Šport > Košarka
66 ogledov

"Če sta v ekipi več kot dva črnca ..."

Gedvydas Vainauskas Reševalni pas/Twitter
V torek je v kontroverznih okoliščinah odstopil predsednik enega najboljših litovskih košarkarskih klubov.

Pretekli teden je evropsko košarkarsko javnost obšla neprimerna, rasistično obarvana izjava Gedvydasa Vainauskasa.

Predsednik Lietuvos Rytasa, ob Žalgirisu najuspešnejšega košarkarskega kolektiva v Litvi, je šokiral v intervjuju, v katerem je izjavil, da "nobena ekipa ne bi smela imeti več kot dveh črnih igralcev, ker se nato začnejo dogajati slabe stvari."

Vainauskas je dodal še, da so štirje temnopolti igralci, ki so bili v ravnokar končani sezoni v njegovem klubu, tvorili "nekakšno bando".

Kasneje se je sicer branil, da je bil narobe razumljen in da je želel povedati, da so se nekateri tuji igralci med končnico litovskega prvenstva obnašali neodgovorno in tako prispevali k slabšemu rezultatu (Lietuvos Rytas je izpadel že v polfinalu proti Lietkabelisu), a bilo je prepozno.

Evropski Donald Sterling

Pod plazom številnih kritik je Vainauskas v torek odstopil z mesta predsednika, na isti dan pa je sindikat igralcev lige NBA (NBPA) apeliral na Fibo, da z ostro kaznijo pokaže, da obsoja besede funkcionarja.

V ZDA so Vainauskasa označili za "evropskega Donalda Sterlinga". Slednji je pred časom razburjal tamkajšnjo javnost z neprimernimi izjavami na račun temnopoltih, nato pa bil prisiljen odstopiti kot šef ekipe Los Angeles Clippers.

Komentarjev 5
  • peromornar 13:36 21.junij 2017.

    A kaj si pa hotel povedati? Bohnasnimarad, koliko duhovno zavrtih pa imamo?

  • peromornar 13:34 21.junij 2017.

    Absolutno se strinjam z Gedvydasom Vainauskasom. Vse to nima veze z raso, vsi mi imamo način na kateri delujemo in razmišljamo. Še v EU smo presneto različni med severom in jugom. Verjemite, delal sem med Kitajci, Afričani, Indijci in bi ...prikaži več lahko povedal malo več kot sedaj tako preganjani Vainauskas. Pustite človeku dihati, saj je povedal samo RESNICO!

  • bumbar 12:45 21.junij 2017.

    A zato, ker so se v ZDA zajebali s črnci se moramo tudi mi v EU?