Šport > Košarka
0 ogledov

Če izgubiš, je treba izgubiti po moško

Marko Milič je za Orleans igral le en mesec. V tem času je za klub nastopil sede Saša Despot
Kljub poškodbi bo kapetan Olimpije stisnil zobe in pomagal zmajem do prve zmage v letošnji košarkarski Evroligi. Preberite, kako pred srečanjem s Fenerbahčejem razmišlja Marko Milič.
 

Preberite še

Olimpija pred tekmo s Turki

Kako je z vašim kolenom?
Vsako jutro opravim obisk pri fizioterapevtu, ampak do tekme bom s pomočjo raznih pripomočkov in tablet že pripravljen.

 
 

Vsakdo od nas je v svoji karieri že moral nekaj storiti, da je prišel do dresa Olimpije, ampak zdaj je treba nošenje te majice tudi upravičiti.

Marko Milič

 
V četrtek vas čaka nov dvoboj v Evroligi …
Bolj kot s tekmecem se v zadnjem času ukvarjamo z dvigom svoje igre. Smo v krizi. Sicer bi se lahko našli tudi kakšni izgovori. Kot na primer, da smo dve tekmi izgubili za en koš, da smo vodili tudi za 20 točk, ampak nič ne pomaga. Znotraj ekipe poskušamo najti rešitve. Umazanega perila sicer ne nameravamo prati v javnosti, začeli pa smo že z manjšimi notranjimi šoki. Vsakdo od nas je v svoji karieri že moral nekaj storiti, da je prišel do dresa Olimpije, ampak zdaj je treba nošenje te majice tudi upravičiti. Treba je nekaj pokazati, če želiš obdržati ta dres. Ni važno, ali igraš pet minut ali vso tekmo, vsakdo mora nekaj prispevati. Tekme si sicer sledijo v zelo hitrem ritmu in verjamem, da se lahko tako hitro, kot smo padli v krizo, iz nje tudi izvlečemo. Zdaj je pravi čas, da se kupijo delnice Olimpije, od zdaj naprej bodo le še dražje (smeh).

Po mnenju kapetana ima Olimpija še kar nekaj rezerv. © SPS

 
Kako je z borbenostjo? Nekaterim igralcem naj bi je primanjkovalo …
To je stvar, ki mi vliva nekaj optimizma. Glede na to, da kar sedem ali osem igralcev igra le na 50 odstotkih svojih zmogljivosti, imamo še kar nekaj rezerv. Zakaj je tako, bi težko odgovoril. Morda je bil to za nekatere prehiter preskok v Olimpijo iz klubov brez velikih ambicij, morda niso navajeni na pritisk in potrebujejo več časa za prilagoditev … O tem bi se dalo dolgo razglabljati. Osebno čakam samo na prvi premik. Ko se bo ta ekipa enkrat uspešno začela valiti po klancu, potem bo vse bolje. Menim, da fantom primanjkuje predvsem sproščenosti in ne kakovosti. Če jim kaj zamerim, je to dejstvo, da na tekmah niso pokazali dovolj borbenosti in poguma. Tudi, če izgubiš, je treba izgubiti po moško. Na tem zdaj delamo kar precej, tako na treningih kot na sestankih. Upam, da bomo te težave kmalu odpravili.

 
 

Menim, da fantom primanjkuje predvsem sproščenosti in ne kakovosti. Če jim kaj zamerim, je to dejstvo, da na tekmah niso pokazali dovolj borbenosti in poguma.

Marko Milič

 
Večkrat je bilo omenjeno tudi pomanjkanje izkušenj …
Ne bom rekel, da imamo sedem ali osem mladih igralcev, temveč predvsem evroligaško neizkušenih košarkarjev. Takšne serije porazov se lahko zgodijo prav zaradi neizkušenosti. Kljub temu te to šokira. Morda nas še veliko bolj, ker živimo od teh rezultatov. Mlajši igralci pač potrebujejo nekaj več časa, da se navadijo na Evroligo. Dober primer je Mirza Begić. Vsa Ljubljana in pol Evrope se mu je smejalo. Skavti so o njem pisali, da je košarkar, velik 220 centimetrov, ki pa zna le hoditi in dihati. Minilo je le osem mesecev in Mirza je eno od najlepših presenečenj Evrolige. Že zdaj na Olimpijo prihajajo ponudbe zanj, predvsem iz Rusije in Španije. Upam, da bodo tudi novi igralci v našem klubu tako odreagirali, morda še prej. Priložnosti za dokazovanje imajo dovolj. Vsakdo mora pač prevzeti odgovornost. Tu je povsem vseeno, ali si star 40 ali 17 let.

Begić je v zapiskih številnih agentov iz Rusije in Španije. © SPS

 
Kaj bi Olimpija najbolj potrebovala, da se izvleče iz krize? Omenjene so bile tudi kadrovske rošade …
Seveda bi prišla prav tudi kakšna kadrovska sprememba. Dobro bi bilo pripeljati enega izkušenejšega igralca. Vsekakor je treba nekaj storiti, da se prekine ta serija porazov. Nam je pa lani zelo dobro kazalo po treh tekmah, pa vseeno v Evroligi nismo prišli daleč. Morda bo tokrat ravno obratno. Morda zdaj, ko so nas pravzaprav že vsi odpisali, presenetimo tudi na kakšni tekmi v gosteh.

V Fenerbahçeju ste tudi sami že igrali. Bo Turke težko premagati v njihovi dvorani?
Že kar nekaj časa je minilo od takrat, ko sem sam igral v Carigradu. Vse se je spremenilo, iz mojih časov je verjetno ostalo le ime. Zelo težko jih bo premagati. Vročekrvni navijači tam velikokrat znajo vplivati na sodnike. Pravzaprav se veliko tekem kar nekako začne z desetimi točkami minusa za gostujočo ekipo. Takšno je pač sojenje v Carigradu. Tega se ne smemo ustrašiti. Odigrati bomo morali čvrsto in borbeno. Predvsem brez tresočih se kolen in suhih ustnic. Do zdaj se je pokazalo, da nismo dobro igrali na tekmah, ki bi jih morali dobiti. Tokrat ne bo pritiska.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.