Šport > Košarka
17 ogledov

Brezec: "Ne bom jokal, gledam naprej"

Žurnal24 main
Lani se je vrnil v NBA, a niti pri 76ersih niti pri Bucksih ni dobil prave priložnosti. Primož Brezec. "Zdaj ne morem jokati. Gledati moram naprej. V prihodnje moram biti bolj previden pri izbiri kluba."

Primož, po letu dni ste se vrnili v NBA. Vaš prvi klub to sezono so bili 76ers. Kako ste doživeli to izkušnjo? Prave priložnosti za igro niste dobili.
Ne, priložnosti res nisem dobil. Zagotovo so bila pričakovanja večja. Računal sem, da bodo, kot so obljubili, centra Samuela Dalemberta prodali, a se to ni zgodilo. Prejšnjo sezono sta bila poškodovana tudi Elton Brand in Jason Smith in sem tako upal, da bo prostor tudi zame. To se žal ni zgodilo. Potem je prišel še prestop v Milwaukee, kjer nisem igral nič več. S sezono zagotovo ne morem biti zadovoljen.

Ste se s trenerjem pogovarjali, zakaj niste dobili večje minutaže?
V NBA ne odloča le kvaliteta. Dalembert ima pač pogodbo za 70 milijonov, Brand 86 milijonov … Bila sta zdrava in imela sta tako visoko pogodbo. Jaz realno nisem mogel priti zraven.

Zagotovo so bila pričakovanja večja. Računal sem, da bodo, kot so obljubili, centra Samuela Dalemberta prodali, a se to ni zgodilo. S sezono gotovo ne morem biti zadovoljen.
Primož Brezec
Mislim, da so imeli 76ers pred sezono visoke cilje, a rezultatov ni bilo.
Ja, še posebej, če imaš v klubu igralca, kot je Elton Brand, a se je poškodoval Andre Miller. Nato pa nismo imeli pravega organizatorja igre.

Konec lanskega leta je v ekipo prišel Allen Iverson, eden največjih zvezdnikov lige. Se tudi s tem ni nič spremenilo na bolje?
Drugače je bilo le na prvi tekmi, ko je bila dvorana edinkrat v sezoni razprodana. Philadelphia sicer je športno mesto, a košarka v zadnjih letih ni najbolje obiskana. Mislim, da je po obisku med zadnjimi v ligi. Pred praznimi tribunami je težko igrati. Za Allena pa se vidi, da je že malo v letih, da ni več tako eksploziven. Name je naredil pozitiven vtis. Je treniral, se trudil, a se vidi, da so ga leta že malo povozila.

Februarja so vas 76ers poslali v Milwaukee Bucks. So vam povedali, zakaj taka odločitev? Vam je bila ta menjava všeč?
Ne, ni mi bila všeč. Težko se je mesec in pol pred koncem prilagoditi na novo ekipo, na nov sistem. V NBA marsikaj ni jasno. Letos so vse ekipe poskušale znižati svoj salary cap. Imajo tudi finančne težave.

Pri Bucksih za vas ni bilo prave priložnosti, ker je pač večino minutaže dobil Andrew Bogut.
Ne, res je ni bilo. Po njegovi poškodbi pa je njegovo mesto prevzel Kurt Thomas. Tudi Dan Gadzuric je dobil več priložnosti, ker je pač v ekipi že daljši čas in bolje pozna sistem igre.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ste vendarle upali, da po poškodbi Boguta dobite malo več priložnosti?
Ja, ja, sem upal. Bil sem pripravljen. A to se ni zgodilo. Je, kar je.

Bogut medijsko ni tako izpostavljen kot kak ameriški center, a je zagotovo med boljšimi v ligi NBA, kajne?
Vsekakor. Name je naredil zelo dober vtis. Ko sem prišel v klub, je začel igrati res dobro. Če se ne bi poškodoval, bi se v končnici zagotovo uvrstili v drugo kolo. Njega je vsekakor treba podvajati in takrat se odpira več prostora za krilne igralce in prodore.

Za soigralca ste imeli tudi Brandona Jenningsa, enega od novincev, ki je zaznamoval to sezono. Z njim ste igrali že v Romi.
V Romi sem spoznal, da on ni igralec za Evropo, on je igralec za NBA. Igra hitro košarko, ne pa evropske. Trener mu je res zaupal, že na začetku mu je dal vlogo prvega branilca in to je s pridom izkoristil. Imel je fenomenalno sezono. Dobro je vodil ekipo in jo kot edini novinec/organizator igre popeljal v končnico. Mislim, da bi si zaslužil, da bi dobil nagrado za novinca leta.

Pri Bucksih ste prvič zaigrali v končnici. Vedno se govori, da se v končnici igra drugačna košarka, da je boljše vzdušje … Kakšen vtis ste dobili vi?
Res je več gledalcev, saj je vsaka tekma odločilna. Redni del je redni del, končnica pa je končnica. Igra se za življenje in smrt. Igra se bolj fizično. Vsaka posest žoge je odločilna.

V prihodnje moram biti previdnejši pri izbiri kluba. Za zdaj še ne vem, ali bo to Evropa ali NBA.
Primož Brezec
Kako bi v nekaj stavkih potegnili črto pod sezono? Vam je žal za vrnitev v NBA?
Ne, ni mi žal. Niti nisem imel neke konkretne ponudbe v Evropi. Med pripravami za EP je prišla ponudba Philadelphie, sprejel sem jo, saj sem mislil, da se bo odvijalo drugače. A je, kar je. Zdaj ne morem jokati. Gledati moram naprej. Zdaj se moram čim bolje pripraviti za reprezentančno akcijo v Turčiji. V prihodnje moram biti previdnejši pri izbiri kluba. Za zdaj še ne vem, ali bo to Evropa ali NBA.

Se nagibate bolj k NBA ali Evropi?
Nikamor se ne nagibam. Izbral bom ponudbo, ki bo najboljša zame in za mojo družino. Hčerka gre jeseni v šolo in to bo pomembna stvar pri odločitvi. Ne bom razmišljal le o sebi.

Se nadaljuje ... v petek v drugem delu intervjuja preberite: je kljub majhni minutaži pripravljen za SP in kdo je njegov favorit v finalu lige NBA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.