Šport > Košarka
22 ogledov

"Če bo glavni denar, nimamo možnosti"

Hrabri in tisti, ki garajo, imajo tudi srečo, pove Peter Vilfan. (Foto: Boštjan Boštjan Tacol
Peter Vilfan, ki pomaga pri kandidaturi Slovenije za EP 2013, je optimističen. Tekmice Košarkarske zveze Slovenije za organizacijo so Bosna in Hercegovina, Češka, Hrvaška, Italija in Nemčija.

Gospod Vilfan, kaj bodo največji aduti KZS pri kandidaturi za EP?
Zame so to izjemna geografska lega, med vsemi omenjenimi državami najboljša varnost, prometne povezave. To bi lahko bilo prvo EP, kjer bi vsi udeleženci – glede na majhne razdalje – lahko vse tekme spremljali v živo. Sem lahko dodamo še tradicionalno gostoljubnost in vrhunsko organizacijo športnih prireditev, kot so Planica, Zlata lisica, pokal Vitranc … Seveda je tu še košarkarska tradicija.

Kako bi pogoje v državah konkurentkah primerjali s slovenskimi?
Če bo v prvem planu le denar – vsota, ki jo država kandidatka lahko ponudi Fibi –, potem verjetno nimamo možnosti. Predvidevam, da bodo nekateri drugi lahko ponudili več. Kar zadeva nastanitve, je v Sloveniji vse na visoki ravni. Težava so lahko dvorane, vendar smo se o tem že pogovarjali. Mariborska bo ob adaptaciji ustrezala kriterijem, celjska tako ali tako, koprska pa bo potrebovala nekaj popravkov. Dvorana v Stožicah pa bo tudi ustrezala kriterijem.

So se v preteklosti velika tekmovanja dodeljevala izključno na podlagi financ?
Denimo Poljska je že dobila EP praktično zaradi denarja. Zadostili niso skoraj nobenemu drugemu kriteriju. Če se spomnimo, v kakšnih dvoranah so bile tekme, kakšne so bile prometne povezave, kako je bilo poskrbljeno za gledalce, ekipe, novinarje … To je bilo eno najslabših evropskih prvenstev do zdaj, vendar so ga kljub temu dobili zaradi ugodne prvotne ponudbe. Glede na ne najboljšo poljsko izkušnjo bi Fiba tokrat lahko gledala tudi na druge kriterije.

Kakšni bodo naslednji koraki zveze?
Slovenija mora zdaj dobiti vladno podporo, garancijo, ki jo bo treba položiti, in svoje prednosti pravilno predstaviti. Pri garanciji gre za znesek od tri do pet milijonov evrov, kar za nobeno od kandidirajočih držav ne predstavlja težave. Ta znesek je treba plačati leta 2013, če dobiš EP. To ni znesek, ki ga ne dobiš nazaj. Košarka je za nogometom gotovo najbolj zanimiva za gledalce in prenose.

Kolikšno vlogo ima lobiranje?
V mednarodnih institucijah ima eno od ključnih vlog. Iztok Rems, generalni sekretar KZS, je opravil ogromno tovrstnega dela. On je idejni oče te kandidature. Vendar svojo moč in vpliv uporabljajo vsi posamezniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.