih fotografij je Westa pobral na bencinski črpalki v Dallasu.

mark cuban | Avtor: Epa Epa
Prepričal ga je, da potrebuje pomoč, in mu plačal sobo na kliniki za zdravljenje odvisnosti Rebound na Floridi. Obenem je poskrbel, da je košarkar znova vzpostavil stik z odtujeno materjo.

Po zaslugi Cubanove intervencije se je življenje nekdanjega NBA-jevca začelo obračati na bolje. Uspešno je opravil program zdravljenja in se celo zaposlil na omenjeni kliniki, še naprej pa ostaja v tesnih stikih s širokosrčnim šefom Luke Dončića.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.