Šport > Košarka
42749 ogledov

Dončićev stari znanec osupnil z napovedjo: "Luka bo postal ..."

Luka Dončić Profimedia
Nekdanji trener moštva Dallas Mavericks napoveduje pošastno sezono Luke Dončića v ligi NBA.

Luka Dončić bo po mnenju nekdanjega trenerja Ricka Carlisla postal najkoristnejši igralec (MVP) rednega dela lige NBA v prihajajoči sezoni 2023/2024. Če mu bo uspelo, bo na tem mestu nasledil Joela Embiida (Philadelphia 76ers).

Prestižno individualno priznanje je zadnja tri leta v domeni centrov, pred Embiidom je priznanje dvakrat zapored prejel Nikola Jokić (Denver Nuggets). 

Rekorder po številu osvojenih nagrad je Kareem Abdul Jabbar s šestimi, po pet sta jih osvojila Michael Jordan in Bill Russell.

Štirikrat je naziv pripadel Wiltu Chamberlainu in LeBronu Jamesu, po trikrat pa Mosesu Malonu, Larryju Birdu in Magicu Johnsonu.

Več kot eno priznanje je doslej osvojilo samo 15 košarkarjev, med katerimi pa ni velikanov, kot so Kobe Bryant, Karl Malone, Shaquille O'Neal ali Hakeem Olajuwon.

Med aktivnimi igralci so več kot eno nagrado poleg LeBrona osvojili Steph Curry (2), Giannis Antetokounmpo (2) in Jokić (2).

Dončić se je v glasovanju za najkoristnejšega igralca rednega dela najbolje odrezal v sezoni 2019/2020, ko je pristal na četrtem mestu, lani je bil šele osmi.

Nekdanji trener Dallasa Rick Carlisle, ki se je pred dvema letoma preselil v Indiano, mu za prihajajočo sezono napoveduje velik skok po lestvici navzgor.

"Mislim, da bo Luka letos postal MVP," je v pogovoru za DallasBasketball.com ocenil Carlisle. "Verjamem, da bosta skupaj s Kyriejem Irvingom igrala odlično," je dodal.

Carlisle je bil trener Dallasa od leta 2008 in 2021, Dončić pa je pod njegovim vodstvom naredil prve korake v ligi NBA. Po navedbah Tima MacMahona naj bi prav skrhani odnosi s prvim zvezdnikom botrovali odstopu Carlisla po koncu sezone 2020/2021.

Več o tem TUKAJ.

rick carlisle Razpad odnosa Šport Škandalozna razkritja o trenerju, zato je počilo z Dončićem

Carlisle je bil zadnji dve sezoni trener moštva Indiana Pacers, medtem ko je vajeti v Dallasu po njegovem odhodu prevzel Jason Kidd. Ta bo Dončića vodil tudi v prihodnji sezoni, ki bo njegova druga po podpisu 215-milijonske pogodbe s teksaško franšizo.

"Prepričan sem, da Luka počne vse, kar je dobro zanj. Že nekaj časa je na pragu tega, da postane najboljši košarkar na svetu. Je že zelo blizu, zato menim, da bo letos postal MVP," je dodal Carlisle.

Carlisle | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • radovednica 08:35 03.avgust 2023.

    Spet samo hvale nad hvalami. Sramota, takšna reprezentanca, brez enega pravega centra, je lahko samo doma. In ta opevani puklasti odojek, ves utrujen, da se kar od njega cedi, v NBA proti mnogo boljšim igralcem, seveda za milijončke, lahko igra, ...prikaži več zadeva, tudi 40 točk in več. Tukaj pa beda od bede. Če je res tako dober, potem bi moral v vsaki tekmi odigrati odločilno vlogo in prispevati vedno vsaj 30 točk in več.