Šport > Košarka
15 ogledov

Bryant: "Osvojili bomo naslov!"

Miami in Chicago ter San Antonio in Los Angeles so glavni favoriti. (Foto: Reute
1/2
Žurnal24 main
V noči na nedeljo se začenja prvo kolo končnice lige NBA. Pozornost bo usmerjena v dvoboja Celticsov in Knicksov na Vzhodu ter Thunderjev in Nuggetsov na Zahodu in pa seveda v Miami Heate.
"Da zmagaš v končnici, moraš biti osredotočen vsako sekundo," v napovednem videu za končnico poudarja LeBron James. Kobe Bryant je odločen: "Osvojili bomo naslov!" Tega si zelo želi tudi Kevin Durant, a: "Bojim se spodrsljaja." In kar je ključno: "Napak iz rednega dela ne sme biti več," pove Derrick Rose. Več izjav pred začetkom v dodanem videu. Tukaj.

Miami Heat, ekipa, o kateri se to sezono največ govori, ekipa, ki z LeBronom Jamesom, Dwyanom Wadom in Chrisom Boshem želi pisati novo poglavje zgodovine lige NBA in ima za sabo redni del vzponov in padcev, bo zdaj svetu, predvsem pa kritikom, morala pokazati, česa je res sposobna. Redni del so končali z 58 zmagami (več so jih imeli le Chicago Bulls in San Antonio Spurs), manj od 70, ki so jim jih pred začetkom nekateri pripisovali, a prava košarka se začne šele zdaj. "Mislim, da smo prav vse iztisnili iz sebe za te zmage v rednem delu in da smo se dobro pripravili na končnico. Imeli smo pet mesecev, da se ugiramo, postanemo trdni in pridobimo na samozavesti," je po 82. tekmi, ki so jo brez velike trojice zlahka dobili, dejal trener Heatov Erik Spoelstra. Njihova prva ovira na poti do želenega finala so Philadelphia 76ers. Ne bi smeli biti pretežka, tudi zato, ker so končno začeli bolje igrati tudi njihovi rezervisti. "Naš cilj so zmage, to vam dokazujemo tako mi kot naša velika trojica," zatrjuje veteran Jamaal Magloire. "Pripravljeni smo, komaj čakamo na Philadelphio. Imamo priložnost, da gremo vse do konca."

V prvi peterici najboljših strelcev rednega dela sezone 2011 sta dva člana Miami Heatov:
1. K. Durant (Thunder) 27,7 točke/tekmo
2. L. James (Heat) 26,7
3. C. Anthony (Knicks) 25,6 točke/tekmo.
4. D. Wade (Heat) točke/tekmo.
5. K. Bryant (Lakers) 25,3 točke/tekmo.

Ko Miamijeva velika trojica diha en za drugega, so neustavljivi. Vrhunec je bila tekma s Houston Rockers, ki so jo dobili s 125:119 in so tako James, Wade in Bosh imeli po vsaj 30 točk in 10 skokov, kar se ni zgodilo že 50 let. A med sezono ni bilo vedno tako. Začelo se je z osmimi zmagami in sedmimi porazi. Od konca novembra pa do začetka januarja je sledil izjemen niz 21 zmag na 22 tekmah. Ko so marca povsem padli in doživeli četrti domači poraz zapored, v slačilnici niso mogli zadržati solz. A končali so na vrhuncu: z osmimi zmagami na zadnjih 10 tekmah, se celo prebili na drugo mesto Vzhoda in se tako v prvem kolu končnice izognili neugodnim New York Knicksom. "Pred 197 dnevi smo začeli to potovanje, pa se zdi, kot da se je začelo včeraj. V petih mesecih smo veliko prestali. A te izkušnje iz rednega dela so nas veliko naučile, nas pripravile, da se bomo lahko soočili z drugim delom sezone," poudarja trener Spoelstra. Glavna naloga Heatov bo doseganje točk v raketi. To je znalo biti v rednem delu njihov minus, ko pa so dali prek 40 točk izpod koša, so dobili 27 od 29 tekem. John Schuhmann, priznani analitik, na nba.com tako stavi, da se bo serija med Knicks in 76ers v prid Miamija končala v petih tekmah.

V končnici lige NBA ne bo Slovencev, bo pa kar 40 neameriških igralcev iz 24 držav (oz. teritorijev). Le ena od 16 ekip ima izključno Američane. Največ (pet) tujcev imajo Mavericks, Hawks, Nuggets in Spurs pa sledijo s po štirimi.

Na kratko še o ostalih parih, kot jih vidi Schuhmann. Chicago Bulls bodo Indiano Pacers prav tako premagali v petih tekmah. Po njegovem mnenju to ne bo lepa, ampak zelo groba in obrambna košarka. Bulls imajo najboljšo obrambo v ligi, edino upanje Pacersov je, da Roy Hibbert zaustavi prodore najverjetnejšega MVP-ja rednega dela Derricka Rosa. Tudi Orlando Magic bodo po mnenju Schumanna napredovali po petih tekmah. Njihov nasprotnik so Atlanta Hawks. Če Dwight Howard ne bi imel svojih večerov, pa bi si mi upali trditi, da bo to mnogo bolj izenačen dvoboj prvega kola. S 4:1 v zmagah se bo končala tudi serija Boston Celticsov in New York Knicskov. V prid lanskih finalistov, je pripričan analitik nba.com. Pa vendarle ne gre pozabiti, da je Boston v mali krizi, New York pa se je na čelu z Amarejem Stoudemirejem in Carmelom Anthonyjem končno le uigral. A ker v končnici šteje obramba, Knicks najbrž res nimajo možnosti.

Nastop Manuela Ginobilija na prvi tekmi končnice je vprašljiv, potem ko si je na 82. tekmi rednega dela poškodoval komolec.

Pare prvega kola končnice v mnogo bolj izenačeni zahodni konferenci je analiziral Sekou Smith. Dvoboj med San Antonio Spurs in Memphis Grizzlies bo po njegovem mnenju dvoboj med centri. In čeprav imata Zach Randolph in Marc Gasol sezono svoje kariere, bosta na koncu vendarle dominirala veteran Tim Duncan in mladi DeJuan Blair. Spursi bodo napredovali v petih tekmah. Najlažje delo Smith pripisuje Los Angeles Lakersom: s 4:0 prek New Orleans Hornetsov. Ob poškodbi Davida Westa ne bodo imeli možnosti proti Pau Gasolu in Andrewu Bynumu. Bolj napeto bo v seriji med Dallas Mavericks in Portland Trail Blazers. 4:2 za Teličke, pravi Smith, a vemo, da ti v končnici radi pogorijo. Pa kakšno presenečenje se vendarle mora zgoditi, da ne bo vse tako predvidljivo! Še najmanj predvidljiv pa je zadnji par: Oklahoma City Thunder in Denver Nuggets. Oboji so ta hip v odlični formi in si zaslužijo drugo kolo. Pa vendarle ima Thunder boljši napad, s Kendrickom Perkinsom odlično obrambo in naprej gredo s 4:2, napoveduje Smith.

Liga NBA, 1. kolo končnice:

Vzhod

Sobota:
Chicago Bulls – Indiana Pacers
Miami Heat – Philadelphia 76ers
Orlando Magic – Atlanta Hawks

Nedelja:
Boston Celtics – New York Knicks

Zahod

Sobota:
Dallas Mavericks – Portland Trail Blazers

Nedelja:
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies
Los Angeles Lakers – New Orleans Hornets
Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.